5 ok, amiért a cukorbetegeknek még szigorúbban kell tartaniuk a távolságot embertársaiktól

kezmosas_kisebb.jpg

Bár sok cukorbeteg hosszú évekig él kísérő betegségek nélkül, tagadhatatlan, hogy esetükben általában nagyobb a fertőzések kockázata, mint az egészséges embereknél. A védekezés első lépése, hogy megértsük, miért van ez így, a második, hogy tudatosan csökkentsük a kockázatokat! A Nemzetközi Diabétesz Szövetség elnöke, Adrew Boulton ezzel kapcsolatban osztotta meg tapasztalatait.

1. A magas vércukorszint növeli a fertőzések kockázatát és súlyosságát.

Ha a vércukorszint egy egységgel emelkedik (1 mmol/l), akkor 6–10%-kal nő meg a fertőzések előfordulásának valószínűsége, és ennyivel súlyosabbak is lehetnek. 11 mmol/l feletti vércukorszint esetén már  25%-kal nagyobb a kockázat, 16 mmol/l feletti érték esetén akár kétszeresére is nőhet. 

2. Egy cukorbeteg esetében valószínűleg súlyosabb kockázattal jár minden betegség, így a koronavírus is. Mindezt a számok is alátámasztják: a koronavírus leggyakrabban a szív-és érrendszeri betegségekben szenvedőknél vezet halálhoz, de ezt második helyen a cukorbetegségben szenvedők követik. 

3. Mindez fokozottan igaz az idősebb cukorbetegekre, ugyanis náluk már valószínűleg megjelennek a cukorbetegség szövődményei is, illetve az idős korral együtt járó gyengébb immunrendszer is növeli a betegség kockázatát, és a súlyos kimenetel valószínűségét. 

4. Ha egy cukorbeteg megbetegszik, a fertőzés visszahat a vércukor szintjére is: gyakran megnöveli azt. 

5. Nemcsak a betegség növelheti a vércukorszintet, hanem maga a stressz is. A szervezet stresszként éli meg a betegséget, de többségünk egyébként is ideges lehet ebben a helyzetben. A szokásosnál jobban kell figyelniük a cukorbetegeknek lelki állapotukra is: érdemes relaxálni, hogy sikerüljön megnyugodniuk. Az idegesség ugyanis felesleges: semmit nem érünk el vele! 

Mit tehetsz, hogy védd magad? 

  • A védekezés érdekében az egyik első lépés, hogy a cukorbeteg vigyáz arra, hogy vércukorszintje ne térjen el a normálistól. Hogy lehet ezt elérni?
    • a felírt gyógyszerek pontos szedésével,
    • a vércukor rendszeres mérésével,
    • a táplálkozási szabályok nagyon pontos betartásával,
    • és az állapotnak megfelelő mértékű és típusú testmozgással.

E négy szabályt mindig fontos lenne betartani, de most egyszerűen az élet múlhat rajta! Ha valaki eddig elhanyagolta mindezt, de most szeretne változtatni, vagy a rendszeres vércukor-mérései igazolják, hogy valami nincs rendben, először telefonon kérjen segítséget kezelőorvosától. Nagyon fontos, hogy személyesen ne menjen be a rendelőbe vagy a kórházba, mert ezzel tenné ki magát a legnagyobb fertőzésveszélynek. Majd ha beszélt az orvossal, mindenben pontosan kövesse az utasításokat! 

  • Rendszeresen legalább 20 másodpercig mosson kezet. Figyeljen a környezetébe kerülő tárgyak tisztaságára is: különösen gyakran fertőtlenítse például a telefont vagy a kintről a lakásba kerülő élelmiszereket, csomagoló anyagaikat. 
  • Ezt a családtagok is tegyék meg! Attól, hogy rájuk nem olyan veszélyes a vírus, átadhatják a fertőzést! Ezért ők is ugyanolyan gondossággal tartsák be a személyes higiéniára vonatkozó szabályokat! 
  • A cukorbeteg egyáltalán ne menjen közösségbe! A vásárláshoz kérjen segítséget, csak távmunkában dolgozzon. 
  • A táplálkozás mellett figyeljen a folyadékbevitelre is, az italok is legyenek cukormentesek! Ha nem vesebeteg, akkor igyon sok gyógyteát, vizet, ha vesebeteg, kérdezze orvosát a megfelelő mennyiségről! 
  • Segítse immunrendszere működését! Ezt elsősorban helyes táplálkozással érheti el: sok nyers zöldség, megfelelő mennyiségű hal, tejtermék és hús fogyasztásával, a kenyérfélék közül pedig most mindenképpen a lassú felszívódású, rostban gazdag teljes kiőrlésű termékeket válassza. 
  • Idősebb korban – különösen, ha már krónikus betegségei vannak – érdemes a helyes táplálkozás mellett pótolni is a szervezet számára létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat. A megfelelő cinkszint például szükséges az immunrendszer és a szénhidrát anyagcsere kiegyensúlyozott működéséhez is. 
  • A legjobb lenne – ha mindennap mozogna is a friss levegőn! De ez a kertje legyen: ne menjen most népszerű kirándulóhelyekre. Ha nincs kertje, marad az erkély, ha az sincs, egyszerűen tornázzon nyitott ablaknál. 
  • Stresszcsökkentés: erre is a legjobb a mozgás, de segíthet, ha keres az interneten relaxációs gyakorlatokat, zenéket. Kerülje a kockázatos helyzeteket: például a vásárlást nagy tömegben, így nem lesz oka az izgalomra! E mellett gyógynövényteák is sokat segíthetnek. Ezzel elérheti, hogy bármennyire is veszélyesnek éli meg helyzetét, tudjon aludni, és kipihenhesse magát. Ugyanis a megfelelő mennyiségű alvás is nagyon fontos az erős immunrendszerhez!

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A vény nélkül kapható laktóz- és gluténmentes Zinkorot tabletta optimális megoldás lehet a cinkpótlásra.

A Zinkorot 25 mg tabletta cink-orotát tartalmú, cinkhiány kezelésére szolgáló, vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

(ZinkorotMBlog2020.04.16.)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr9715625946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása