Hogy lehet túlélni 2 évet a déli sarkkörön túl? – avagy vajon milyen a lelki állóképessége

stressz_lelkiallokepesseg_felszabadulas_kisebb.jpg

Talán már Önök is hallották a mostanában egyre többet emlegetett reziliencia kifejezést, amelyet lelki állóképességként fordíthatnánk le. Márpedig, ha állóképességről van szó, akkor a lelkünket talán éppúgy edzhetjük, mint testünket.

Dr. Piczkó Katalin pszichiáter Lelki állóképesség nehéz helyzetekben című cikke – amely a Wörwag Pharma honlapján jelent meg a lelki egészség megőrzésével foglalkozó sorozat második részeként – bemutatja, hogyan fejleszthetjük lelki állóképességünket, de arra is választ ad, miért volt olyan nehéz számunkra a járvány egy éve.

A szerző Sir Ernest Henry Shackleton brit felfedező, Antarktisz-kutató történetének tanulságait összegzi, az ő szabályait állítja elénk példaként, amivel nekik sikerült a XIX. század elején két évet átvészelniük a déli sarkkörön túl.

Mielőtt a cikkre kattintana, érdemes elgondolkodnia, tesztelni magát, hogy vajon milyen az Ön lelki állóképessége?

Először is mit is jelent a lelki állóképesség, avagy a reziliencia?

A reziliencia azt a képességünket jelenti, amivel kihívás, stressz esetén tudatosan irányítjuk érzelmi állapotunkat, nem sodornak el minket a pillanatnyi félelmeink, nyugodtak és aktívak maradunk, így sikeresen birkózunk meg a felmerült nehézséggel.

  • Gyakran fordul elő Önnel, hogy egy helyzet, egy rossz mondat feldühíti, felzaklatja, megijeszti? A szívverése felgyorsul? Hirtelen minden mást elfelejt, bármit is csinált addig, vagy szeretett volna csinálni, gondolni sem tud másra csak a sértésre, a riasztó hírre?
  • Ezt az állapotot a menekülés, elfordulás, bezárkózás vágya váltja fel? Nincs kedve csinálni semmit, találkozni emberekkel?
  • Úgy érzi, nem tud figyelni az elvégzendő feladatokra, túl fáradt hozzájuk?
  • Csak a lehetséges negatív végkifejletet képzeli el? Nem tud szabadulni a bukás, a visszautasítás kockázatától?

Ha gyakran kerül hasonló állapotba, akkor nem árt edzenie lelkét, Ön ugyanis túlzottan ki van téve a stressznek! Érdemes tehát tanulnia Shackleton csapatától!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr1716573242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása