A cukorbetegség az idegeire is mehet

2016 szeptember 28 - Kontent

A diabéteszes neuropátia úgy alakul ki, hogy a magas vércukorszint és a kóros anyagcseretermékek károsítják az idegrostok védőburkát, valamint magukat az idegrostokat is. Ezek a folyamatok ahhoz vezetnek, hogy az ideg burka, majd az idegrost is sérül, majd elpusztul. Sajnos azonban még jó anyagcsere esetén is jelentkezhet a neuropátia, vagyis a célzott szűrés mindenképpen szükséges.

6.jpg

Mi fog Önnel történni a neuropátia szűrésen?

A jó hír az, hogy semmi fájdalmas vagy kellemetlen.

1. Először is, a vizsgálatot végző orvos alaposan ki fogja Önt kérdezni. Legyen orvosával őszinte, ne titkolja tüneteit! Lehet, hogy van olyan panasz, amit Ön nem tart zavarónak, ámde a diagnózis felállításához elengedhetetlen, hogy orvosa tudjon róla.

2. A láb vizsgálata: az orvosa meg fogja tapogatni a lábát. Azt vizsgálja ilyenkor, hogy milyen a bőr tapintása: száraz-e, meleg vagy hideg érzetű. Megtapogatja a belboka és a lábhát artériáit, megnézi, hogy találhatók-e bőrkeményedések a lábon, ha igen milyen kiterjedésben. Hölgyeim, érkezzenek a vizsgálatra körömlakk nélkül, ugyanis a körmök állapotának felmérése is a vizsgálat része! A gombás elváltozások, a körömbenövés mind lehet a diabétesz szövődménye. Ha nem is tapasztal fájdalmat, de a bőr a lábujjköröm mellett kipirosodik, forduljon orvoshoz!

2_3.jpg

3. A hangvilla használata nem csak a zenészek kiváltsága, orvosa egy kalibrált hangvillával fogja megvizsgálni, hogy csökkent-e a vibrációérzet. A vizsgálat során a villát rezgésbe hozzák, majd csontos alapra helyezik: a térdkalácsra, sípcsontra, bel- illetve külbokára, ujjakra. Akkor kell szólnia, amikor nem érzi már a rezgést. Egy 8 fokú skálán értékelik az eredményt: 6-os értéknél megalapozott a szenzoros neuropátia (érző idegek sérülésének) gyanúja, 5-ös vagy annál kisebb érték a betegség biztos jele.

4. A szenzoros vagy az érzőideg neuropátiát Neurométerrel is vizsgálhatják. A lábon és a kézen három különböző rosttípus működését értékelik 3 különböző frekvencia segítségével. A gép elektromos impulzust bocsát ki, melyet addig csökkentenek, ameddig még érzi a beteg, és megállapítják, hogy ez még a normáltartományban van-e. Mivel a Neurométer meglehetősen érzékeny, ezért pontosan meg lehet mondani, hogy mennyire előrehaladott a neuropátia.

3_2.jpg

5. Reflexvizsgálat: Achilles- illetve térdkalácsreflexet vizsgálnak. Kóros eseteknél csökkent vagy nincs reflex.

6. A vegetatív idegrendszeri károsodás (a vegetatív idegrendszer felel a szervezet önkéntelen, nem tudatosan befolyásolható folyamatainak szabályozásáért) kimutatásának egyszerű módszere a vérnyomás fekvő helyzetben, majd ezt követően álló helyzetben való mérése. Neuropátiára a vérnyomás álló helyzetben bekövetkező csökkenése utal.

7. Az érzéscsökkenés vizsgálatának egyik eszköze a monofilamentum alkalmazása. A nyélre erősített nylon szálacskát a bőrfelszínre nyomják, és azt kell megmondania, érzi-e vagy sem a nyomást. Ezzel a módszerrel a súlyosabb állapot mutatható ki, és előrejelzi a talpi fekély kialakulási rizikóját.

5.jpg

8. Neuroteszt: egy kémiai anyaggal átitatott tesztcsíkot tartalmaz, amelynek felhelyezésével a láb nedvességtartalma mérhető. Ha minden rendben van, a tesztcsík néhány percen belül kék színből rózsaszínűre színeződik. Ha a vegetatív idegrendszert károsodott, a tesztcsík kék marad.

9. A hőérzet vizsgálatát egy kis rudacskával végzik, aminek egyik vége fém, másik műanyag. A fém-véget egészségesen hidegebbnek érezzük. Kóros esetekben gondot okoz különbséget tenni.

4_1.jpg

10. A Ewing-teszter a kardiovaszkuláris reflexek kimutatását, automatizált mérését teszi lehetővé EKG, vérnyomás- és szívfrekvencia-mérés útján. Az eszköz segítségével egyértelműen kimutatható a kardiovaszkuláris autonóm neuropátia. A vizsgálat a gép nélkül nagyon munka- és időigényes volna, lényegesen kevesebb beteget lehetne megvizsgálni. Ez a szerkezet nagyon drága, közel egymillió forintba kerül. A Wörwag Pharma legutóbb a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórházában működő Nyugat-magyarországi Neuropathia Centrum működését támogatta egy ilyen eszközzel.

Természetesen nem mindenkinél végeznek el minden alkalommal minden vizsgálatot. Ne halogassa a kivizsgálást! Az időben felfedezett neuropátia kezelésére ma már modern terápiák állnak rendelkezésre! Ezen az oldalon Ön is megtalálhatja a lakóhelyéhez legközelebb eső centrumot, ahol felkészült orvosok végzik a szűréseket! 

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Milgamma zsíroldékony benfotiamint és idegvédő vitaminokat (B6, B12 vitamin) tartalmazó gyógyszer, amely különböző idegrendszeri bántalmak (neuropathiák, polyneuropathiák (diabéteszes, alkohol), neuralgiák, ideggyulladás; övsömör, arcideg-bénulás kezelésére javasolt. Alkalmazható tiaminhiány következtében kialakult szívizom-károsodások, reumás panaszok, izomfájdalmak gyógyítására is. Segíthet a kimerültség leküzdésében, és gyorsíthatja a lábadozást. Vény nélkül kapható bevont tabletta és lágy kapszula formában, többféle hatóanyag-tartalommal.

Kockázatokról, mellékhatásokról  olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr3911744297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2016.09.28. 14:17:28

Tessék mondani ez melyik országban van?
MO- n egy( 6 héten túl gyógyuló!!!!) térd sérülésre se
süti beállítások módosítása