7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket

2018 szeptember 03 - Meggyógyulnék szerkesztő

54205513_kisebb.jpg

Idegeink számos különböző okból sérülhetnek, megbetegedhetnek. Az idegbántalom már önmagában is fájdalmas tüneteket, komoly problémákat okoz, ráadásul további súlyos következményekkel járhat. Az első körbe – az idegkárosodás közvetlen következményei közé sorolhatjuk az ok nélküli zsibbadást, a fájdalmat vagy görcsöt a végtagokban, az izomgyengeséget, az érzéskiesést vagy akár a bénulást is. A súlyos közvetett következmények között említhetjük a nem gyógyuló sebeket, az amputációkat, az emésztési panaszokat vagy akár a szívritmus-zavart is.

Vajon, mi minden okozhat idegkárosodást, és mit tehetünk idegeink érdekében?

1. Sérülések

Az első nagy csoportba a balesetek, traumák okozta idegi károsodásokat sorolhatjuk. Ha csak megvágjuk kezünket, máris megsértettük a területen futó idegpályákat is. De idetartoznak azok a problémák is, amikor a rossz tartás, a mozgás hiánya vagy éppen a túlerőltetés, a monoton ismétlődő mozgás az idegbántalom oka. Ilyenkor az idegek fizikailag sérülnek, vagy nyomás károsítja őket.

munkahelyi_biztonsag.jpg

A balesetek – különösen a munkahelyi balesetek ellen – óvatossággal, a biztonsági intézkedések betartásával védekezhetünk. Ne szégyelljük felvenni a kesztyűt, a bakancsot, ne akarjunk gyorsan, kapkodva túl lenni feladatainkon, hanem kellő figyelemmel, koncentrációval végezzük az otthoni és munkahelyi teendőinket is.

Szerencsére sokkal könnyebben védekezhetünk a mozgásszervi panaszokkal összefüggő idegbántalom ellen! Mozogjunk korunknak és élethelyzetünk megfelelően, de rendszeresen. Vigyázzunk, ne erőltessük túl magunkat, de izmainkat tartsuk jó kondiban. Az edzettség, a jó izomtónus segít a helyes tartás megőrzésében, az ízületek tehermentesítésében. Ha pedig ismétlődő mozgásokat végzünk, akkor tanuljuk meg a legkevésbé terhelő, helyes mozgásformát, és nyújtsunk, lazítsunk. Végül rendszeresen tartsunk pihenőt, ne hajtsuk túl magunkat.

2. Mérgezések

Számtalan mérgezés, pl. nehézfémek, gázok okozhatnak idegbántalmat, de ilyen anyagokkal szerencsére ritkán találkozunk. Ha munkánk során mégis kivagyunk téve e kockázatnak, akkor – a korábbiakat csak ismételve: pontosan tartsuk be a munkavédelmi előírásokat!

Azonban van a mérgezésnek olyan mindennapos formája is, ami bizony nagyon is árt az idegeinknek, ez pedig az alkohol. Nincs mit tenni: meg kell szüntetni a mérgezés forrását, le kell tenni a poharat!

3. Fertőző betegségek

Szerencsére nem túl gyakran, de bizonyos vírusfertőzések után kialakulhat idegbántalom. Ugyan ilyenkor a beteg állapota nagyon súlyos is lehet, teljes bénulásig is fajulhat a dolog, de az esetek többségében egy idő után teljesen meggyógyul a beteg az alapbetegségből és a szövődményből is. A fertőző betegségek ellen az immunrendszer erősítésével, a higiéniai szabályok betartásával és védőoltásokkal védekezhetünk.

4. Autoimmun megbetegedések

Az olyan betegségeknél, mint a reumatoid artritisz vagy a lupusz eritematozusz, de akár az 1-es típusú cukorbetegség a szervezet önmaga ellen támad. Az első esetben az ízületekben okoz gyulladást, duzzanatot, a másodikban az ízületek mellett a vesét, a tüdőt, a központi idegrendszert támadja a betegség, míg az 1-es típusú cukorbetegségnél az inzulintermelő sejtek pusztulnak el. Ezek szövődményeként – különböző mechanizmusoknak köszönhetően – lép fel a neuropátia. Védekezni az alapbetegség kezelésével lehet a szövődmények ellen is, mert sajnos nem igazán lehet tudatossággal megelőzni a kiváltó okokat.

5. Daganatos megbetegedések

A rosszindulatú daganatok olyan hormonális változásokat okoznak a szervezetben, amelyek idegbántalomhoz is vezethetnek, és a kezeléskor alkalmazott gyógyszerek is járhatnak ilyen következménnyel. Kialakulása ellen is egészséges táplálkozással, rendszeres sporttal, a káros szokások – pl. dohányzás – kerülésével védekezhetünk.

6. Cukorbetegség

Külön kategóriába tartozik a 2-es típusú cukorbetegség, amelynek szintén szövődménye lehet a neuropátia. Ilyenkor (és ez így van az 1-es típus esetében is) azért alakul ki az idegbántalom – mert tartósan és gyakran magas a betegek vércukorszintje, és a fel nem használt cukor tönkreteszi az idegek burkát. Vagyis, ha már kialakult a cukorbetegség, akkor a normális vércukorszint megtartására kell törekedni. Ezt a táplálkozási és gyógyszerszedési szabályok pontos betartásával lehet elérni. Persze még jobb, ha az elhízás megelőzésével – rendszeres mozgással és rostgazdag táplálkozással – már magát a cukorbetegséget is sikerül elkerülni.

 7. Vitaminhiány

Végül, de nem utolsósorban a B1-, B6-, B12-vitaminok hiányában önmagában – más alapbetegség nélkül – is kialakulhat a neuropátia. Mivel a B-vitaminok számos élettani folyamatban is szerepet kapnak, már az enyhébb hiány is kellemetlen tüneteket okozhat. E vitaminok hiányát leggyakrabban a túlzott alkoholfogyasztás vagy gyomor-bélrendszeri betegség okozza, de idősebbeknél is nagy a kockázata, mert a felszívódás hatékonysága csökken.

vitamindus_taplalek_feminara_nagyobb.jpg

A B1-vitamin (tiamin) hiánya leginkább egyoldalú táplálkozás miatt alakul ki, de az alkoholisták különösen veszélyeztetettek, mert az alkohol lebontásához a szervezetnek több B1-vitaminra van szüksége. A B1-vitamin hiánya súlyos idegpálya károsodást, ödémát, szív- és érrendszeri panaszokat okoz.

A B6-vitamin (pyridoxin) a fehérjék lebontásában, az aminosavak anyagcseréjében játszik szerepet, az idegsejtek és a hámszövetek működését szabályozza. Tünetei lehetnek például a hámló-viszkető bőrgyulladás, görcsös rohamok.

A B12-vitamin (kobalamin) a nukleinsav anyagcsere szabályozásában vesz részt, illetve a vörösvérsejtek képződéséhez szükséges. Tünetei vészes vérszegénység, nyálkahártya-gyulladás, gyomor-bélrendszeri és idegrendszeri zavarok.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Milgamma zsíroldékony benfotiamint és idegvédő vitaminokat tartalmazó gyógyszer. Hatásos lehet az idegrendszeri bántalmak, neuralgiák, ideggyulladás; övsömör, arcideg-bénulás, tiaminhiány következtében kialakult szívizom-károsodások, reumás panaszok, izomfájdalmak kezelésében.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Idegbántalom kezelésére gyakran írnak fel B-vitamint. Ugyanakkor nagyon fontos a gyógytorna, ami addig megelőzheti az izomsorvadást és az ízületek zsugorodását, amíg az ideg működése helyre nem áll. Törekedni kell a kiváltó betegség gyógyítására vagy legalább szinten tartására. Hiszen ha ez megszűnik, az idegek is meggyógyulhatnak, de az izmok működése csak lassan, hónapok alatt lesz újra normális.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr3014207179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása