A nem megfelelő vércukorszint jelenthet túl magas vagy túl alacsony értékeket, de bármilyen irányú is az eltérés, nagyon súlyos következményei lehetnek! Ezek a kilengések legtöbbször cukorbetegségre, vagy már ismert cukorbetegség esetén a kezelés módosításának szükségességére utalnak, de más is állhat a háttérben.
Normális és abnormális vércukorszint
A normális vércukorszint éhomi állapotban (a reggeli első evés előtt) 3,5-6 mmol/l közötti érték, étkezés után átmenetileg megemelkedik, de egészséges embereknél két órával az étkezés után nem haladja meg a 7,8 mmol/l-t.
Amikor vércukorszintet mérünk, a vérben keringő glükóz (cukor) mennyiségét mérjük meg. A glükóz a szervezet sejtjeinek legfőbb energiaforrása, és a szénhidrátot tartalmazó élelmiszerekből nyerjük ki. A glükóz a vérbe szívódik fel, amely elszállítja a sejtekhez, végül a máj raktározza azt. Ahhoz, hogy a vérből a sejtekbe jusson, inzulinra van szükség. Az egészséges hasnyálmirigy annyi inzulint termel, amennyi szükséges egy étkezéskor a szervezetbe juttatott táplálék felhasználásához. Ha nő a vércukorszint, akkor nő az inzulintermelés, és ahogy csökken a cukor szintje a vérünkben, kevesebb inzulin termelődik.
A cukorbetegeknél azonban vagy a hasnyálmirigy már nem termel elég inzulint, ezért a sejtek nem tudják felvenni a glükózt, és az felhalmozódik a vérben, vagyis magas lesz a vércukorszintjük. Vagy ugyan a hasnyálmirigy még képes inzulint termelni, de a szervezet nem megfelelően reagál rá, nem érzékeljük. A végeredmény ugyanaz: ilyenkor is magas lesz a vércukorszintünk. Ráadásul mivel agyunk érzékeli, hogy a vérben sok a cukor, utasítást ad további inzulintermelésre, vagyis lassan kimerül a hasnyálmirigy inzulintermelő képessége.
Milyen érték felett számít magasnak a vércukorszint?
Ha étkezés előtt >7,0 mmol/l vagy étkezés után 2 órával >8 mmol/l.
Természetesen egy egészséges embernek is megugorhat a vércukorszintje, ha egyszerre túl sok szénhidrátot: cukros ételt, tésztafélét eszik meg. Erre válaszul a szervezet annyi inzulint küld, amennyi gyorsan lecsökkenti a vércukrot a normális szint alá. Vagyis a magas vércukor egy-egy féktelen étkezés alkalmával nem okoz gondot, de hosszú távon káros, mert kimeríti a hasnyálmirigy inzulin-termelő sejtjeit és kialakul a cukorbetegség.
A magas vércukorszint tünetei:
A magas vércukorszintnek nincsenek mindig tünetei, épp ezért nehéz észrevenni a cukorbetegséget is. De ha az alábbi tüneteket gyakran, hosszabb ideig, vagy egyszerre tapasztalja, mindenképp érdemes kivizsgáltatni magát!
- fokozott szomjúságérzet
- gyakori vizelési inger
- fáradtság, gyengeség
- homályos látás
- száraz viszkető bőr, lassan gyógyuló sebek
A magas a vércukorszint okai
- Ha nem megfelelően táplálkozik, pl. túl sok finomított szénhidrátot fogyaszt. Ha már cukorbeteg, akkor szigorúan be kell tartania a táplálkozási időket és mennyiségeket!
- Ha nem a megfelelő mennyiségű vagy típusú gyógyszert kapja cukorbetegsége kezelésére, vagy a kezelőorvosa által rendelt gyógyszert nem megfelelően használja!
- A stressz is kiválthat magas vércukorszintet.
- Ha nem mozog eleget.
- Gyulladásos betegségek (pl. influenza, torokgyulladás), fájdalom, műtét és fertőzések esetén.
- Bizonyos gyógyszerek is emelhetik a vércukorszintet! Konzultáljon szakemberrel, mielőtt ilyen készítményt vásárol!
- Ha Ön inzulinnal kezelt cukorbeteg, de nem tárolja megfelelően a készítményt, vagy nem cseréli minden nap a tűt!
Hirdetés
Mit ajánlunk?
A Multivitamin cinkkel és krómmal – étrend-kiegészítő készítmény vitaminokkal és nyomelemekkel. A króm a normál vércukorszint, a cink a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartásához járul hozzá.
Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl! A termék kisgyermekektől elzárva tartandó.
Mv/H/2021-3 lezárás dátuma: 2021.06.18.
Milyen érték alatt beszélünk alacsony vércukorszintről (hipoglikémiáról)?
Ha a vércukorszint 3,9 mmol/l alá esik.
Ez az állapot egészséges embereknél is előfordulhat extrém terhelés vagy éhezés esetén. Kialakulhat akkor is, ha már sérült az anyagcsere-folyamat, és a szervezet minden étkezés után túl erős inzulintermeléssel válaszol, és az túlzott mértékben leviszi a cukrot. Cukorbetegeknél nagyon súlyos lehet, akár kómához is vezethet, ezért nekik fokozottan oda kell figyelniük életmódjukra és a vércukor mérésre!
Míg a magas vércukorszintnek hosszú távú hatásai is veszélyesek: évek-évtizedek alatt okoz vesebetegséget, idegrendszeri, szív-érrendszeri problémákat és látásromlást, az extrém alacsony vércukorszint azonnali életveszélyt jelent.
Alacsony vércukorszint esetén szorongásszerű érzést tapasztal, mert a vércukorszint esésekor adrenalin szabadul fel, amely serkenti a cukor felszabadítását a szervezet raktáraiból és szorongásos rohamra emlékeztető tüneteket is okoz.
Az alacsony vércukorszint tünetei:
- izzadás,
- idegesség,
- reszketés,
- gyengeség,
- erős szívdobogás
- néha éhség.
Súlyosabb hipoglikémiában az agy nem jut elég cukorhoz, ami
- szédülést,
- zavartságot, összefolyó beszédet,
- fáradtságot, gyengeséget,
- fejfájást,
- koncentrációhiányt, üvegesen bámuló tekintetet,
- ingerültséget, agressziót, sírást,
- látászavart,
- epileptikus rohamokat,
- nem helyénvaló viselkedést okoz, ami összetéveszthető lehet a részegséggel.
A tünetek kezdődhetnek és fokozódhatnak lassan, de akár hirtelen is jelentkezhetnek. Perceken belül is eljuthat a beteg a súlyos állapotig. A hipoglikémia tünetei ritkán jelentkeznek 2,8 mmol/l feletti vércukorszintnél, de megeshet, hogy egészen alacsony szintig sincsenek tüneteik. Vagyis biztosra csak rendszeres méréssel mehet egy cukorbeteg.
Mi a teendő hipoglikémia esetén, vagyis ha leesik a vércukra?
Kövesse a 15-ös szabályt!
- Fogyasszon 15 g szénhidrátot!
- Ellenőrizze a vércukrát 15 perc múlva!
- Ha még mindig 3,9 mmol/l vagy alacsonyabb a cukra, fogyasszon újabb 15 gramm szénhidrátot és mérjen újabb 15 perc múlva!
Mi tartalmaz 15 g szénhidrátot?
- 1,5-2 dl narancs- vagy almalé
- egy csésze tea 3 kávéskanál cukorral
- 2 dl cukros üdítő
- 3 szőlőcukor tabletta
- 3 kockacukor
Ha a következő étkezés csak néhány óra múlva várható, akkor érdemes 15–20 gramm alacsonyabb glikémiás indexű ételt (például kenyér, tészta, korpovit keksz) fogyasztani, hogy ne térjen vissza a hipoglikémia.
A hipoglikémia okai:
- túlzott erőfeszítés és nem megfelelő szénhidrátpótlás
- túl sok inzulin szabadul fel a hasnyálmirigyből – például daganat következtében –, vagy ha túl nagy adag inzulint kap a beteg
- az agyalapi mirigy, a vese, a mellékvese kóros működése, enzimhiány, gyomorműtét, autoimmun betegség, szívelégtelenség
- sokk
- súlyos fertőzés
- a máj szénhidrát-tárolási vagy szőlőcukor-előállítási képességének zavara
- túlzott alkoholfogyasztás, különösen, ha nem eszik közben az ember.
- gyógyszer mellékhatása