Nyáron a piacok és a zöldségesek pultjai, valamint a kiskertek is roskadoznak az ínycsiklandozó gyümölcsöktől, de mint tudjuk, a bennük lévő magas cukortartalom miatt, a cukorbetegek számára ezek is csak módjával megengedettek. Vajon, mennyit szabad az egyes gyümölcsökből fogyasztaniuk?
A cukorbetegeknek megadott mennyiségű szénhidrátot megadott időben kell fogyasztaniuk, amit a kezelőorvos állapít meg. Ezt a mennyiséget öt étkezésre kell elosztani: reggelire 25-30 g, ebédre 50-60 g, vacsorára 40-45 g, köztes étkezésekre 10-20 g jut. Természetesen ha kezelőorvosuk másképp írja elő a diétát, akkor ezt kell betartani.
Érdemes tudni azt is, hogy egy cukorbetegnek miért kell szigorúan vigyáznia arra, hogy vércukorértékei mindig a normális tartományban, vagyis 5- 6 mmol/l között maradjanak! Nemcsak az azonnal bekövetkező esetleges súlyos következmények, hanem a hosszú távon kialakuló szövődmények miatt is nagyon fontos odafigyelni erre. Az egyik ilyen szövődmény a diabéteszes neuropathia, amely úgy alakul ki, hogy a magas vércukorszint és a kóros anyagcseretermékek károsítják az idegrostok védőburkát, valamint magukat az idegrostokat is. Ez pedig érzéskieséshez, fantomfájdalmakhoz, súlyos esetben amputációhoz vagy szív-érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.
Gyümölcsök, amelyek 100 grammjában
- 7 gramm vagy annál kevesebb a szénhidrát: alma, citrom, grapefruit, málna, földieper, szeder, görögdinnye, ribizli;
- 8-10 gramm a szénhidrát: egres, birsalma, őszibarack, sárgabarack, nektarin, sárgadinnye, narancs;
- 11-15 gramm a szénhidrát: cseresznye, meggy, kivi, körte, mandarin, szilva, áfonya;
- 15 gramm vagy annál több a szénhidrát: szőlő, banán, datolyaszilva, gránátalma, mangó.
Az adatok tisztított mennyiségre vonatkoznak, vagyis például a barackot mag nélkül, a dinnyét héj nélkül kell számítani.
A gyümölcsökben fruktóz, vagyis gyümölcscukor és glükóz, vagyis szőlőcukor található. A cukortartalommal ugyanúgy számolni kell, mint bármilyen más szénhidrát esetében.
A cukorbetegeknek az alacsonyabb gyümölcscukor és nagyobb szőlőcukor tartalmú gyümölcsöket érdemes választaniuk, ugyanis bár a fruktózt nem tudja közvetlen energiaforrásként felhasználni a szervezet, vagyis lassabb a felszívódása, alacsonyabb a glikémiás indexük is, de a szőlőcukorrá alakítás folyamata megterhelő lehet a szervezet számára. A magas fruktóz tartalmú gyümölcsök erős puffadást, teltségérzést, hígabb székletet, esetleg naponta többszöri vizes hasmenést okozhatnak.
Ahhoz, hogy ebbe a szigorú étrendbe beilleszthesse a cukorbeteg a gyümölcsöket, azt is jó tudni, hogy mennyi cukrot tartalmaznak (g/100 g):
Élelmiszer |
FRUKTÓZ |
GLÜKÓZ |
F/G arány |
Acerolacseresznye |
1,9 |
1,6 |
1,2 |
Alma |
6,9 |
3,4 |
2 |
Ananász |
5,1 |
4,7 |
1,1 |
Articsóka |
1,7 |
0,8 |
2,3 |
Avokádó |
0,2 |
0,3 |
0,5 |
Bambuszrügy |
0,5 |
0,5 |
1,1 |
Banán |
7,2 |
7,4 |
1 |
Birsalma |
4,9 |
3,2 |
1,5 |
Borszőlő |
8,2 |
7,3 |
1,1 |
Brokkoli |
1,1 |
0,7 |
1,7 |
Cékla |
4,3 |
4,3 |
1 |
Champignon gomba |
0,3 |
0,3 |
1 |
Citrom |
1,1 |
1,2 |
0,9 |
Cukkini |
1,2 |
1,1 |
1,1 |
Csemegekukorica |
1,1 |
1,2 |
0,9 |
Cseresznye |
12 |
13 |
0,9 |
Csicseriborsó |
0,1 |
0,1 |
1 |
Datolya, friss |
31 |
34 |
0,9 |
Édesburgonya |
2,3 |
2,4 |
0,9 |
Édeskömény |
1,3 |
1,5 |
0,9 |
Egres |
4,2 |
3,9 |
1,1 |
Eper |
2,9 |
2,7 |
1 |
Fejes saláta |
0,3 |
0,5 |
0,6 |
Fekete áfonya |
4,2 |
3,8 |
1,1 |
Fokhagyma |
4,9 |
3,8 |
1,3 |
Földi szeder |
3,2 |
3,1 |
1 |
Füge, friss |
5,9 |
7,2 |
0,8 |
Gesztenye |
5,7 |
5,7 |
1 |
Görögdinnye |
4,1 |
2,2 |
1,9 |
Gránátalma |
8,5 |
7,9 |
1,1 |
Grapefruit |
3,5 |
3,4 |
1 |
Gyömbér |
4,5 |
4,5 |
1 |
Hagyma |
2,3 |
2,6 |
0,9 |
Jalapeño paprika |
2,6 |
1,5 |
1,8 |
Jégsaláta |
1 |
0,9 |
1,1 |
Káposzta – fehér |
1,9 |
2,2 |
0,9 |
Káposzta – lila |
1,5 |
1,9 |
0,8 |
Karalábé |
1,8 |
1,9 |
0,9 |
Karfiol |
0,9 |
1 |
0,9 |
Kelbimbó |
1,2 |
1,2 |
1 |
Kelkáposzta |
1,8 |
2 |
0,9 |
Kínai kel |
0,6 |
0,7 |
0,8 |
Kiwi |
5,2 |
5,1 |
1 |
Körte |
7,2 |
2,8 |
2,6 |
Krumpli |
0,4 |
0,5 |
0,8 |
Laskagomba |
0,1 |
0,1 |
1 |
Lencse |
1 |
0,7 |
1,4 |
Málna |
3,1 |
2,5 |
1,2 |
Mandarin |
5 |
4,7 |
1,1 |
Mangó |
8,2 |
5,5 |
1,5 |
Mángold |
0,4 |
0,3 |
1,2 |
Medvehagyma |
1,5 |
1,4 |
1,1 |
Meggy |
3,9 |
4,6 |
0,9 |
Narancs |
4,4 |
4,3 |
1 |
Naspolya |
4,6 |
4,8 |
1 |
Nektarin |
3,8 |
3,9 |
1 |
Őszibarack |
4 |
4,1 |
1 |
Padlizsán |
1,2 |
1,2 |
1 |
Paprika, piros |
3 |
2,7 |
1,1 |
Paprika, sárga |
2,2 |
2,6 |
0,8 |
Paprika, zöld |
1,4 |
1,5 |
0,9 |
Paradicsom |
1,5 |
1,2 |
1,3 |
Paszternák |
1,5 |
1,5 |
1 |
Póréhagyma |
1,7 |
1,5 |
1,1 |
Rebarbara |
0,7 |
0,7 |
0,9 |
Retek |
0,8 |
1,4 |
0,6 |
Ribizli – fekete |
3,3 |
3,3 |
1 |
Ribizli – vörös |
3,8 |
3,5 |
1,1 |
Rókagomba |
0,1 |
0,1 |
0,7 |
Rukkola |
0,6 |
1,2 |
0,5 |
Saláta |
0,6 |
0,5 |
1,2 |
Sárgabarack |
3,5 |
4,5 |
0,8 |
Sárgadinnye |
4,2 |
3,9 |
1,1 |
Sárgarépa |
2,4 |
2,5 |
1 |
Spárga |
1,1 |
0,9 |
1,2 |
Spenót |
0,2 |
0,2 |
1 |
Sütőtök |
0,8 |
1,1 |
0,7 |
Szilva |
3,9 |
5,2 |
0,7 |
Szőlő |
7,4 |
7,2 |
1 |
Uborka |
0,9 |
0,8 |
1,1 |
Vargánya |
0,3 |
0,3 |
1 |
Vörös áfonya |
0,7 |
3,3 |
0,2 |
Zöldbab |
1,7 |
1,2 |
1,4 |
Zöldborsó |
3,1 |
3,1 |
1 |
A táblázatban az átlagos értékeket adták meg, mivel az egyes gyümölcsök cukorartalma függ például az érettségüktől. Tehát ezek az értékek csak iránymutatók, bár méréseken alapulnak. Ha valamiben nincs fruktóz, akkor azt 0-val jelöltük.
Azt is érdemes figyelembe venni a választáskor, hogy a vadon termő gyümölcsökben sokkal kevesebb a gyümölcscukor, mint a termesztett növényekben, vagyis ezeket inkább fogyaszthatják cukorbetegek. És mint látható a zöldségek sokkal biztosabb választást jelentenek a cukorbetegek számára.
Hirdetés
Mit ajánlunk?
A Multivitamin cinkkel és krómmal étrend-kiegészítő készítményt vitaminokkal és nyomelemekkel. A króm a normál vércukorszint, a cink a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartásához járul hozzá.*
Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl! A termék kisgyermekektől elzárva tartandó.
* Multivitamin cinkkel és krómmal fogyasztói tájékoztató
Mv/H/2021-3 lezárás dátuma: 2021.06.18.
A WHO szerint mindenkinek – a cukorbetegeknek is – naponta 400 gramm friss zöldséget vagy gyümölcsöt kellene ennie. Ezt egy cukorbetegnek úgy kell megtennie, hogy ne vigyen be túl sok cukrot egyszerre a szervezetébe, érdemes tehát arányaiban több zöldséget és kevesebb gyümölcsöt enni, és alacsony cukortartalmú gyümölcsöket választani. Jó ötlet, egy-egy étkezés befejező fogásaként fogyasztani a gyümölcsöt, mert így talán könnyebb megállni a nagyobb mennyiség elfogyasztását.
Kód: WPh/MB/2023-56. Lezárás dátuma: 2023.08.10.
Forrás:
https://balaicza.hu/az-elelmiszerek-fruktoztartalma/
https://novekedes.hu/elemzesek/nak-napi-400g-zoldseg-es-gyumolcs-fogyasztasa-a-cel