8 jel, amely arra utal, hogy a cukorbetegség a szívedet is támadhatja

sziv_fem.jpg

Ha cukorbeteg vagy, de nem tudsz róla, vagy ugyan tudsz, de nem tartod a vércukorszintedet a normális tartományban, akkor a magas vércukorszint szép lassan tönkre teszi a szerveidet. Elveszítheted a látásod, a veséd, és súlyosan károsodhatnak az idegeid, az ereid és a szíved is. A szövődmények gyakran összefüggnek, és halmozottan jelentkeznek, ha tehát az egyik szövődményt megtaláljuk, akkor érdemes keresni a többit is.

Az idegrendszer szövődményét neuropátiának nevezzük, és négy fő típusát különböztetjük meg. Az első a szenzoros vagy perifériás neuropátia, amely nagyon súlyos esetben amputációhoz vezethet a lábon. A másik fajtája, az autonóm neuropátia a vegetatív idegrendszer működésének zavara, és számottevő veszélyt jelent a szív- és az érrendszer egészségére, de a szervezet más területein is komoly panaszokat okozhat. E mellett ismerjük még a motoros neuropátiát, amely izomgyengeséget válthat ki a csípőben, combokban és a lábakban, illetve a fokális neuropátiát, amely hirtelen lép fel, egy-egy idegcsoportban okoz gyengeséget, és a test bármely táján jelentkezhet.

Az autonóm neuropátia hat az emésztésre, a bélműködésre, a szexuális, a húgyúti és a verejtékképző funkcióra is. A neuropátia gonosz trükkje, hogy a beteg nem ott és akkor érez tüneteket, ahol és amikor baj van, vagyis éppen a neuropátia miatt nem veszi észre, hogy a szervezetének mely része károsodott. Bár vannak figyelmeztető jelek, de ezeket sokszor nem észleli, nem veszi komolyan, vagy éppen félreérti. Előfordulhat például, hogy a beteg nem érzi meg a túl alacsony vércukorszintre figyelmeztető jeleket, és nem tesz lépéseket ez ellen, de az is, hogy nem fordul orvoshoz az infarktussal vagy hasi megbetegedésekkel. Ezért nagyon fontos, hogy a teljesen panaszmentes cukorbetegeket is célzottan szűrjék autonóm neuropátiára.

Talán a legveszélyesebb következménye a szív- és érrendszer működésének változása, mely szívritmus-zavarokhoz és hirtelen szívhalálhoz vezet. A neuropátiás cukorbetegek jóval nagyobb valószínűséggel halnak meg szív-érrendszeri betegségben, mint azok, akikben nem alakul ki neuropátia. Egészséges embereknél a testhelyzet változása, a légzés fázisai és más külső tényezők hatnak a szívritmusra és a vérnyomásra. Ha stresszes helyzetben vagyunk, akkor szaporább lesz a szívverésünk, ha jóllakottan pihenünk, akkor lelassul. Belégzésnél gyorsabban dobog a szívünk, kilégzésnél lassul. Az autonóm neuropátiás betegeknél ezek a szívritmus- és vérnyomásváltozások nem figyelhetők meg.

Az autonóm neuropátia miatt szívritmuszavarok léphetnek fel, és a szív nem tud a különböző megterhelésekhez alkalmazkodni. Az első tünetek egészen enyhének tűnnek, de a beteg további életkilátásai szempontjából nagyon lényeges, hogy idejében fedezzük fel a betegséget. Az autonóm neuropátiánál a leggyakoribb probléma a folyamatos, terheléstől függetlenül magas szívfrekvencia. Ilyen esetekben akkor is szapora pulzusszámot észlelünk tartósan, amikor a szívfrekvencia már visszatérhetne a normálisan alacsonyabb nyugalmi értékre. A tartósan magas pulzusszám pedig túlterheli a szívet.

Mikor gyanakodhat a cukorbeteg arra, hogy kialakult az autonóm neuropátia?

  1. Felállás után szédül.
  2. Gyakran nehézséget okoz a nyelés számára.
  3. Gyakran ég a gyomra, gyakran van hányingere.
  4. Rendszeresen van felfúvódása, székrekedése, hasmenése.
  5. Ritkul a vizeletürítések száma, gyengül a vizeletsugár, megnyúlik a vizelés időtartama. Nehéz a vizeletet visszatartani.
  6. Merevedési zavar, impotencia alakul ki.
  7. Hüvelyszárazságot tapasztal.
  8. A lábon csökken az izzadás, és ez a bőr kiszáradásához vezet, a felsőtesten erősödik az izzadás.

 

Hirdetés

Mit ajánlunk?

Milgamma® bevont tabletta

Mindent tud az idegek védelméről.

Benfotiamint és B12-vitamint tartalmazó gyógyszer. Ajánlott az idegkárosodások, idegfájdalmak és reumás panaszok kezelésére. Gluténmentes. Vény nélkül kapható a patikákban.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

(Milgamma.MBlog.19.12.12. Szöveg lezárása: 2019.12.12.)

A szív- és érrendszeri autonóm neuropátiát az úgy nevezett Ewing-teszterrel lehet gyorsan és egyszerűen vizsgálni. Ez a kardiovaszkuláris reflexeket méri automatikusan, „egyszerre” csinál EKG-t, mér vérnyomást és szívfrekvenciát.

Az izzadás csökkenését a Sudoscannel vagy Neuropaddal is észlelni lehet. A Neuropad egy kobalt tartalmú tapasz, amelynek felhelyezésével az izzadás mértéke mérhető. Ép viszonyok között, megfelelő mértékű verejtékelválasztás esetén a tapasz néhány percen belül jellegzetes színreakciót mutat, kék színből, rózsaszínűre vált, míg a vegetatív idegrendszert érintő idegbántalom fennállása esetén vagyis ha a verejtékelválasztás csökkent, elszíneződés nem figyelhető meg, a tesztcsík színe kék marad.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr715357026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása