Ingyenes neuropátiaszűrés már 15 helyen az országban!

 

neuropathiacentrumok_terkep.JPGAz országnak már 15 pontján várják az idegbántalom által veszélyeztetett betegeket, hogy kiderüljön valóban fennáll-e a betegség.

A neuropátia a cukorbetegség leggyakrabban kialakuló szövődménye, de más betegségek esetén is létrejöhet: ilyen például az alkoholizmus, autoimmun, daganatos, máj-, vese-, kötőszöveti, pajzsmirigy betegségek, sőt bizonyos bakteriális vagy vírusfertőzések is kiválthatják

Mivel a cukorbetegség akár éveken át fennállhat úgy, hogy nincs tünete, sajnos ez alatt a hosszú időszak alatt a szövődmények is kialakulhatnak, és sajnos még az is lehet, hogy a beteg még ekkor sem veszi észre, hiszen a neuropátia sem mindig okoz tüneteket. Előfordulhat, hogy már csak a nagyon súlyos következményekre, a lábfejen kifejlődő fekélyekre figyel fel a beteg, de ekkor már sokszor elkerülhetetlen az amputáció.

Ezért nagyon fontos, ha tudja, hogy valamelyik rizikócsoportba tartozik, akkor az alapbetegség kezelésén túl óvatosságból számoljon a neuropátia lehetőségével is, és kérjen segítséget orvosától!

Ahogy az előbbiekből is látszik, a neuropátiánál azok a betegek a szerencsésebbek, akiknek vannak tünetei: ilyenek lehetnek a nyugalmi állapotban érzett bizsergés, égő érzés, a lábgörcs, -zsibbadás, a lábfej formájának elváltozása, a nagyon száraz bőr. De neuropátiára utalhat a vizelettartási nehézség és a merevedési zavar is.

Ha úgy érzi, hogy szükséges, akár beutaló nélkül is kérhet időpontot neuropátiaszűrésre az alábbi centrumokban!

Budapest 

  • Országos Neuropathia Oktató és Szűrő Központ, Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika
  • Budai Neuropathia Centrum, Szent János Kórház
  • Dél-budai Neuropathia Centrum, Szent Imre Egyetemi Oktatókórház
  • Dél-pesti Neuropathia Centrum, Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház III. Belgyógyászati osztály
  • Észak-Magyarországi Neuropathia Centrum, Bajcsy-Zsilinszky Kórház
  • Kelet-pesti Neuropathia Centrum, Egyesített Szent István és Szent László Kórház Rendelőintézet

Debrecen

  • Debreceni Diabeteses Neuropathia Egyetemi Centrum, Debreceni Egyetem Klinikai Központ

Eger

  • Heves Megyei Neuropathia Centrum, Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet

Győr

  • Északnyugat-Magyarországi Neuropathia Centrum, Petz Aladár Megyei Oktatókórház

Miskolc

  • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Neuropathia Centrum, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház

Nagykanizsa

  • Zala Megyei Neuropathia Centrum, Kanizsai Dorottya Kórház

Nyíregyháza

  • Kelet-Magyarországi Neuropathia Centrum, Jósa András Oktató Kórház

Pécs

  • Pécsi Diabeteses Neuropathia Egyetemi Centrum, Pécsi Tudományegyetem, II. sz. Belgyógyászati Klinika

Szeged

  • Dél-Magyarországi Diabeteses Neuropathia Centrum, Szent-Györgyi Albert Tudományegyetem, I. sz. Belgyógyászati Klinika

Szekszárd

  • Nyugat-Magyarországi Neuropathia Centrum, Balassa János Kórház

 

Gyermek neuropátia centrumok

Eger

  • Országos Gyermek Neuropathia Centrum, Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet

Budapest

  • Budai Gyermek Neuropathia Centrum, Szent János Kórház Budai Gyerekkórháza

 

A vizsgálat során arra keresik a választ, hogy a beteg ugyanúgy érzékeli-e a külvilág impulzusait, mint az egészséges emberek. Az érzéskiesés mértékéből arra lehet következtetni, hogy mennyire előrehaladott a betegség. A neuropátia szűrés nem fájdalmas, nem súlyos beavatkozás, mint ahogy az alábbi leírásokból is látható lesz.

Kalibrált hangvilla

A szenzoros neuropátia kialakulásának első figyelmeztető jele lehet a vibrációérzet csökkenése. Ennek megállapítására a 128 Hz-es kalibrált hangvilla szolgál, melyet az alap hangvillától egy numerikus mérésre szolgáló skála különböztet meg. A vizsgálat során a villát rezgésbe hozzák, majd a beteg kezén vagy lábán egy csontos alapra helyezik. A beteg szól a vizsgálatot végző személynek, amikor nem érzi már a rezgést, a vizsgáló ekkor leolvassa a 8- fokú skálán szereplő értéket. Ha ez az érték 6-os, akkor fenn áll a szenzoros neuropátia gyanúja, ha 5-ös vagy annál alacsonyabb, akkor ez a betegség biztos jele.

Monofilament

Ez egy kevésbé érzékeny, egyszerű vizsgálati eszköz, a horgászzsinórszerű fonalból készülő, 10 g súlyú g/cm³ nyomást biztosító nylonszál, úgynevezett monofilament, amely csupán erősen csökkent vagy már teljesen hiányzó tapintásérzet esetén utal az érzékelés csökkenésére. Az eszközt 90 fokos szögben 1,5 másodpercig kell a vizsgálati helyre (talp több pontja) helyezni. Érzékeny módszer a talpi fekély előrejelzésére. E módszerrel csupán a súlyosabb állapot detektálható.

Neuropad

A bőr verítéktermelésének kémiai tesztje. A diabéteszes láb és az autonóm neuropátia korai felismerésére alkalmas önellenőrző tapasz. A kék tapasz színe rózsaszínűre változik a verejtékezés hatására, ha ez a színváltozás nem tapasztalható, akkor a verejtékezés mértéke csökkent, vagyis fennáll az autonóm neuropátia gyanúja.

Neurotip

A Neurotip a fájdalomérzet vizsgálatára alkalmas, steril, tompa tű. A tű bőrhöz érintésével az orvos azt vizsgálja, hogy a beteg érzi-e a szúrást vagy sem.

Tip Therm

A Tip Therm a bőr hideg-meleg érzetétének vizsgálatával a korai szenzoros neuropátiás károsodást mutatja ki. A Tip Therm egyik vége fém, a másik műanyag polimer. A fémes véget az egészséges egyének hidegebbnek érzékelik a műanyag végnél, a neuropátiás betegek nem éreznek különbséget a két vég között.

Neurométer

Érzékenyebb, de egyúttal költségesebb is a Neurométerrel végzett vizsgálat, amely során az áramérzet küszöbértékét határozzák meg. Használata során egy centiméter átmérőjű elektródapárokat helyeznek el a mutatóujjon vagy az öregujjon kétoldalt szimmetrikusan, és kisfeszültségű, egyenáramú elektromos ingert alkalmaznak. Az áramerősséget fokozatosan addig emelik, amíg a vizsgált személy az ingerlést megérzi. A vizsgálatot a felső és alsó végtagon három különböző frekvencián végzik. A műszerrel a neuropátia korai és késői stádiuma is kimutatható.

Q-Sense

A Q-Sense érzékeny diagnosztikai eszköz, amely a hőérzékelés mértékét méri a vékony idegrostokon, így már a korai, kismértékű neuropátiás elváltozást is jelezni tudja. A Q-Sense számszerűsíthető, összehasonlítható és megismételhető eredményeket ad, így a kezelés hatékonysága is kimutatható. A szenzoros teszttel meghatározható a meleg és hideg hőérzet, valamint a fájdalmas hideg- és melegérzet küszöbértéke. A betegnek szólnia kell, amikor érzi a végtagjára adott hőimpulzust. Az alacsonyabb hőmérséklettől haladnak a magasabb hőmérséklet felé.

Ewing-teszter

A Ewing-teszter az autonóm neuropátia gyors és megbízható szűrésére alkalmas műszer, speciális EKG- és vérnyomás-mérést jelent. Az egészséges embereknél a testhelyzet változása és más külső tényezők módosítják a szívritmust. Ha stresszes helyzetben vagyunk, akkor szaporább a szívverésünk, ha jóllakottan pihenünk, akkor lelassul. Az autonóm neuropatiás betegeknél nem lehet megfigyelni ezt az eltérést: mintha nem hatna a szívre az agy működése. Ezért vizsgálat közben bizonyos mozgást végez a beteg: feláll, felül stb., és a gép pontosan kimutatja, ha nincs összhangban a szív működése a megváltozott testhelyzettel.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A súlyos esetekben orvos által felírt készítmény mellett enyhébb esetekben recept nélkül kapható gyógyszer is van a neuropátiára. A Milgamma zsíroldékony benfotiamint és idegvédő vitaminokat (B6, B12 vitamin) tartalmazó gyógyszer. A szénhidrátok, zsírok és alkoholok lebontásához és átalakításához, valamint a szívizom és idegsejtek megfelelő működéséhez szükséges a tiamin vagy más néven B1-vitamin. A tiamin azonban a többi B-vitaminhoz hasonlóan vízben oldódó vitamin és csupán kis mennyiségben szívódik fel. A Milgamma hatóanyaga a zsíroldékony benfotiamin, meggátolja, hogy a glükóz-fehérje kötődések kialakuljanak, és károsítsák az idegrostokat védő burkot, ezzel megakadályozhatja az idegbántalom kialakulását, illetve idegbántalom esetén lassíthatja a folyamat előrehaladását A benfotiamin többek között azért is hatékony, mert zsíroldékony jellege miatt könnyen átjut az idegsejtek fehérjéből és zsírból álló falán.

Kockázatokról, mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! 

A neuropátia centrumhálózat megnyitását, diagnosztikai eszközökkel való felszerelését, fogyóeszköz ellátását, az egészségügyi dolgozók képzését a Wörwag Pharma támogatja. 2017-ben összesen mintegy 11 millió forintot tett ki a hálózat támogatására fordított összeg, melyből két 4 milliós eszközt adományoztak és 3 millió forint értékben biztosítottak fogyóeszközöket.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr1914118991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása