Diabéteszes láb: a helyes lábápolás szabályai

2019 augusztus 23 - Meggyógyulnék szerkesztő

labvizsgalat_webre.jpg

Diabéteszes láb szindrómának vagy magyarul cukorbeteg láb tünetegyüttesnek a cukorbetegség szövődményeként kialakuló, elsősorban a lábfejet érintő tünetek, elváltozások összességét nevezzük. A cukorbetegség szövődményeként neuropátia vagy érszűkület alakulhat ki. Ennek következtében sérül a láb beidegzése vagy vérellátása. E miatt a bőr szárazabbá, sérülékenyebbé, bakteriális vagy gombás fertőzéseknek sokkal inkább kitetté válik. A probléma jelentősebb, mint elsőre gondolnánk, hiszen ma hazánkban az amputációk több, mint felét a cukorbetegség szövődményeként kialakult neuropátia miatt végzik.

Enyhébb állapotban az idegkárosodás hatására a láb érzéketlenné válik, ok nélkül zsibbad, a járás bizonytalan lesz. Néha megmagyarázhatatlan fájdalmat, égő érzést, lüktetést érez a beteg, pedig a lába nyugalomban van. Néha pedig éppen a fájdalom hiánya a probléma. Lehet, hogy a beteg nem vesz észre egy sérülést, mivel az idegkárosodás miatt a lába érzéketlen. Ezért nagyon fontos a napi rendszerességgel végzett lábellenőrzés és legalább évente egy orvosi felülvizsgálat akkor is, ha nincsenek panaszok.

A betegség első jele lehet, ha a beteg nem érzékeli megfelelően a tapintást, vagy kórosan megváltozott a láb formája. Vérkeringési zavarra utalhat, ha a lábon az erek pulzálása nem tapintható.

Az idegkárosodás önmagában nem okoz sebet, fekélyt, de a rossz vérellátású szövetek viszont már könnyebben károsodnak, seb keletkezik, és e sebek elfertőződhetnek. A legjellemzőbb, hogy a saját testsúlyunk okoz a lábon, különösen a lábfej első részén, az ujjak mögötti területen sérülést. A lépés bizonyos fázisaiban ugyanis nagyon nagy nyomás nehezedik e területre, amit egy egészséges láb gond nélkül elvisel, de neuropátia esetén sebek keletkezhetnek. Ezért kell figyelünk:

 • a harántboltozat (az előláb kiszélesedése) és a hosszboltozat süllyedésére (lúdtalp),
 • a bütykökre (porcos – később elcsontosodó – lerakódások az ujjak ízületein),
 • a kiálló lábközépcsontra,
 • a talpi zsírpárna elvékonyodására,
 • az ujjak közti izmok sorvadására,
 • és a kalapácsujjra. (Ilyenkor a lábujj alappercét hajlító és feszítő izmok egyensúlya megbomlik, az alapperc kiemelkedik, a középperc pedig lesüllyed, felvéve így a kalapács alakot. A kalapácsujj esetén tehát az ujj felfelé hajlik a középízületből.).

Ha ezek az elváltozások egy cukorbetegnél alakulnak ki, akkor a kóros nyomásváltozás kisebesedéssel fenyeget. Azonban nemcsak az érzőidegeik károsodnak, hanem a mozgató idegek is, ami miatt a lábizmok és szövetek is sorvadnak. Sajnos azonban sokszor előfordul, hogy a beteg nem tud a diabéteszéről, és csak a szövődményekből derül ki, mi a betegsége. Vagyis, ha valaki ilyen deformitást vagy nem gyógyuló sebeket vesz észre a lábán, forduljon orvoshoz!

Az autonóm idegrendszer károsodása miatt csökken vagy megszűnik a láb verejtékezése is, és kiszárad a bőr. Ezért repedezetté válik, és ezek a mikrosebek ajtót nyitnak a baktériumok előtt. Ugyancsak az autonóm idegrendszer megbetegedésének következménye, hogy az erek nem tudnak a hőmérsékletre reagálva szűkülni vagy tágulni, vagyis romlik a láb vérkeringése, puffadttá, vizenyőssé válik.

Bár a betegség neve diabéteszes láb, de ettől függetlenül bizonyos tünetek a kézen is megjelenhetnek. A kezek is zsibbadhatnak, itt is kialakulhat izomsorvadás. Az idegkárosodás ugyanis az idegrost pusztulásából fakad. Az ülőideg rostja nagyon hosszú, magja a gerincvelőben van, és lábujjunk végéig tart. Ezért nagyon esendő, és a lábfej felől kezd károsodni. A panaszok zokniszerűen az ujjak végénél a legerősebbek, és felfelé csökkennek. A károsodás mértékétől függ, hogy milyen magasra terjed a fájdalom. A lábszár fájdalma viszont az érszűkület gyanúját veti fel elsősorban, amely nem kizárólag csak cukorbetegeknél jelentkezik.

Az elfertőzött sebek következménye lehet az amputáció, melynek valószínűsége függ a seb elhelyezkedésétől, mélységétől, az érszűkület hiányától vagy meglététől, az idegkárosodás fokától. Általánosságban jellemző, hogy a cukorbetegek apró, felületes sebei – akár egy cipő okozta vízhólyag – nem úgy gyógyulnak, mint az egészségeseknél. Náluk ezek egyre nagyobbak és mélyebbek lesznek. Áttörik a bőr rétegeit, és elérik a mélyebben lévő szöveteket, majd csontvelőgyulladást is okozhatnak.

Tegyen meg mindent a diabéteszes láb megelőzése érdekében!

 • Mérje rendszeresen és tartsa a céltartományban a vércukor, a HbA1c és a vérzsír szintjét!
 • Őrizze meg a normál testsúlyát!
 • Mozogjon rendszeresen!
 • Tornáztassa lábfejét is!

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A cukorbetegek lábának száraz, repedezett bőrét kiválóan ápolja a Milgamma® lábápoló krém. Segít bőre nedvességtartalmának megőrzésében. Szín-, illat- és tartósítószer-mentes krém, amely vény nélkül kapható a patikákban.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Értorna-gyakorlatok

Végezze az alábbi gyakorlatsort mindennap. Egy-egy gyakorlatot ismételjen tízszer!

 1. Helyezze talpát a talajra, és emelje fel lábujjait!
 2. Emelje fel lábfeje első részét, és hajlítsa be, majd feszítse vissza lábujjait!
 3. Emelje meg sarkát!
 4. Nyújtsa ki lábát, és feszítse előre lábfejét (spicc), majd húzza vissza derékszögig (pipa).
 5. Próbáljon egy ceruzát megfogni lábujjaival, majd engedje el.

Látogatás a podiáternél (a cukorbeteg lábra szakosodott egészségügyi dolgozó)

 • A podiáter először felveszi a kórtörténetet, kikérdezi a beteget lábápolási szokásairól, diétájáról, vércukorértékeiről.
 • Megállapítja, hogy a beteg egyáltalán tud-e járni.
 • Megvizsgálja a csupasz lábakat.
 • Ellenőrzi a perifériás pulzusokat. Ha kézzel nem tapinthatóak, kézi doppler UH készüléket használ. Szükség esetén a boka és a felkar szisztolés vérnyomásának arányát (ABI) is ellenőrzi.
 • Megvizsgálja a bőr tapintását, hőmérsékletét.
 • Ezt követik a neuropátia tesztek: vibrációvizsgálat kalibrált hangvillával, nyomás/tapintás érzékelés monofilamenttel és hőérzékelés Tip Therm-mel.
 • Ellenőrzi a körmöket, hogy látható-e pl. körömgomba, körömhiány, gyulladás.
 • A lábujjak közét sem hagyja ki a vizsgálatból. Itt is gombás elváltozásokat, tyúkszemet keres.
 • Ellenőrzi, hogy vannak-e sebek, sérülések, bőrkeményedések a lábon.

Lábápolás 6 lépésben

 1. lépés: vizsgálat

A legfontosabb a rutin, mindennap ugyanabban az időben végezzen lábvizsgálatot! Így megszokja, természetessé válik, és nem kerüli el a figyelmét a legkisebb változás sem. Hangsúlyozottan figyeljen oda a talpra és az ujjközökre. Ha nehezen tud lehajolni, vagy nem tudja lábát felemelni, behajlítani annyira, hogy lássa a talpát, használjon tükröt, vagy kérjen segítséget családtagjától! Ha a legkisebb sebet is észreveszi, akkor 24 órán belül forduljon orvoshoz.

 1. lépés: higiénia

Naponta mossa meg a lábát szappannal, langyos vízben. Fontos, hogy ne legyen túl forró a víz, jó, ha 37 Celsius körül van. Ellenőrizze könyökével, kezével. Még a sebes lábat is szabad mosni, de áztatni az egészségeset sem szabad, mert túlzottan felpuhul a bőr, és könnyebben megsérül.

 1. lépés: szárítás

Szárítása meg a lábát a gombás fertőzések elkerülése érdekében. Törölje szárazra, hagyja egy kicsit száradni törlés után is. Akár még hajszárítóval is gyorsíthatja a folyamatot, de vigyázzon, ez se legyen túl forró. Fontos, hogy a lábujjak között is teljesen megszáradjon a bőr!

 1. lépés: krémezés

Lábmosás után használjon lábápoló krémet napi rendszerességgel, hogy hidratálja a bőrt. Dörzsölje be lábfejét alul, felül, de hagyja ki a lábujjak közét. A legjobb hatást az ureát tartalmazó krémekkel érheti el, viszont ne használjon olyan krémet, amiben szalicil van.

 1. lépés: bőrkeményedések

A kialakuló bőrkeményedéseket lábmosás után krémezés előtt habkővel távolítsa el. Ne használjon marószert, szikét, kést, ollót! Ha bizonytalan, nem lát jól, vagy egyedül nem tudja eltávolítani, forduljon cukorbetegek lábához értő szakápolóhoz vagy gyógypedikűröshöz!

 1. lépés: körömápolás

Az egyik legveszélyesebb lábápolási feladat a körömvágás, hiszen itt a túlzott buzgalom is sérülésekhez, fertőzésekhez vezethet. A benőtt köröm miatt kialakuló gyulladás ugyanis azért jön létre, mert túl rövidre vágják a köröm oldalsó részét, vagy megpróbálják kivágni a bőrből a körmöt. Nem szabad tehát túl mélyen vágni, és mindenképpen tartani kell az egyenes vonalat. Érdemes olló helyett a biztonságosabb csipeszt használni. Ezt a műveletet nem kell mindennap végezni, elég néhány hetente. Használhat körömlakkot, de rendszeresen mossa le, hogy lássa, milyen állapotban vannak körmei. Ha benőtt a körme, esetleg körömfertőzése van (vastagabb, elszíneződött a körme), forduljon szakápolóhoz!

Milyen cipő kell a cukorbetegeknek?

 • A jó cipő talpa vastagabb (de nem túl vastag), kicsit merev.
 • Ha nincs benne már eleve vastag, puha betét, akkor legyen olyan mély, hogy bele lehessen tenni speciális, cukorbetegeknek készült betétet.
 • Legyen a cipőnek sarka, de ne nagyon magas vagy vékony.
 • A cipő orra legyen széles, ne nyomja össze az ujjakat.
 • Legyen a cipő megfelelő méretű, hogy ne csúszkáljon benne a láb, de ne is nyomjon sehol sem.
 • A varratokat ne lehessen érezni, ne dörzsöljék ki a lábat. A legjobb a varratmentes cipő.

Ha a beteg lába már annyira deformált, hogy nem kap a kereskedelemben kényelmes cipőt, írasson fel speciális, cukorbetegek számára gyártott cipőt. A legfontosabb, hogy soha, semmilyen körülmények között ne járjon a cukorbeteg mezítláb! Egyrészt azért, hogy ne lépjen bele semmibe, másrészt azért, hogy csökkentse a csúcsnyomást a lábfej első részén.

 

A cikk a Meggyógyulnék Magazin 2017/szeptemberi számában megjelent, Dr. Kajetán Miklós, háziorvos, diabetológus, a Magyar Diabetes Társaság Cukorbeteg Láb Munkacsoportjának elnökével készült interjú alapján íródott.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr6715021656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása