A legalattomosabb betegség az, amelyiknek az a tünete, hogy nincs tünet…

labvizsgalat_webre.jpg

Hazánkban évente 3-4000 amputációt hajtanak végre úgy, hogy meg lehetett volna előzni, ha idejében észre veszik az okát: a szenzoros neuropátiát. Ennek azonban éppen az az egyik tünete, hogy nincs tünet. Hiába sérül meg a betegek lába, hiába van hetek óta benne egy rajzszög, vagy hatol csontig a fekély, a betegek észre sem veszik. De hogy lehetséges ez?

Kezdjük az elején! A neuropátia leggyakrabban a cukorbetegség szövődményeként alakul ki, persze lehetnek más okai is, melyekre később még kitérünk. Sokan már azt sem veszik észre, hogy évek óta cukorbetegek, mert a 2-es típus évekig nem okoz igazán zavaró tüneteket. Így aztán a magas vércukorszint lassan, de biztosan roncsolja az idegek védőburkát, majd magukat az idegeket, és kialakul az idegbántalom, a neuropátia.

Érdemes azonban itt egy pillanatra megállni, mert ugyan igaz, hogy a neuropátia kiváltó oka leggyakrabban a cukorbetegség, illetve a magas vércukorszint, de jó anyagcsere-állapot, normális vércukorszintek mellett is jelentkezhet. Vagyis mindenképpen érdemes minden cukorbetegnek elmennie neuropátia szűrésre!

De a megelőzés legjobb módja, ha a vércukorszintet folyamatosan a normális értékek között tartjuk, ami pedig 3,9-6,1 mmol/l-t jelent.

A neuropátia több területen jelentkezhet. Az egyik fajtája a fent bemutatott, érzésvesztéssel járó szenzoros neuropátia, amelynek legsúlyosabb következménye az amputáció. A neuropátia következtében kialakuló, lábfejet érintő tünetek, elváltozások összességének a diabéteszes láb szindróma vagy magyarul cukorbeteg láb a neve. Csökken a láb beidegzése vagy a vérellátása. E miatt a bőr szárazabbá, sérülékenyebbé, bakteriális vagy gombás fertőzések által sokkal veszélyeztetettebbé válik. Megváltozhat a lábfej formája is, és kóros nyomáspontok, majd ezeken bőrkeményedések, bütykök, tyúkszemek alakulhatnak ki. Mindezek együtt vezetnek az amputációkhoz. Ugyanakkor az amputáció sem állítja meg a neuropátia előrehaladását: ha már egyszer megtörtént, akkor 40%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki a következő seb egy éven belül.

Hogyan csípheti fülön a lesből támadó neuropátiát? Egyszerű!

  • Mossa és vizsgálja meg a lábát rendszeresen!
  • Ha saját maga nem tudja megnézni a talpát, kérjen, meg erre valakit!
  • Ha száraznak, sebesnek látja, ha a formája változott meg, vagy bőrkeményedése van, mutassa meg az orvosának!
  • Ne akarja maga rendbe hozni, de ne is menjen a cukorbetegláb ápolásában gyakorlatlan pedikűröshöz sem. Keressen képzett segítséget!
  • Hordjon kényelmes cipőt!
  • Használjon cukorbetegnek kifejlesztett krémeket!

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Milgamma® lábápoló krém 10% ureát tartalmaz, parfüm és tartósítószer mentes. Az urea a bőr természetes nedvességtartó alkotóeleme és az egészséges szaruréteg kb. 1% ureát tartalmaz. Száraz bőrnél a bőr urea tartalma gyakran csökkent. A bőrgyógyászatban az urea jól bevált, természetes nedvességtartó faktor, amely megköti, és ezzel növeli a bőrben a nedvességet, csökkenti a viszketést és felpuhítja az elszarusodott bőrt.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az autonóm neuropátia az idegrendszeri betegség másik formája, a vegetatív idegrendszer működésének zavara. Ez a szív- érrendszert, az emésztést, a bélműködést, a szexuális- és húgyúti és a verejtékképző funkciót érinti. Azt már tudjuk a szenzoros neuropátia kapcsán, hogy a betegség gonosz trükkje, hogy a beteg nem ott és akkor érez tüneteket, ahol és amikor baj van, vagyis éppen a neuropátia miatt nem veszi észre szervezetének mely része károsodott. Sajnos, így van ez az autonóm neuropátiánál is! Bár a betegség következtében például infarktus alakulhat ki, de éppen a neuropátája miatt ezt a beteg nem veszi észre.

Itt csak a rendszeres szűrés segíthet: ha e területeken panaszai vannak, jelezze orvosának, hogy alaposabban kivizsgálhassa!

A cukorbetegség mellett neuropátiát okozhatnak bizonyos autoimmun betegségek (például reumatoid artritisz, lupus erythematosus - SLE), bizonyos vitaminhiányos állapotok (pl. B1), továbbá az alkohol és egyes gyógyszerek is. Az autoimmun betegségek ellen sajnos tehetetlenek vagyunk, így ezek szövődményei ellen sem lehet tudatosan védekezni. Ellenben az alkoholfogyasztás miatt kialakuló neuropátiát nagyon is könnyen megelőzhetjük. A tanács egyszerű: csak mértékletesen, kulturáltan szabad szeszes italokat inni, különösen igaz ez a tömény italokra, ezeket lehetőleg teljesen kerülje!

Ugyancsak kivédhető a vitaminhiány miatt kialakuló neuropátia. Az idegrendszer jó működéséhez nélkülözhetetlenek a B1, B2, B3, B6 és B12 vitaminok. A B1-vitamin (tiamin) legfőbb forrása a hús, máj, hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonatermékek. A B2-vitamin (riboflavin) 2/3 részét húsból, 1/3 részét tejtermékekből nyerjük. A B3-vitamint (niacin) a szervezet a triptofán nevű aminosavból maga is elő tudja állítani, megfelelő B1-, B2-, B6-vitamin ellátás esetén, de ebből is sok van a májban, a húsokban, a hüvelyesekben, az olajos magvakban, a gabonafélékben és az élesztőben. B6-vitamin (piridoxin) természetes forrásai: máj, élesztő, hüvelyesek, gabonafélék, zöldségek. B12-vitamin (kobalamin) is elsősorban állati eredetű táplálékban található, de sok van a fermentált növényi készítményekben, pl. savanyú káposztában is.

Elsősorban természetes úton, táplálkozással előzze meg a hiánybetegségeket!

De ha kiegyensúlyozott táplálkozással nem jut megfelelő mennyiséghez B-vitaminokból, hasznos lehet gyógyszeres úton pótolni.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Milgamma zsíroldékony benfotiamint és idegvédő vitaminokat (B6, B12 vitamin) tartalmazó gyógyszer. Hatásos lehet az idegrendszeri bántalmak, neuralgiák, ideggyulladás; övsömör, arcideg-bénulás, tiaminhiány következtében kialakult szívizom-károsodások, reumás panaszok, izomfájdalmak kezelésében.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr1313699104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása