Neuropátia centrumokkal bővül a cukorbeteg-ellátás Salgótarjánban és Esztergomban

2021 szeptember 23 - Meggyógyulnék szerkesztő

-20210830020.jpg

Két új megyei neuropátia centrum is nyílt Észak-Magyarországon 2021 szeptemberében: az egyik Salgótarjánban, a másik Esztergomban. Az érintett megyék cukorbetegei ezentúl tehát kényelmesebben, kevesebb utazással érik el a jól felszerelt diagnosztikai központokat, ahol érzékeny műszeres vizsgálatokkal már korai stádiumban felismerhető a neuropátia, vagyis az idegkárosodás. Ez a betegség évente csaknem 4000 olyan lábamputációért tehető felelőssé hazánkban, amelyek elkerülhetők lettek volna, ha idejében diagnosztizálták, és kezelték volna a neuropátiát.

A neuropátia leggyakrabban a cukorbetegség szövődményeként alakul ki. Egyik fajtája a szenzoros neuropátia, mely spontán fádalommal és érzéskieséssel egyaránt járhat. Előbbi jelentősen ronthatja az életminőséget, az utóbbi miatt a betegek elvesztik fájdalomérző képességüket, így nem veszik észre a sérüléseket. Ráadásul a neuropátia kóros nyomáspontok kialakulását is okozza a talpon, ami sérülékenyebbé teszi a lábat. A fájdalomérzet csökkenése és a fokozott sérülékenység együtt ellátatlan sebekhez, fertőzésekhez, fekélyekhez vezethet, amelyekre – ha későn veszik észre – már csak az amputáció jelenthet megoldást.

Az idegkárosodás másik formája az úgynevezett autonóm neuropátia, vagyis a vegetatív idegrendszer működésének zavara is nagyon veszélyes lehet. Ez többek között a szív- érrendszer területén okoz súlyos problémákat, de jelentkezhet a verejtékképzés, az emésztőrendszer vagy a szexuális funkciók zavaraiban is. A neuropátiás cukorbetegek nagyobb valószínűséggel halnak meg szív-érrendszeri betegségben, mint azok, akikben nem alakul ki ez a betegség.

Mivel a neuropátia sokszor teljesen tünetmentes, fontos a rizikócsoportok rendszeres szűrése erre a betegségre. A Wörwag Pharma épp ezért épít 1998 óta a neuropátia felismerését segítő országos diagnosztikai hálózatot. A cég biztosítja a korszerű diagnosztikai eszközöket és a működés során szükséges fogyóeszközöket, valamint az ott dolgozó szakemberek képzését is támogatja. Az országos hálózat évente összesen mintegy 10.000 beteg szűrését teszi lehetővé.

E hálózat idén két újabb diagnosztikai helyszínnel bővült: a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban működő Nógrád Megyei Neuropathia Centrummal és az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban kialakított Komárom-Esztergom Megyei Neuropathia Centrummal.

A Nógrád Megyei Neuropathia Centrumnak egy több mint 3 millió forint értékű Neurometert®, Neuropathia Centrumnak pedig egy csaknem 5 millió forint értékű Q-Sense készüléket adományoz a Wörwag Pharma. Mindkét centrum további, az egyszerűbb diagnosztikát lehetővé tevő eszközcsomagot is kap: az autonóm neuropátia szűrésére alkalmas Neuropad tesztet, a szenzoros neuropátia szűrését lehetővé tevő Rydel Seiffer kalibrált hangvillát, Tip-thermet és monofilamentet is. A műszeres vizsgálatok érzékenyek, vagyis már kezdeti stádiumban számszerűsíthetően jelzik az idegkárosodást, így a későbbi vizsgálatokkal összehasonlíthatóak lesznek. Ez biztosítja az utánkövetés lehetőségét, a kezelés hatékonyságának mérését. A vizsgálatok nem járnak komoly beavatkozással, biztonságosak, gyorsak és fájdalommentesek.

A Nógrád Megyei Neuropathia Centrum szerdánként 15.00-17.00 óra között fogadja a beutalóval érkező betegeket. Időpontot kérni hétköznap 14:00-15:00 óra között lehet a 06-20-222-9553-as telefonszámon Bárnai Krisztina, diabetológiai szakápolónőtől. A centrum vezetője Dr. Domboróczky Zsolt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr8116698490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása