Mérjen, hogy sokáig éljen!

2016 november 14 - Meggyógyulnék

Úgy felidegesítettek, hogy felment a vérnyomásom – mondjuk sokszor. De mit is jelent a magas vérnyomás?

1_13.jpg

A magas vérnyomás, más néven hipertónia egy olyan betegség, amely a cukorbetegséghez hasonlóan nem fáj, sokáig nem okoz tüneteket. Ha felidegesítik, és felmegy a vérnyomása, még nem feltétlenül szenved hipertóniában. Ám ha rendszeresen idegeskedik, stresszes, könnyen kialakulhat ez a krónikus betegség. A krónikus kifejezés arra utal, hogy nem gyógyítható, de megfelelő életmóddal, kezeléssel rendben tartható.

Hogyan alakul ki?

Elsődleges hipertóniáról akkor beszélhetünk, ha nem sikerül a kiváltó tényezőt a háttérben kimutatni. A másodlagos magas vérnyomás hátterében valamely más szerv betegsége, valamilyen elváltozás áll.

A magas vérnyomás betegség oka az örökletes tényezők mellett a tipikus 21. századi életmód: stressz, elhízás, mozgásszegény életmód, dohányzás.

Mikor beszélünk magas vérnyomásról?

A tartósan magas vérnyomás határértéke 140/90 Hgmm, higanymilliméter. A két érték a szisztolés és diasztolés érték. Szisztoléban a szívizom összehúzódik, és vért pumpál a keringésbe, míg a diasztolé alatt ellazul, és újratöltődik vérrel. Ezek az értékek a verőerekben lévő nyomást mutatják. Cukorbetegeknél és vesebetegnél ennél 10-15 ponttal alacsonyabb vérnyomás esetén is magas vérnyomásról beszélünk!

Mikor gyanakodjunk hipertóniára?

Ha rendszeresen tarkótáji fejfájással küzd, szédül, fáradékony, az lehet a magas vérnyomás jele. Orrvérzés, gyengeség, homályos látás esetén is forduljon orvoshoz! Nagyon súlyos esetben a nyaki főverőér beszűkül, és el is záródhat!

2_13.jpg

Mi az a célérték?

Az a vérnyomás érték, amit kezelőorvosa meghatároz az Ön számára figyelembe véve nemét, életkorát és egyéb fennálló betegségeit. Ha Ön makkegészséges, várhatóan azt javasolja majd, hogy tartsa vérnyomását 140/90 Hgmm alatt!

Mi történik, ha nem kezelik a magas vérnyomást?

A kezeletlen magas vérnyomás hosszútávon az életébe kerülhet! Az erek fala ugyanis tartósan magas nyomásnak van kitéve, így károsodhat, és tönkre teszi a szerveit. A szív izomzata megvastagszik, a szív megnagyobbodik, beszűkülnek a koszorúerek, a kis- és nagyerekben érelmeszesedés, szűkület jön létre. Ennek következménye  szívinfarktus, agyvérzés, veseelégtelenség lehet, bevérezhet a szemfenék, és meg is vakulhat!

Miért van az, hogy ha otthon mérem a vérnyomásomat, teljesen jók az értékek, de a rendelőben mindig magas?

Ezt a jelenséget fehér köpeny szindrómának hívják. Többnyire a hölgyek számolnak be erről és az áll a hátterében, hogy az orvos látványa és maga a helyzet kellemetlensége miatt idegesek lesznek és felszökik a vérnyomásuk. Természetesen meg kell győződni arról, hogy otthon helyesen méri-e a vérnyomását!

Hogyan mérjünk helyesen vérnyomást?

Fontos tisztázni, hogy egy mérés nem mérés, hiszen az csak egy pillanatképet mutat állapotunkról! Mérjen rendszeresen és jegyezze fel a mérési eredményeket!

  • Ha teheti, szerezzen be egy felkaros vérnyomásmérőt, mert a csuklós eszközök kevésbé megbízhatóak! Akkor, ha elmúlt 60 éves, vérkeringési problémája vagy érelmeszesedése van, mindenképp felkaros gépet használjon!
  • Olyan gyakorisággal mérjen, ahogy azt kezelőorvosa előírta Önnek!
  • Mindkét karon mérje a vérnyomást. 10 higanymilliméter eltérés a két kar között normális, de a gyógyszeres terápiáját mindig a magasabb mért értékhez fogja kezelőorvosa igazítani!
  • Mérés előtt 30 perccel már ne igyon kávét, teát (zöldet sem!), alkoholt, ne erőltesse meg magát, és ne dohányozzon!
  • A karja és a vérnyomásmérő legyen egy szintben!
  • Ülő testhelyzetben mérjen, hátát támassza meg, és ne tegye keresztbe a lábait!
  • Ne legyen a mandzsetta (az a rész, ami felfújódik) túl szoros. Két ujja még férjen a mandzsetta és a kar közé. A mandzsetta legyen a szív magasságában!
  • Mérés közben ne beszélgessen!
  • Ha azt tapasztalja, hogy az első mérés mindig magasabb, ismételje meg pár perc múlva, és a második mérés eredményét jegyezze fel!
  • Ha furcsa, nem jellemző vagy kiugró értékeket jelez a vérnyomásmérő, nem kell egyből megijedni, lehet, hogy eljött az idő az elemcserére! Ha viszont rendszeresen nem megfelelő értékeket mér, forduljon haladéktalanul orvoshoz!

Milyen vérnyomásmérőt válasszon?

Olyat, aminek rendesen látja a kijelzőét, és amilyet pénztárcája megenged. Kérjen segítséget a gyógyszertárban vagy a gyógyászati segédeszköz boltban a modell kiválasztásában. A ± 4 higanymilliméter mérési pontosság elfogadható, a ± 3 higanymilliméter jónak számít. Pulzusszámláló esetében a ±5 százalékos eltérés fogadható el. Sok készülék egészségpénztári számlára is megvásárolható, ha van ilyen a családban, érdemes kihasználni, ugyanis adókedvezmény jár az elköltött forintok után!

A vérnyomásmérés önmagában mit sem ér! Az orvos által elrendelt gyógyszer utasítás szerinti szedésével és a helyes életmód betartásával tehet a legtöbbet magáért!

Csökkentse a sófogyasztást, ne igyon alkoholt, ne dohányozzon. Próbálja napi kávéfogyasztását 1-re csökkenteni, és rendszeres testmozgással, a zsíros ételek kerülésével szabaduljon meg túlsúlyától! Szíve hálás lesz érte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr8511949985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.11.14. 16:48:10

+/-10-20 is bőven benne van. Ennél pontosabb gépet nem találsz.
Meg hogy ellenőrzöd, hogy valóban annyi-e, amennyit s műszer mutat?
Két egymást követő mérés biztosan nem lesz egyforma.
süti beállítások módosítása