Az ünnepek mindenkinek nagy kihívást és nagy kísértést jelentenek, akiknek fontos az egészségük, az ideális testsúlyuk és vonalaik megőrzése. Még inkább így van ez a cukorbetegekkel! Tavaly már összegyűjtöttük néhány hagyományos karácsonyi fogás kalória és tápanyagértékét, idén viszont az alkoholokkal szeretnénk egy kicsit bővebben foglalkozni.
Az első és legfontosabb tanácsunk: ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, nem szükséges alkoholt fogyasztani. Ha Ön valamilyen okból nem ihat, akkor ne érezze magát ünneprontónak, utasítsa vissza udvariasan, de határozottan a kínálást! De ha mégis megengedhet magának egy-egy pohárral, akkor legyen tisztában vele, hogy mit is fogyaszt, és mi játszódik le a szervezetében!
- Az alkohol először nagyon megemeli a vércukor-szintet, különösen a sok cukrot, szénhidrátot tartalmazó italok: likőrök, sör, édes borok…
- Az alkohol hosszabb távon gátolni fogja a máj glükóz kibocsátását, ezért csökkenti a vércukor szintet. Különösen igaz ez a szénhidrátot nem tartalmazó alkoholok esetében: vagyis bár a cukorbeteg ezekkel elkerülhetné, hogy magas legyen a vércukorszintje, de ha egy-két pohárnál többet iszik belőlük, különösen, ha még inzulinkezelést is kap, akkor komoly veszélybe sodorhatja önmagát! Ha tehát nem fogyaszt valamilyen táplálékot is az alkohol mellé – akkor akár hipoglikémia is kialakulhat a cukorbetegnél. Ennek ellensúlyozására jó, ha teljes kiőrlésű lisztből készült, rostban gazdag, cukormentes kekszet fogyaszt.
- Az alkohol növeli az étvágyat, és csökkenti a teltségérzetet, vagyis lehetőleg étkezés után igyon, különben könnyen többet fog enni a megengedettnél!
- Vigyázzon! Bizonyos alkoholok kifejezetten sok szénhidrátot tartalmaznak: a legveszélyesebbek ezek közül is a cukrozott likőrök. A legkevésbé káros a száraz vörösbor, de belefér a száraz fehérbor vagy pezsgő is.
- Még az egészséges embereknek is érdemes betartaniuk, hogy egy nap nem isznak többet a kelleténél. Ez nőknél napi egy egység, a férfiaknál maximum napi két egység lehet. 1 egységnek számít: 2 dl sör /1 dl bor/ 2 cl tömény. Viszont a cukorbeteg számára a sör is veszélyes lehet, mivel ennek nagyon magas a szénhidrát tartalma.
Megnevezés (100 gr) |
Energia (kcal) |
Fehérje (gr) |
Zsír (gr) |
Szénhidrát (gr) |
Barna sör |
35 |
0,30 |
0,00 |
2,80 |
Fehérbor |
82 |
0,10 |
0,00 |
2,60 |
Gin |
263 |
0,00 |
0,00 |
0,00 |
Konyak |
217 |
0,00 |
0,00 |
0,00 |
Likőr |
336 |
0,10 |
0,30 |
46,80 |
Pálinka |
260 |
0,00 |
0,00 |
0,00 |
Pezsgő |
65 |
0,20 |
0,00 |
1,00 |
Rum |
231 |
0,00 |
0,00 |
0,00 |
Sör |
43 |
0,50 |
0,00 |
3,60 |
Tequila |
110 |
0,30 |
0,10 |
11,30 |
Unicum |
323 |
0,00 |
0,00 |
19,00 |
Világos sör |
41 |
0,40 |
0,00 |
3,00 |
Vodka |
231 |
0,00 |
0,00 |
0,00 |
Vörösbor |
85 |
0,10 |
0,00 |
2,60 |
Whisky |
250 |
0,00 |
0,00 |
0,1 |
Még egy fontos szempont: a cukorbetegség egyik legveszélyesebb és leggyakoribb szövődménye a neuropátia. Különösen nagy kockázatot jelent a szélsőségesen magas és alacsony értékek között ingadozó vércukorszint. Továbbá a cukorbetegségen kívül a neuropátia másik legjellemzőbb kiváltó oka az alkoholizmus. Vagyis a gyakran, a kelléténél több alkoholt fogyasztó cukorbetegek sokszorosan ki vannak téve a neuropátia veszélyeinek! Ez még egy fontos érv lehet a mértékletes és tudatos alkoholfogyasztás mellett.
Azonban – akik figyelembe veszik tanácsainkat azok aggodalom és szorongás nélkül koccinthatnak karácsonykor és újévkor is!