Cukorbetegként ismerkedni

2016 november 09 - Meggyógyulnék

Bárhogy koncentrálok és kutatok az emlékeimben, egy fiú ismerősöm sem említett olyat, hogy „olyan lányok tetszenek, akik bárhogy is nézzenek is ki, csak ne legyenek cukorbetegek” de a barátnőim száját sem hagyta még el az a mondat, hogy „a szőke herceg, ha csúnyácska is lesz, de cukorbeteg az biztos nem lehet”. Ezen tapasztalataim alapján nem gondolom, hogy odáig jutok a cikk végére, hogy azt javaslom, alkossuk meg a társkereső oldalak diabéteszesek számára fejlesztett verzióját.

1_12.jpg

Ha valaki úgy érzi, hogy a megváltoztathatatlan állapota/betegsége teher a mindennapjaiban, és nem elégedett az életmódjával, talán elsősorban dietetikus tudhatja a megoldást. Ha pedig úgy érzi, diabéteszesként élete kilátástalan, nem kell senkinek, akkor pszichológus segíthet. Higgye el, az az igazán erős, aki meglátja és bevallja az igazi problémáját, és segítséget mer kérni, mert ezeket a problémákat nem egy új párkapcsolat és nem a kedvesünk jelenléte kell, hogy megoldja.

Szóval, ha készen áll és a cukorbetegségével együtt is egésznek érezi magát, akkor irány megkeresni a másik felét. (Ez így most ellentmondásosnak tűnik, de biztos érti a lényeget!)

Miről szól a randi? Lenyűgözni a másikat. Elmesélek egy pszichológiai kísérletet, amivel előnyük lehet a cikk olvasóinak. Azt mutatta a kísérlet, hogy ugyanazt a férfit több nő találta szépnek, vonzónak, ha egy magasban lévő helyszínen találkoztak, mert a tér ilyen pszichés plusz hatást váltott ki, az érzelmek kognitív kiértékelése pozitívan torzult. Tehát ha vonzóbbnak akarunk tűnni, lehet az első randi helyszín egy magas helyen, hogy a látvány szédítsen, mi pedig könnyedén hódítsunk.

2_12.jpg

Kit ne nyűgözne le, ha a másik fél jól informált, precíz, és érdekes hallgatni? A cukorbetegség-kérdés tisztázását is jobb megtenni minél hamarabb, hogy aztán ne feszengjünk. De ne kerítsen nagy feneket neki! Ha egy olyan helyzet adódik, amikor elmondhatja, hogy eszik-e vagy isszák ezt a témát (aztán majd kiderül, hogy ezt főleg szúrják), essen túl rajta. Szerintem a partner csípni fogja! Ha pedig nem, ez egy kiváló szűrő lehet empátiaképességére. Fogja fel ezt egy interaktív ismeretterjesztőnek! Ne készüljön külön kiselőadással, csak lazán, természetesen, mint ahogy az időjárásról beszélne!

Elég lehet az is, ha akkor kezd rá a mesélésre, amikor kiderül, hogy mit akarnak egymástól. És ha valamit igazán akarnak, akkor már igazán nem számít, hogy ön diabéteszes (a bevezetőben elhangzottak szerint). Bármennyire is mindennapi feladat a vércukor karbantartása, ennél sokkal többről szól két ember románca.

Az is természetes, ha valaki nem szeretné túl korán tájékoztatni cukorbetegségéről a kiszemeltet. A cukorbetegségnek nem járulékos eleme, hogy a másik számára többé nem lesznek átlagosak a hétköznapok. Ugyanis felnőttként el lehet bírni a teendőkkel akár egyedül is. Az tény, hogy olyan programjuk nem lehet közösen, hogy evőverseny és „ma próbáljuk ki az összes fagyizót a városban” de szerintem ezzel a randi partnerünknek/párunknak is csak jót fogunk tenni. Emlékszik, a korábbi cikkben írtakra? 

Felmerülhet sokakban a kérdés, hogy: „Miért választana engem, mikor rajtam kívül annyi egészséges ember van a világon!” Ez teljes badarság! Gondoljon csak bele, hogy az ön betegsége odafigyeléssel, rutinná válik, így egyre kevésbé lesz teher, a diabétesz karbantartható, irányítható és kiszámítható. Szerencsére sok olyan embert ismerek, akinek a diabétesz nem is betegség, hanem úgy tekint rá, mint állapotra. És sajnos mindenki lehet beteg, egy intelligens barát/barátnő tudatában van annak, hogy ha épp egészséges, ez megváltozhat, és hogy ő most épp tünetmenetesen és virulensen tengeti mindennapjait, azért nagyon hálásnak kell lennie.

3_6.jpg

És hogy mit javaslok önnek az ismerkedés első szakaszához?

  • Vegye át az irányítást, és javasoljon ön programot! Felesleges lenne egy menő cukrászdában a light cola felett feszengeni. Hogy miért nem szólt előre, vagy azért, hogy „basszus miért nem kérdeztem meg, hogy mihez lenne kedve?”. Esetleg elkerülheti azt is, hogy a meglepetés program egy kóstolással összekötött csokigyár-látogatás legyen…
  • Mondja el partnerének, hogy önnel a legeslegjobb túrázni, hiszen legálisan állhatnak meg pihenni bizonyos időközönként: cukrot mérni, enni pár falatot. Ön lesz a legmenőbb, akinél tuti, hogy van egy kis életmentő szőlőcukor arra az esetre, ha párjáról kiderülne, hogy nincs olyan jó kondiban, és csak vonszolja magát az utolsó pár kilométeren!
  • Az első együtt töltött éjszaka, amúgy is izgalmas, nem szükséges azzal fokozni, hogy ön kilóg hajnalban cukrot mérni. Szóljon előre, különben a frászt hozhatja a másikra!
  • Szuper program egy jó film, de nem biztos, hogy tökéletes választás egy Gyűrűk ura összes rendezői változat a Tolkien rajongói klubban.
  • Ha arra kerül a sor, hogy a jövendőbeli anyós invitálja önöket egy vasárnapi ebédre, legyen felkészült, gyakorolja a mézes krémes kedves, ámde határozott elutasítását a tükör előtt!
  • Ha a kapcsolatuk korai, közösen együtt töltött perceikor is figyelembe veszik az ön életmódját és a szabályokat, annál könnyebb lesz később!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr5711930259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása