Zsibbad, bizsereg a keze, lába? Semmiség vagy tünet?

85341064_l.jpg

A neuropátia, vagy magyarul idegbántalom azt jelenti, hogy az idegek burka, majd az idegrostok károsodnak, végül elpusztulnak. Ennek következtében romlik az érzékelés, vagy teljesen kieshetnek bizonyos érzések. Ezt nem szabad félvállról venni, mert ha hosszabb távon fennáll, amputációhoz vezet, vagy más súlyos betegségekhez, például szív- és érrendszeri betegségekhez.

Mielőtt a neuropátia figyelmeztető tüneteit mutatnánk be, érdemes röviden áttekinteni, hogy mitől alakulhat ki a neuropátia!

Nagyon sok neuropátiás megbetegedés hátterében a cukorbetegség áll. A magas vércukorszint és a kóros anyagcseretermékek károsíthatják az idegrostok védőburkát. Sokszor előfordul, hogy a betegek a neuropátia tüneteivel jelentkeznek az orvosnál, és csak ekkor derül ki, hogy már évek óta diabéteszesek. Ez nem csoda, hiszen ha valaki nem tudja, hogy cukorbeteg, akkor nem is figyel oda vércukorszintjére. Sajnos azonban még a tudatos cukorbetegek fegyelmezettsége, a szigorúan fenntartott jó anyagcsere-állapota sem nyújt 100%-os biztonságot a neuropátiával szemben, vagyis a célzott neuropátiaszűrés mindenképpen szükséges, ha valaki tudja, hogy cukorbeteg.

Ezen kívül például a B12-vitaminhiány következtében is neuropátia alakulhat ki. Az alkoholisták  nagyon veszélyeztettek ebből a szempontból is. Számos más betegség például autoimmun, daganatos, máj-, vese-, kötőszöveti, pajzsmirigybetegség is okozhatja. Egyes bakteriális vagy vírusfertőzések is kiválthatják: pl. Lyme-kór, övsömör, Epstein-Barr vírus, hepatitis C, lepra, diftéria, HIV-fertőzés. De örökletes betegségek is idevezethetnek, vagy akár mérgezések és gyógyszerek is kiválthatnak neuropátiás tüneteket. Végül, sajnos baleset is okozhat neuropátiát.

Nézzük tehát a neuropátia figyelmeztető jeleit: 

  1. A leggyakoribb tünet a végtagok végein harisnya- kesztyű elrendezésben jelentkező zsibbadás, bizsergés, tűszúrásszerű fájdalom. E tünetek jellemzően éjszaka, nyugalomban jelentkeznek. Sok esetben egy közömbös érintés – például a hálóruha, vagy a takaró érintése – váltja ki őket. A fájdalom égő jellegű. Ez a jelenség már önmagában is elég ahhoz, hogy idegbántalomra gyanakodjunk, de a panaszok gyakran érzéketlenséggel is társulnak: vagyis a valódi fájdalmat nem érzi a beteg. 
  1. Tünet lehet a szapora szívverés, vagy ha felálláskor gyengeséget, izzadást, szédülést tapasztalunk. 
  1. Ha érzéskiesést észlel: hiszen a fájdalomérzés, hő- és tapintásérzés, egyensúlyérzés is károsodhat. Azoknál a betegeknél, ahol felmerül a neuropátia gyanúja, kalibrált hangvillával győződnek meg a probléma létéről. Mivel a rezgés érzékelése is csökken, a beteg nem érzékeli a hangvilla rezgését sem. Továbbá a saját reflexek is csökkennek, súlyosabb esetben fájdalmatlan fekélyek alakulnak ki a talpon. 
  1. A gyakori gyomorégés és a hányás is lehet neuropátia tünete. Az étel tovább marad a nyelőcsőben, és lassabban kerül a gyomorba, ez okozza a gyomorégést. A hányást pedig a gyomorürülés lassulása okozhatja. 
  1. A neuropátia a vastagbelet is érintheti, ilyenkor főleg éjszakánként hasmenés jelentkezhet, de a székrekedés is lehet tünet. 
  1. A gyakori vizelési inger is utalhat neuropátiára. Ha gyakran érezzük úgy, hogy tele van a hólyagunk, nem tudjuk szabályozni a vizelést visszatartó izmokat, akkor szintén gyanakodhatunk neuropátiára. Az idegek károsodása miatt ugyanis a húgyhólyag nem tud teljesen kiürülni. A baktériumok megtelepedhetnek benne, ezáltal fertőzést okoznak, nemcsak a hólyagban, hanem a vesében is. 
  1. Az impotencia és a merevedési zavar is lehet az idegbántalom tünete. Mivel sokan nem gondolják, hogy ez is a neuropátia tünete lehet, ezért nem említik az orvosuknak. 
  1. Ha étkezésekhez kapcsolódóan erős izzadás jelentkezik, főleg a felső testfélen, akkor is neuropátia lehet a háttérben. Az izzadást szabályozó idegek károsodása hatással van a verejtékmirigyek működésére, ezért a szervezet nem tudja szabályozni a test hőmérsékletét. 
  1. A látásromlás is utalhat idegbántalomra: ha a megfelelő világítás ellenére sem tud valaki jól olvasni, mert nem lát jól, vagy éppen az éjszakai vezetéssel adódik probléma. Ennek oka a pupillareakció meglassulása, amely miatt a fényváltozások rosszabbul érzékelhetők. 
  1. Gyakori nyak-, hát- és derékfájdalom? Ez is lehet a neuropátia tünete! Mivel az izmokat idegek látják el, idővel azok is gyengülnek, így a betegség miatt izomgyengeség is kialakul. Ez a betegség előrehaladtával egyre komolyabbá válik, akár bénulás is jelentkezhet. 

Ha cukorbeteg, akkor mindenképpen menjen el évente egyszer neuropátiaszűrésre, még akkor is, ha nincsenek tünetei. Ha azonban a fenti tünetek bármelyikét észleli, azonnal forduljon diabetológus vagy neurológus szakorvoshoz!

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A benfotiamint, B6- (piridoxin) és B12-vitamint (cianokobalamin) is tartalmazó Milgamma® N lágy kapszula naponta 3x adagolva segíthet többek között az idegbántalmak, fájdalmas izomfeszülések, övsömör és arcidegbénulás kezelésében. Laktózmentes. Gluténmentes.

Hatóanyagok: 40 mg benfotiamin, 90 mg B6-vitamin, 0,25 mg B12-vitamin.

A Milgamma N lágy kapszula vény nélkül kapható gyógyszer, elérhető a patikákban.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

(MilgammaPR.19.11.15. Szöveg lezárása: 2019.11.15.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr1115306964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása