Járvány idején is figyeljen lábaira! - a cukorbetegség neuropátiához, a neuropátia diabéteszes lábhoz vezethet

diabeteszes_lab_kisebb.jpg
A cukorbetegség szövődményeként kialakuló neuropátia – vagyis az idegkárosodás – az egész szervezetet érintheti, de leggyakrabban először a végtagokon, különösen a lábon jelentkezik. Azonban mivel alattomos betegség, ezért sokszor nincsenek figyelmeztető jelei, vagy félrevezető tünetei vannak. Emiatt sokszor csak akkor ismerik fel, amikor már további komplikációkat okoz. Az egyik ilyen komplikáció a diabéteszes láb lehet, amelyet nem szabad félvállról venni, hiszen súlyos esetben amputáció is lehet a folyamat vége. Nagyon fontos, hogy még most is – járvány idején is – időben jelezze háziorvosának, ha az alábbi tüneteket érzékeli!

Először is lássuk, mitől alakul ki a diabéteszes neuropátia!

Az idegek károsodásának egyik fő oka a rendszeres és tartós magas vércukorszint. És mivel a vér a szervezet minden pontjára eljut, az idegkárosodás bárhol kifejtheti romboló hatását, de leggyakrabban mégis a hosszú idegszálak végein, a végtagokon kezdi meg a pusztítást.

Milyen tünetei lehetnek a neuropátiának?

A végtagokon jelentkező idegbántalmat szokás szenzoros neuropátiának is nevezni, mert az érzékelésben tapasztalnak a betegek változást. Kezdeti stádiumban fokozott érzékenység jelenhet meg, melyet leggyakrabban nyugalomban, éjszaka észlelnek a betegek. Például zavarja őket az ágynemű érintése vagy égő érzést éreznek. Majd bizarr tünetek léphetnek fel: például furcsa hangyamászásszerű érzést, zsibbadást, bizsergést érzékel a beteg. Ezek gyakran kesztyű-zokni elrendeződésben érzékelhetőek. Ahogy súlyosbodik a betegség, megemelkedik az érzésküszöb (egyre erősebb impulzusok kellenek ahhoz, hogy egyáltalán érzékeljen valamit a beteg), végül teljesen kiesik az érzékelés. Ez azért nagyon veszélyes, mert a sérüléseket nem veszi észre a beteg, a kezeletlen sebek pedig elfertőződnek.

Hogyan és miért alakul ki a neuropátiából a diabéteszes láb?

Diabéteszes láb szindrómának a cukorbetegség szövődményeként kialakuló, elsősorban a lábfejet érintő tünetek, elváltozások összességét nevezzük. Ennek oka egyrészt a neuropátia, másrészt szintén a cukorbetegség szövődményeként kialakuló érszűkület lehet. Nagyon fontos, hogy a diagnózis során a valódi okot feltárják, mert a kezelés eltérő lehet a kiváltó ok szerint.

Mindkét esetben igaz azonban, hogy végső soron sérül a láb beidegzése és / vagy vérellátása. E miatt a bőr szárazabbá, sérülékenyebbé válik, és sokkal inkább veszélyeztetik a bakteriális vagy gombás fertőzések is.

A fent már bemutatott tüneteken túl a beteg járása bizonytalanabbá válik, és megváltozik a láb formája is. Az idegkárosodás önmagában még nem okozna sebet, fekélyt, de a rossz vérellátású szövetek és a megváltozott nyomáspontok együtt már veszélyesek. Legjellemzőbb, hogy a talp elülső részén, az ujjak mögötti területen alakul ki sérülés, mert a lépés bizonyos fázisaiban nagy nyomás nehezedik erre a területre.

Milyen elváltozások lehetnek még a diabéteszes láb tünetei:

  • a harántboltozat, vagyis az előláb kiszélesedése és a hosszboltozat süllyedése (lúdtalp),
  • bütykök: porcos – később elcsontosodó – lerakódások az ujjak ízületein,
  • kiálló lábközépcsont,
  • a talpi zsírpárna elvékonyodása,
  • az ujjak közti izmok sorvadása,
  • és a kalapácsujj: a lábujj alappercét hajlító és feszítő izmok egyensúlya megbomlik, az alapperc kiemelkedik, a középperc pedig lesüllyed, felvéve így a kalapács alakot. A kalapácsujj esetén tehát az ujj felfelé hajlik a középízületből
  • puffadt, vizenyős lábfej.

A mozgató idegek is károsodhatnak, ami miatt a lábizmok is elsorvadhatnak.

E tünetegyüttes következtében végzik ma hazánkban az amputációk több, mint felét! A cukorbetegek apró, felületes sebei – akár egy cipő okozta vízhólyag – nem úgy gyógyulnak, mint az egészségeseknél. Náluk ezek egyre nagyobbak és mélyebbek lesznek, áttörik a bőr rétegeit, és elérik a mélyebben lévő szöveteket, majd csontvelőgyulladást is okozhatnak.

Mit tehet Ön a lába érdekében?

  • Mérje rendszeresen és tartsa a céltartományban a vércukor, a HbA1c és a vérzsír szintjét!
  • Őrizze meg a normál testsúlyát, mozogjon rendszeresen!
  • Vizsgálja meg rendszeresen a lábát, figyeljen oda a talpára és az ujjközökre, használjon tükröt! Ha a legkisebb sebet is észreveszi, akkor 24 órán belül forduljon orvoshoz.
  • Figyeljen oda a megfelelő higiéniára is! Naponta mossa meg a lábát szappannal, langyos vízben. Fontos, hogy ne legyen túl forró a víz, jó, ha 37 Celsius körül van. A sebes lábat is szabad mosni, de áztatni az egészségeset sem szabad.
  • Szárítsa meg a lábát a gombás fertőzések elkerülése érdekében. Törölje szárazra, hagyja egy kicsit száradni törlés után is. Akár még hajszárítóval is gyorsíthatja a folyamatot, de vigyázzon, ez se legyen túl forró.
  • Lábmosás után használjon lábápoló krémet. A legjobb hatást az ureát tartalmazó krémekkel érheti el, viszont ne használjon olyan krémet, amelyben szalicil van.
  • A kialakuló bőrkeményedéseket lábmosás után krémezés előtt habkővel távolítsa el. Ne használjon marószert, szikét, kést, ollót! Ha bizonytalan, nem lát jól, vagy egyedül nem tudja eltávolítani, forduljon cukorbetegek lábához értő szakápolóhoz vagy gyógypedikűröshöz!
  • Körömvágásnál is legyen óvatos, ne vágja túl rövidre a köröm oldalsó részét. Érdemes olló helyett a biztonságosabb csipeszt használni. Ha benőtt a körme, esetleg körömfertőzése van (vastagabb, elszíneződött a körme), forduljon szakápolóhoz!
  • Válasszon megfelelő cipőt!
    • A jó cipő talpa vastagabb, de nem túl vastag, kissé merev.
    • Legyen olyan mély, hogy bele lehessen tenni speciális, cukorbetegeknek készült betétet.
    • Legyen a cipőnek sarka, de ne legyen nagyon magas vagy vékony.
    • A cipő orra legyen széles, ne nyomja össze az ujjakat.
    • Mérete legyen megfelelő: ne csúszkáljon benne a láb, de ne is nyomjon sehol sem.
    • Ha lehet, legyen varratmentes a cipő.
    • Ha a lába már deformált, és nem kap a kereskedelemben kényelmes cipőt, írasson fel speciális, cukorbetegek számára gyártott cipőt.
    • Soha ne járjon mezítláb! Egyrészt azért, hogy ne lépjen bele semmibe, másrészt azért, hogy csökkentse a csúcsnyomást a lábfej első részén.

A B-vitaminok szerepe

Az idegrendszer működésére hat a szervezet B-vitamin ellátottsága. Az egyik legfontosabb ilyen vitamin a B1-vitamin, amely az idegrendszer működése mellett szerepet kap a cukoranyagcsere szabályozásában is. Hiányában neuropátia, szellemi leépülés, emlékezetvesztés és hangulatzavar alakulhat ki.

A B6-vitamin hiánya is okozhat idegrendszeri panaszokat. B1- és a B6-vitamin hiány esetén romlik a végtagokon az érzékelés, hamis ingereket érez a beteg, vagy nem érzi a valódiakat.

A B12-vitamin hiánya is hozzájárulhat a neuropátia kialakulásához, mert nélküle a szervezet nem tudja megfelelően létrehozni az idegrostot körülvevő és ezeket védő mielinhüvelyt. Ha a védőburok megsérül, akkor az idegek nem vagy csak lassan képesek eljuttatni az agyba az ingerületet.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

Milgamma® bevont tabletta

Mindent tud az idegek védelméről.

Benfotiamint (zsíroldékony B1 vitamin) és B12-vitamint tartalmazó gyógyszer. Ajánlott az idegkárosodások, idegfájdalmak és reumás panaszok kezelésére. Gluténmentes. Vény nélkül kapható a patikákban.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

(MilgammaMBlog2020.10.12.)

Kezelés és megelőzés

Ha időben felismerik a neuropátiát, lehet kezelni; elsősorban a kiváltó okot kell orvosolni. Ilyenkor még van esély a károsodás megállítására, vagy visszafordítására.

Ezért nagyon fontos, hogy ne csak akkor menjen orvoshoz, amikor már panaszai vannak! Ha cukorbeteg, kérje szakorvosát, hogy rendszeresen szűrjék neuropátiára, és rendszeresen vizsgálja meg a lábait is!

Szerencsére ezek a vizsgálatok nem fájdalmasak, nem terhelik meg a beteget. Kalibrált hangvillával a rezgések érzékelését, neuroteszttel a bőr szárazságát, Neurométerrel az áramérzet-küszöböt és Q-Sense készülékkel a hőérzékelést lehet mérni.

Vegye komolyan a neuropátia veszélyeit: figyeljen oda vércukorszintjére, ne vegye félvállról lábai önellenőrzését, válasszon megfelelő cipőt! A neuropátia egyik legjobb ellenszere a vércukorértékek céltartományon belül tartása, az orvos utasításainak megfelelő rendszeres táplálkozás és a gyógyszeres kezelés pontos betartása.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr8316236856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása