Cukrom, cukrom, mondd meg nékem! – a helyes vércukormérés 2. rész

2016 november 07 - Meggyógyulnék

Hogyan mérjünk helyesen vércukrot?

1_11.jpg

Ha esetleg a vércukormérésben a szúrástól fél vagy bizonytalan a dolgában, ne féljen segítséget kérni (nem, nem fogja Önt leszidni kezelőorvosa…). A háziorvos mellett dolgozó asszisztensek, a védőnők, ápolók mindannyian értenek ehhez, forduljon hozzájuk bizalommal. Ma már szinte minden sarkon patikába botlunk. Menjünk be bátran, és ott a gyógyszerészek is tudnak segíteni elsajátítani a technikát.

HIGIÉNIA

  • Alkohollal ne fertőtlenítsük a megszúrni kívánt területet, mert befolyásolhatja a mérés eredményét a vérbe beszívódó alkohol.
  • A mérés előtt alaposan kezet kell mosnunk. A prevenció érdekében is javasolt a napi többszöri kézmosás, különösen, ha forgalmas helyen dolgozunk, vagy ha megérkeztünk a munkahelyre stb... meleg víz + szappan + papírral szárazra törlés.
  • A vércukormérést követően is pár percig figyeljen arra, hogy ne érjen azonnal nagyon szennyezett felülethez, mert még nem záródott teljesen a korábban megnyitott bőr felszín. Ha ezeket a higiénés szabályokat betartja, kevésbé válik sérültté és érzékennyé a vérvételi hely.

TECHNIKA

  • Kicsit megdörzsölve az ujjbegyet, vérbőség alakul ki, így könnyebben nyerhető ki a kívánt mennyiség.
  • Fontos, hogy az az egy csepp vér, ami szükséges, az valóban legyen pontosan egy csepp, ennek mennyisége néhány tizedet befolyásolhat a mérésen.

HELY

  • A szúrás mindig az ujjbegyeken történjen. Pedzegetik, hogy a kar is alkalmas lehet erre. Fontos azonban, hogy mindig ugyanonnan vegyen mintát, mert a különböző anatómiai helyeken eltérő értékeket kaphatunk.

SZABÁLY

  • Minden vércukormérőhöz a saját tesztcsíkját használja!
  • Minden méréshez vegyen elő új papírt.

A vércukormérést ne tekintsük ellenőrzésnek. Ne legyen olyan, mintha minden nap dolgozatot írnánk, vagy minden nap fölénk hajolna a főnökünk. Úgy álljuk hozzá, mint egy izgalmas kísérlethez, önismereti teszthez, hiszen így figyeljük meg szervezetünk működését.

Nem az a cél, hogy minél több szám legyen a naplóban, hanem hogy minden mérés után következtetést vonjunk le, mint pl. következő étkezéskor kevesebb gyümölcsöt eszünk; vagy ha ennyire alacsony az érték, akkor a buszhoz rohanás előtt picit kevesebb inzulint adunk be. A vércukormérés önmagában nem fog „gyógyítani”. Tehát miután elolvasta a cikket, és tudja, hogyan kell mérni, a következő lépés, hogy aktívan értékelje a mért értéket, és változtasson, ha szükséges!

Tehát a helyes vércukormérés egy folyamat része:

EREDMÉNY »» ÉRTÉKELÉS »» KORREKCIÓ »» JAVULÁS »» JOBB HBA1C*

Nem is tudom, mivel sarkalljak mindenkit a rendszeres mérésre… Nem akkor vagyunk bátrak és nagyvonalúak, ha azt mondjuk, hogy engem ugyan nem irányít a cukormérőm, hanem akkor, ha mindent megteszünk azért, hogy a szervezetünket támogassuk.

Az, hogy ki mennyire komfortosan használja a vércukromérőt, nem befolyásolható egy mondattal, talán egy cikkel sem, de egy jóbarát reakcióját szeretném elmesélni, hogyan válaszolt, amikor megkérdeztem, hogy kínos-e számára a néha akár közösségben végzett vércukormérés. “Szégyellenem kéne, hogy én törődöm magammal?”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr7411930211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.11.07. 13:48:41

Ez a kép már majdnem jó, de a mutató ujjakat célszerű kihagyni.
Szóval már megint egy olyan illusztráció, ami félrevezeti a jónépet.
Egyébként pár tizedet minden mérő tévedhet, de a többség 6 fölött akár 1.2-t is (+/- 20%). Ehhez képest a csepp mérete eleve elhanyagolható.
süti beállítások módosítása