Ismerje meg a merevedési zavar okait!

Az impotencia vagy más néven a merevedési zavar sok pár életét megkeseríti. 40 év felett akár minden második férfinál problémát okozhat. Természetesen, ha csak egyszer-egyszer fordul elő, nem kell aggódni, de ha a probléma hosszú ideje tart, gyakran tapasztalható, akkor nem szabad szégyenkezni, orvos segítségét kell kérni! És nemcsak az önfeledt együttlét pillanatainak visszanyeréséért érdemes ezt megtenni, hanem azért is, mert számos súlyos betegségnek is tünete lehet az erekciós zavar.

140955065_presentation_normal_none.jpg

 Okai lehetnek szervi vagy pszichés betegségek, vagy ezek együttesen is fennállhatnak. És azt sem szabad elfelejteni, hogy bármi is legyen az oka, további problémákhoz vezethet: alacsony önértékeléshez, mély párkapcsolati problémákhoz, de akár mentális betegségekhez is. És nemcsak kiváltó oka lehet a stressz, hanem hozzá is járulhat ennek fokozódásához.

Fizikai, szervi okai: 

  • időskor,
  • idegrendszeri betegségek (gerincvelő-sérülés, Parkinson-kór, Alzheimer-kór, neuropátia),
  • vérellátási problémák, arteriosclerosis,
  • magas vérnyomás,
  • cukorbetegség,
  • szív- és érrendszeri betegségek,
  • prosztatamegbetegedések,
  • dohányzás, alkohol-, kábítószer-fogyasztás,
  • elhízás, amelytől csökken a tesztoszteron termelése,
  • gyógyszerek mellékhatásai,
  • Peyronie-betegség,
  • hipogonadizmus,
  • sérülések.

 Pszichológiai okai:

  • párkapcsolati problémák,
  • szorongás a szexuális teljesítmény miatt,
  • tartós stressz,
  • önképzavar,
  • mentális problémák (pl. depresszió).

Az impotencia egyik leggyakori oka a hímvessző vérellátásának romlása. Ez az erek elmeszesedését jelenti. Az erek falain lerakódások alakulnak ki, keresztmetszetük beszűkül, vérátáramlásuk csökken.

Azonban a fent felsorolt tényezők közül számos növeli az érelmeszedés kockázatát: például a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a szívbetegség, a cukorbetegség, a dohányzás is végső soron az erek károsodásához vezethet.

A cukorbetegség nemcsak az erek, hanem az idegek károsodása miatt is oka lehet a merevedési zavarnak. A diabéteszes neuropátiában szenvedő betegek akár 20%-a is tapasztalhat valamiféle szexuális zavart. A férfiak esetében ez az arány az 50%-ot is elérheti.

Mivel az idegek szállítják az információt a szervektől az agyba és vissza, ha ez a „kommunikációs” csatorna károsodik, romlik az ingerekre adott válaszok gyorsasága, pontossága. Nem reagálunk olyan gyorsan, olyan erősen – vagy akár egyáltalán – a szexuális ingerekre sem, mint ahogy azt egészséges idegekkel tennénk.

A nőknél a neuropátia a nemi vágy csökkenését az orgazmus elérésének nehézségét okozhatja. Férfiaknál kevésbé kemény, rövidebb ideig tartó erekciót válthat ki, amely azonban nem befolyásolja a szexuális érdeklődést és az orgazmus képességét.

A cukorbetegségen kívül az alkoholizmus is idegkárosodáshoz, neuropátiához, és ezen keresztül szexuális problémákhoz vezethet. De az alkohol a máj működését is károsítja, és megzavarja a hormonális háztartás egyensúlyát is.

A fentiek alapján kimondható, hogy azért is nagyon fontos orvoshoz fordulni, mert ha az impotencia egy másik betegség tünete, akkor ennek diagnosztizálása akár életmentő is lehet. Ugyanakkor az sem mellékes, hogy a beteg visszanyerje a szexuális örömszerzés képességét! És az impotencia a pontos diagnózis után az esetek nagy részében kezelhető: az alapbetegség gyógyításával, életmódváltással, gyógyszerekkel vagy más segédeszközökkel.

Ha kialakulásához hozzájárul a stressz, a dohányzás, az alkohol- és kábítószer-fogyasztás, az elhízás, akkor ezek mellőzése, a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás várhatóan jó hatással lesz a szexuális teljesítő képességünkre.

Kód: WPh/MB/2023-44 Lezárás dátuma: 2023.06.06.

 

Források:

https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/ferfibajok/az-impotencia-szervi-okai/7182n1e

https://egeszsegvonal.gov.hu/i-j/1779-impotencia.html

https://www.webbeteg.hu/cikkek/szexualis_elet/9992/szexualis-zavarok-a-diabeteszes-betegeknel

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr7518145764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása