Az orvostörténet jeles napjai - augusztusi kalendárium

2020 augusztus 04 - Meggyógyulnék szerkesztő

labor.jpg

Mi történt augusztusban, ami ma is meghatározza gyógyulását?

Augusztus 1.

A Szoptatás Világnapja.

Augusztus 6.

1881-ben megszületett Sir Alexander Fleming, a penicillin felfedezője, aki 1945-ben Nobel-díjat kapott.

Augusztus 24.

1988-ban megszületett az első magyar lombikbébi.

1917-ben megszületett Várterész Vilmos, orvos, sugárbiológus, aki a sugárzás emberi testre, főként a vérre gyakorolt hatását vizsgálta. Ő alapította az országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugár egészségügyi Intézetet.

1983-ban elhunyt Glauber Andor orvos, egyetemi tanár, ortopédsebész. Glauber Andor 1973-83 között az Országos Ortopédia Intézet igazgatója volt. Munkássága során főleg a veleszületett csípőficam és a csípő degeneratív ízületi megbetegedéseinek műtéti kezelésében ért el eredményeket. Foglalkozott a csontregeneráció kérdéseivel is. Több tudományos szakkönyvet is írt. Fontos szerepe volt abban, hogy az ortopédia oktatása megindult a pécsi és a debreceni orvostudományi egyetemen.

 Augusztus 25.

1900-ban megszületett Sir Hans Adolf Krebs, biokémikus. 1953-ban megosztott Nobel-díjat kapott a citromsavciklus felfedezéséért. A más néven Krebs-ciklusnak nevezett folyamat a legtöbb oxigént felhasználó sejtben megtalálható energiaellátást biztosító mechanizmus alapja.

1916-ban megszületett Frederick Chapman Robbins, Nobel-díjas amerikai gyermekgyógyász, a gyermekbénulás vírusának működését tárta fel.

Augusztus 26.

1723-ban meghalt Anton van Leeuwenhoek holland természettudós, a mikrobiológia megteremtője, a hímivarsejtek felfedezője. Főbb felfedezései: vörösvérsejtek, infusoriák, baktériumok, hímivarsejtek, harántizmok rostjai. A neves tudós, aki mikroszkópos vizsgálataival lendítette előre a természettudományt, egy textilkereskedő alkalmazottjaként dolgozott könyvelőként és pénztárosként, kutatásait szabad idejében végezte. Tudományos előképzettség nélkül, saját maga fejlesztette ki, és készítette el mikroszkópjait, amelyekkel a növényi, állati és emberi szöveteket vizsgálta. Optikai eszközeit állandóan tökéletesítette, végül 300-szoros nagyítású, tökéletes képet tudott előállítani. Feltárta az emberi test fontos alkotóelemeit, és elsőként fedezett fel addig ismeretlen apró élőlényeket a vízben és a levegőben.

1850-ben megszületett Charles Robert Richet Nobel-díjas francia orvos és fiziológus, egyetemi tanár, költő, drámaíró. Az ideg- és izomélettan területéhez kapcsolódnak alapvető kutatásai. Szérumterápiával, immunizálással is foglalkozott. 1902-ben fedezte fel az általa anafilaxiának (védtelenségnek) nevezett jelenséget amely a szervezet ellenanyag termelését jelenti a bejuttatott allergén anyagok hatására. Ez aktív védettséget biztosít a szervezet számára. Túladagolása anafilaxiás sokkot idézhet elő, ez halálos is lehet. Első széruminjekciós eljárását 1890-ben végezte emberen. Az anafilaxiával kapcsolatos kutatásaiért 1913-ban kapott orvostudományi Nobel-díjat.

Augusztus 30.

1846-ban megszületett Kresz Géza orvos, a budapesti Önkéntes Mentő Egyesület, a mai mentőszolgálat elődjének megalapítója.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr1514994732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása