Az első és legfontosabb, aki diabéteszes, ne tartsa magától távol az orvost! A cukorbetegség nem gyógyítható, folyamatos orvosi felügyeletet igényel, mert a nem megfelelően karbantartott cukorbetegség rengeteg szövődménnyel járhat, melyek negatívan befolyásolhatják az életminőséget. Eszébe ne jusson hanyagolni a kontrollvizsgálatokat! Ugye tudja? Az inzulin nem gyógyítja a betegséget, de életben tart, amíg egyszer csak fel nem fedezik a betegség ellenszerét!
De térjünk is a tárgyra.
Ehetnek a diabéteszesek almát vagy más gyümölcsöt?
A rövid válasz: Igen.
A hosszú válasz pedig:
A gyümölcsök finomak és egészségesek. Rost, vitamin- és folyadék tartalmuk jelentős, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy gyümölcscukrot tartalmaznak. A gyümölcscukor, más néven fruktóz a mézben és a gyümölcsökben, valamint kis mennyiségben néhány zöldségfélében természetesen megtalálható legédesebb cukorféleség.
Az egészséges étrend tartalmaz: zöldségfélét, gyümölcsöt, gabonafélét, kenyeret, tésztát, burgonyát, rizst, tejet, tejterméket, húst és húskészítményeket, halat, tojást, szárazhüvelyeseket, olajos magvakat. Tehát megvan a helye az egészséges, kiegyensúlyozott étrendben, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt és mikor eszünk.
Mikor?
Mivel a gyümölcsök gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, javasolt a kisétkezésekre fogyasztani. Reggel és este válasszon lassan felszívódó, magas rosttartalmú ételeket!
Milyet?
A szénhidrát-táblázat a megfelelő gyümölcsök kiválasztásában is segítségünkre lehet. Legyen óvatos, az Interneten nagyon sokféle, teljesen különböző adatokat tartalmazó szénhidráttáblázat kering! Íme itt talál egy megbízhatót.
Fontos, hogy a friss, idénygyümölcsöt részesítsük előnyben, télen pedig választhatunk mirelit gyümölcsöket is. Fontos továbbá, hogy ha a mélyhűtött termékre esik a választása, nézze meg a csomagolást! Sajnos nagyon sokszor hozzáadott cukorral kívánják ízletesebbé tenni ezeket.
A diabéteszesek étrendjébe beilleszthető gyümölcsök a teljesség igénye nélkül: alma, egres, eper, grapefruit, málna, narancs, szeder.
Milyet ne?
Kerülje a cukrozott gyümölcskészítményeket (gyümölcslé, szörp, dzsem, befőttek, kompót, gyümölcs zselé), aszalt gyümölcsöket! Legyen óvatos a banánnal, szőlővel, görögdinnyével, szilvával, mert kimondottan magas a cukortartalmuk!
Tudta? A meggy csalóka gyümölcs! Magasabb a cukortartalma, mint a cseresznyének, csak savanyú íze elnyomja!
Ha úgy dönt, hogy gyümölcslevet szeretne inni, válasszon 100%-os, hozzáadott cukor nélkülit és maximum napi 2 deciliterrel igyon!