Egészséges és finom ételek? Nem lehetetlen!

2016 június 22 - Meggyógyulnék

Valljuk be, a magyar konyha és étkezési szokások nem igazán kedveznek a cukorbetegeknek és a fogyni vágyóknak. Ki ne hallotta volna gyerekkorában a szüleitől, hogy ne csak a húst edd fiam, egyél hozzá kenyeret… Az Ön nagymamája is kenyeret evett a dinnye mellé? Cukrot tesz a paradicsomlevesbe? Akkor tudja, miről beszélek. Hogyan készíthetjük el a család kedvenc ételeit finoman, de egészségesebben?

Az életmódváltás a konyhában kezdődik!

Mit használjunk?

Mi helyett?

párolás, főzés, sütőpapír, sütőzacskó, teflon

- zsírban sütés

olajjal ecsetelés, kiskanállal adagolás, permetezés

- olaj öntése

száraz rántás (teljes kiőrlésű vagy zabpehelyliszt pirítása zsiradék nélkül)

- rántás olajjal, vajjal

habarás: sovány tejföl, joghurt, kefir, tej + zabpehelyliszt

- habarás tejszínnel, 20%-os tejföllel

lazítás: zöldségfélével, tojással, zabpehellyel, zabkorpával teljes kiőrlésű liszttel, barna rizzsel, bulgurral, hajdinával, amarántalt, kölessel

- lazítás fehér rizzsel és zsemlével

 

Kezdjük a vasárnapok sztárjával, a rántott hússal. A klasszikus „kabátos husi”-t készítse szárnyasból és panírozza teljes kiőrlésű liszttel és búzakorpával! Ha Önöknél is együtt jár a rántott hús a húslevessel, ne feledkezzen meg a zöldségekről! Készítse gazdagon! A tésztáról sem kell lemondania, vásároljon durum levestésztát! Grízgombóc helyett készítsen gombócokat teljes kiőrlésű tönkölydarával vagy zabkorpával. Vércukra hálás lesz érte!shutterstock_331445027.jpg

A túrógombóc jól készíthető sovány túróból, a búzadarát pedig felválthatjuk zabpehellyel és korpával. Öntetnek kiváló a párcsepp édesítővel elkevert joghurt, így nem fog hiányozni a porcukor és a tejföl sem.

Mindenki nagy kedvence a palacsinta. Palacsinta tésztájába bátran keverjünk 50%-ban teljes kiőrlésű lisztet és sovány tejet. Készítheti zabpehelyliszttel is (vagy még gazdaságosabb, ha zabpelyhet vásárol és ledarálja). Egy jó minőségű teflon serpenyőre érdemes beruházni, mert ebben minimális zsiradékkal leragadás nélkül sütheti ki!
Nekem nagy kedvencem a gofri. Egy nyugodt hétvégén az egész család reggelizheti, persze nem nutellával, hanem cukormentes lekvárral! 100 gramm zabpehelyliszt, 120 gramm vaj vagy margarin, 1 tk sütőpor, 4 tojás, 250 gramm tejföl kell hozzá. Először verje fel a tojásfehérjét és óvatosan keverje bele a hozzávalókat, utolsóként az olvasztott vajat. Ha a klasszikus gofrisütőben süti, egy darabban kb. 15 gramm szénhidrát lesz.shutterstock_174017540.jpg

A töltött, göngyölt ételekről sem kell lemondania! A zsemlét cserélje le ízletes zöldségekre és készítse el sütőzacskóban, így nem kell alá és a húsra olajat önteni, és mégsem lesz száraz a sült, mert a zöldségek folyamatos nedvességet biztosítanak!

Készítsen rakott egytálételt! Rakott káposzta – sovány tejföllel (12%) vagy joghurttal készítsük, valamint barna rizzsel és zabkorpával keverjük össze a darált húst. Darált hús hasonlóan összekeverve, zöldségbe töltve is nagyon jó választás! A rizs helyett használhat gerslit vagy bulgurt is!

A gersli (hántolt árpa, árpagyöngy) nem csak finom, de a glikémiás indexe is csak 25! Készítse legközelebb a töltött káposztát ezekkel! Ha nem szól a családnak, valószínűleg észre sem fogják venni a cserét! Ha mégsem ízlene, próbálja ki bulgurral is!shutterstock_373845814.jpg

Édességek, desszertek:

Gondolta volna, hogy a klasszikus vizes piskóta fehér liszt nélkül, zabpehelyliszttel is pont ugyanolyan finom? A szülinapi tortát készítse ezentúl így, sovány túróval, édesítőszerrel és néhány szem idénygyümölccsel!

Az internet új sztárja a chia mag, azaz azték zsálya. Sajnos ára igen borsos, ha viszont megengedheti magának, készítsen belőle ízletes uzsonnát! Egy rész maghoz 6 rész folyadék kell (lehet tej, ízesítetlen mandulatej,kókusztej), keverje jól össze és hagyja állni legalább egy órát. Pürésített eperrel nem csak jól néz ki, de finom is! A képen az uzsonnám látható, ami 20 gramm szénhidrátot tartalmaz és az omega 3 zsírsavak,antioxidánsok, fehérjék, élelmi rostok, vitaminok és ásványi anyagok természetes forrása is.shutterstock_273812720.jpg

Ne feledje! Mindig étkezzen változatosan! Ha Ön cukorbeteg, konzultáljon dietetikussal. A változatos étrend mellett is szüksége lehet vitaminpótásra! Ha Ön várandós, szoptat, tartósan gyógyszert szed vagy speciális étrendet követ, gondoskodjon a megfelelő vitaminpótlásról.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Milgamma zsíroldékony benfotiamint és idegvédő vitaminokat (B6, B12 vitamin) tartalmazó gyógyszer, amely különböző idegrendszeri bántalmak (neuropathiák, polyneuropathiák (diabéteszes, alkohol), neuralgiák, ideggyulladás; övsömör, arcideg-bénulás kezelésére javasolt. Alkalmazható tiaminhiány következtében kialakult szívizom-károsodások, reumás panaszok, izomfájdalmak gyógyítására is. Segíthet a kimerültség leküzdésében, és gyorsíthatja a lábadozást. Vény nélkül kapható bevont tabletta és lágy kapszula formában, többféle hatóanyag-tartalommal.

Kockázatokról, mellékhatásokról  olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr138829360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása