Március: szervezetünk D-vitaminszintje általában ilyenkor a legalacsonyabb

labak_kisebb_1.jpg

Itt a tavasz, egyre többet süt a nap, és egyre többet vagyunk a friss levegőn. Vajon ez már elég D-vitamint biztosít a szervezetünk számunkra egészségünk megőrzéséhez?

Sajnos, még nem. Az ugyan igaz, hogy a D-vitaminhoz természetes úton napozással juthatunk hozzá, de a mi éghajlatunkon csak tavasz közepétől az ősz közepéig. Miért? Mert október végétől március végéig   már nem megfelelő a nap beesési szöge ahhoz, hogy a bőrünk megfelelő mennyiségű D-vitamint tudjon termelni. Elvileg bizonyos táplálékok is tartalmaznak D-vitamint, például a tengeri halak, olajos magvak, tejtermékek, de nem eleget ahhoz, hogy   megfelelő D-vitaminszintet biztosítsanak.

Ráadásul csak körülbelül 6 hétig tudjuk raktározni a D-vitamint, vagyis tél végére már teljesen kiürülnek az előző évben felhalmozott készleteink, vagyis valójában éppen a tavasz érkezésekor, márciusban a legalacsonyabb a szervezetünk D-vitaminszintje. Így nem is csoda, hogy a magyar lakosság mintegy kétharmada szenved D-vitamin-hiányban tél végére. Ezzel párhuzamosan válunk egyre inkább kiszolgáltatottá a fertőző betegségeknek.

Pedig a szervezet megfelelő D-vitaminszintjének fenntartása kulcskérdés az egészségünk szempontjából. Hosszú távon a D-vitaminhiány csontritkulást, izomgyengeséget okozhat. Sok autoimmun betegség kialakulása is összefüggésben állhat a D-vitaminhiánnyal, növeli bizonyos daganatos betegségek, a magas vérnyomás, érelmeszesedés kockázatát. Hiányában rendszertelenné válhat a menstruációs ciklus, gyakrabban fordul elő vetélés is. Rövid távon pedig a D-vitaminhiányban gyengül a szervezet ellenálló képessége.

Mennyit kell ahhoz napozni, hogy feltölthessük a D-vitaminraktárunkat? Naponta 15-20 percet, a test nagy részét szabadon hagyva, 8-as faktornál gyengébb napvédő krémmel 11 és 15 óra között szükséges a napon lenni. Ha még nem fürdőruhában napozunk, akkor több időt kell kint tölteni, ahogy akkor is, ha nem 11 és 15 óra között napfürdőzünk. Most még nincs komoly veszélye a napozásnak, de májustól érdemes arra is figyelni, hogy ne essünk át a ló túloldalára! Ne égessük magunkat órákig a tűző napon! Az ugyanis nem sokat segít, ha egy évben 1 hétig mindennap 3 órát napozunk, sokkal jobb rendszeresen kevesebb időt tölteni a napon.

Ha valamilyen okból – az évszak miatt vagy mert nem jut elég idő napozásra – nem tudjuk természetes úton pótolni a D-vitamint, akkor étrendkiegészítőkkel is lehetséges ez. Egészséges felnőtteknek naponta 1500-2000 nemzetközi egységnyi (NE) D-vitamin bevitelére van szükségük.

Az alábbi táblázat bemutatja a D-vitaminhiány kialakulásának megelőzésére javasolt D3-vitamin dózisokat Magyarországon olyan emberek számára, akik nem kapják meg a szükséges UVB-sugárzást, valamint október végétől márciusig mindenkinek.

Forrás: Harmadik magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében. Orvostovábbképző Szemle 23 (2), 13-26, 2016.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

D-vitamin pótlás: Vitagamma D3 2000 NE

A D-vitamin testünk számos folyamatához nélkülözhetetlen, ezért nagyon fontos szervezetünk megfelelő D3-vitamin ellátása. A Vitagamma® D3 2000 NE fogyasztása különösen akkor ajánlott, ha a megfelelő D-vitamin ellátás nem biztosított: pl. D-vitaminban gazdag élelmiszerek nem kielégítő bevitele vagy a hiányzó napfény expozició következtében a szervezet saját D-vitamin képzésének korlátozottsága például őszi-téli időszakban.

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl! A termék kisgyermekektől elzárva tartandó.

 

VitagammaMBlog.2021.03.03.

Fontos hangsúlyozni, hogy ugyan a hiány kialakulásának megelőzése a cél, de felesleges azoknak is vitamint szedniük, akiknek megfelelő a D-vitaminszintjük. Hiszen a túlzott bevitelnek is vannak kockázatai, de hazánkban ősztől tavaszig mindenkinek ajánlott D vitamint szedni! Aki bizonytalan abban, hogy kialakult-e már D-vitaminhiánya, erről egy vérvizsgálattal győződhet meg. 75 nmol/l alatt biztosan D vitaminhiányról beszélhetünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr816449588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása