Mire jó a magnézium? Lássuk a 7 legfontosabb élettani folyamatot, amihez a magnézium is nélkülözhetetlen!

2021 szeptember 27 - Meggyógyulnék szerkesztő

idos_foz_egeszseg_taplalkozas.jpg
Pontosabban mire használjuk mi emberek a magnéziumot, avagy mi lesz velünk, ha nem jutunk elég magnéziumhoz?

Szervezetünk működéséhez – vagyis ahhoz, hogy éljünk – különböző energiát adó anyagokra: táplálékokra van szükségünk. De a különböző szénhidrátok, fehérjék, zsírok felhasználásához, elemeire bontásához, ahhoz, hogy a szerveink, sejtjeink üzemanyagként tudják használni ezeket más kémiai összetevőkre is szükségünk van. Elsősorban a különböző ásványi anyagok játszanak ilyen szerepet szervezetünk élettani folyamataiban.

Így van ez a magnéziummal is, sőt ez az egyik legfontosabb elem, amelyre szükségünk van:

1. Az anyagcsere beindításáért felelős enzimek 70-80%-ának szükségük van magnéziumra működésükhöz.

2. Az idegek és izmok közti jelátvitel, az idegi ingerületvezetés jó működéséhez is nagyon fontos a magnézium. Hiánya idegrendszeri zavarokat is okozhat.

3. A magnézium feltétlenül szükséges az izmok elernyedéséhez, nélküle folyamatosan összehúzott állapotban lennének. A magnéziumhiány egyik jele éppen ezért a vádligörcs, de nemcsak a vázizomzatot érinti a magnéziumhiány! Okozhat görcsöket a méh izomzatában is, és súlyos problémákhoz, például szívritmus-zavarokhoz is vezethet, ha a szív izmait túlterheli a folyamatos tónusban tartás.

3. A magnézium megakadályozza, hogy stressz esetén túl sok adrenalin szabaduljon fel. Ha a szervezetben van elég magnézium, a szív kevésbé fog felgyorsulni stresszes helyzetben, és a vérnyomás is kevésbé emelkedik meg.

4. A magnézium szabályozza azt, hogy a sejtekbe mennyi kalcium kerül. Magnézium hiányában a sejtek túl sok kalciumot vesznek fel, ami megbéníthatja a szívizom és a harántcsíkolt izom működését, és a szívben ritmuszavarok alakulhatnak ki.

5. A magnézium gátolja a gyulladásos folyamatokat, emeli a jótékony HDL koleszterin mennyiségét is és tágítja az erek belső átmérőjét.

6. A magnézium szerepet játszik az inzulintermelésben is, hiányában nem termelődik megfelelő mennyiségű inzulin.

Ezeknek a folyamatoknak a végbemenetele közben elhasználjuk a szervezetünkben található magnéziumot, hiába áll rendelkezésünkre ebből nagy mennyiség. Ezért kell ezt az ásványi anyagot rendszeresen pótolni!

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Magnerot tabletta a magnéziumot orotát molekulához kötött állapotban tartalmazza.

A magnézium felszívódása fokozódik, ha szerves savakkal egyidejűleg juttatják a szervezetbe, mint a Magnerot tabletta esetében is.

A Magnerot tabletta magnézium-orotát-dihidrát tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Mag/H/2021-27 Lezárás dátuma: 2021.06.04.

Mennyi magnéziumra van szükségünk egy nap?

Egy felnőtt ember napi magnéziumigénye általában 4-6 mg / testsúlykilogramm. Vagyis átlagosan napi 250-400 mg magnézium bevitelre van szükségünk, de nagy eltérések lehetnek nemtől, testsúlytól, fizikai, szellemi igénybevételtől, betegségektől függően.

Kiknek van szüksége több magnéziumra?

Terhes nők vagy szoptató anyák esetében sokkal nagyobb a magnéziumszükséglet, elérheti a 400-450 mg-ot.

Erős fizikai munkát végző férfiaknál, az élsportolóknál is nagyon fontos a fokozott magnézium-bevitel, nekik 350-400 mg-ra van szükségük naponta.

De fokozott stressz vagy a rendszeres mozgás is szükségessé tehet nagyobb magnéziumbevitelt.

A magnézium felszívódási zavarai

Idősebb korban csökken a magnézium felszívódása, vagyis ugyanolyan bevitel mellett kevesebbet hasznosítunk.

Bizonyos betegségek, például a gyomor és bélrendszeri betegségek is akadályozzák a magnézium felszívódását.

Számos gyógyszer is rossz hatással van a magnézium felszívódására, vagy gyorsítja a magnéziumürítést. A vizelethajtók, a gyomorsavtermelést csökkentő protonpumpa-gátlók, az antibiotikumok, a kemoterápiás szerek drámai módon gátolják a magnézium felszívódását és fokozzák az ürítését.

Azt, hogy milyen szervezetünk magnézium ellátottsága, a vér magnéziumszintjéből és a vizelettel ürített magnézium mennyiségből lehet megtudni.

A magnéziumhiány tünetei

Éppen azért, mert a magnézium sok élettani folyamatban játszik szerepet, hiányának is sok különböző tünete lehet. Ha az alábbiakból többet is tapasztal, akkor magnéziumhiányra lehet gondolni:

  • álmatlanság,
  • fáradékonyság,
  • idegesség, szorongás,
  • ingerültség, rossz stressz tűrés,
  • izomrángások, izomgörcsök, zsibbadás,
  • fejfájás, migrénes rohamok
  • erősebb szívdobogás.

Ha magnéziumhiányra gyanakszik, de panaszai nem súlyosak, érdemes elkezdeni a pótlást, de ha súlyosak a tünetek, különösen, ha a szívét is érinti, a háziorvos segítségével kell feltárni a kiváltó okokat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr2916701530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása