Miért alakulhat ki arcidegzsába, és hogyan kezelhető?

109260376_m_normal_none.jpg

Mi az arcidegzsába?

Az arcidegzsába – latin nevén trigeminus neuralgia egy néhány másodpercig tartó, de annál fájdalmasabb, áramütéshez hasonló arcfájdalom. Az arcidegzsába is a neuropátiás fájdalmak csoportjába tartozik, amely a perifériás vagy központi idegrendszer egyes részeinek károsodása miatt alakul ki.

A fájdalom sokszor olyan erős, hogy a betegek megmerevednek, arcuk grimaszba rándul. Ez a tünet jellemzően heteken, hónapokon át ismétlődik naponta többször is, de elképzelhető, hogy hosszabb időre abbamarad. Gyakran csak az arc egyik felét érinti. Az arcidegzsába okozhat görcsös, zsibbadásos érzést, nehezített beszédet is.

A fájdalom gyakran a szájüreg bizonyos pontjainak érintésére alakul ki: okozhatja rágás, borotválkozás, fogmosás, beszéd is.

A betegség magyar neve éppen erre a grimaszra vezethető vissza, hiszen a „békát” jelentő szláv eredetű zsába szó erre a görcsös torzulásra utal.

Okai

Az idegkárosodást számos különböző dolog okozhatja, beleértve a sérülésektől a fertőzéseken át a cukorbetegségig. De állhatnak a háttérben mozgásszervi betegségek, alagútszindrómák, vitaminhiány vagy alkoholizmus is.

Diagnosztizálása

Forduljunk orvoshoz, lehetőleg neurológushoz! Segíthet a betegség meghatározásában, ha fájdalomnaplót vezetünk arról, hogy mikor jelentkezik a fájdalom, mi váltja ki azokat, milyen más tüneteink vannak.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Milgamma® N lágy kapszula benfotiamint, B6- és B12-vitamint tartalmazó, a gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyszer.

Komplex hatóanyagtartalma miatt kedvezően befolyásolja az idegrendszer és a mozgásszervek   károsodását és gyulladásos megbetegedéseit. Hatékonysága annak is köszönhető, hogy a B1-vitamint zsíroldékony formában, vagyis benfotiaminként tartalmazza, ami könnyebben felszívódik, és hasznosul a szervezetben.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Mil/H/2021-46 Lezárás dátuma 2021.07.14.

Kezelése

A neuropátiás fájdalom kezelésének fontos része a fájdalomcsillapítás, még ennél is fontosabb a kiváltó okok feltárása és kezelése.

  • Mivel a betegség lehetséges okai között megtalálhatjuk a vitaminhiányt is, a megelőzésben és a kezelésben is fontos szerepet kaphat a kiegyensúlyozott táplálkozás, különösen a magnéziumban és a B-vitaminban gazdag zöldségek és gyümölcsök. Ugyanakkor – ha már kialakult az idegzsába – vigyázzunk, hogy ne legyen ezeket nehéz megrágni, mert a fájdalmat esetleg maga a rágás is kiválthatja, és a rohamok idején nehézséget is okozhat.
  • Pihenjünk, aludjunk eleget, mert ez csökkentheti az idegek fáradtságát is!
  • Kerüljük a huzatot, a hideget, ami szintén gyakori kiváltó ok!
  • Az éles fény is fokozhatja a fájdalmat.
  • Próbáljunk nem feküdni az érintett felünkre, és csökkentsük a nyak és a váll feszességét. Ez ugyanis fokozhatja a fájdalmakat, és fejfájást is okozhat.
  • Segíthet a meleg vagy hideg borogatás, ha a hideg nem váltja ki a fájdalmat, ahogy meleg fürdő is.
  • Keressünk orvosunk segítségével a kiváltó oknak megfelelő gyógyszeres kezelést.

 

Kód: WPh/MB/2024-06. Lezárás dátuma: 2024.03.06.

Forrás:

https://www.neurologiaikozpont.hu/hireink/arcidegzsaba-es-isiasz-igy-kezelheto-a-ket-leggyakoribb-neuropatias-fajdalom

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/neurologia/cikkek/arcidegzsaba_a_legelviselhetetlenebb_fajdalom

https://www.fajdalomkozpont.hu/hirek/arcidegzsaba-igy-kezelheto-a-fajdalom-a-zsibbadas

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr6218352229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása