Az orvostörténet jeles napjai - júniusi kalendárium

dreams_1.jpg

Mi történt júniusban, ami ma is meghatározza gyógyulását?

Június 6.

1961-ben meghalt Dr. Carl Gustav Jung, svájci orvos, pszichiáter, az analitikus lélektan megteremtője. Úgy gondolta, hogy az emberi elme természeténél fogva vallásos. Foglalkozott az álmok elemzésével is. Úgy vélte, hogy a művészet alkalmazható a félelem és a szorongás enyhítésére, illetve gyógyítására. Leghíresebb művei: Pszichológia és vallás (1938), Emlékek, álmok, gondolatok (1962).

ujszulott.jpg

Június 7.

1909-ben született Virginia Apgar amerikai aneszteziológus, aki rengeteg újszülöttet mentett meg. Rájött, hogy rengeteg újszülöttet nyilvánítanak halva születettnek, holott még élnek, csak nagyon gyengéék voltak. Az Újszülöttek állapotának értékelésére egy tesztet dolgozott ki, amelyet róla Apgar-tesztnek neveznek. A baba születése után egy perccel, és öt perccel végzik el, és a babák állapotát 0-tól 10-ig terjedő skálán értékelik. Két pontot kap, ha az egész teste rózsaszínű, két pontot kap a sírásra, kettőt az élénk légzésre, kettőt, ha mind a négy végtagját mozgatja, és kettőt, ha a pulzusszáma 100 fölött van. Hamar világossá vált, hogy az a kisbaba, aki az egyperces Apgaron alacsony pontszámot kapott, oxigén és melegítés hatására sokszor kitűnő eredményt érhet el az ötperces Apgar-teszten. Az Apgar-tesztet 1953-ban vezették be, és számos más változáshoz is vezetett, például az Apgar-tesztek eredményeinek ismeretében szüntették be a fogó használatát szüléskor, és vezették be helyette a császármetszést.

Június 8.

1916-ban Northamptonban született Francis Harry Compton Crick amerikai biokémikus, a DNS kettős spirál felfedezője. 1951-től dolgozott együtt felfedezőtársával, James Dewey Watsonnal a DNS (dezoxiribonukleinsav) szerkezetének feltárásán. Felfedezésüket 1953. február 25-én jelentették be.

Június 10.

1886-ban született Huzella Tivadar, orvos, biológus, hisztológus (szövettankutató), rákkutató. Nagy jelentőségűek a rostképződés természetére, a sejtközi állomány biológiájára, a sejttenyésztésre vonatkozó felfedezései. Mozgófilmre vette a sejtek szaporodását és ezzel magyarországi mikrokinematográfia megalapítója lett. A kötőszövet sejt közötti állományának rugalmas rácsrost-rendszerét vizsgálva meghatározta az „elastomotoros mikromechanizmus” fogalmát.

Június 14.

1864-ben született Alois Alzheimer német orvos, pszichiáter, patológus. 1907-ben először írta le a róla elnevezett betegséget, amely elsősorban idős korban jelentkezik, és értelmi leépüléssel jár.

Június 18.

1845-ben született Charles Louis Alphonse Laveran a malária és az álomkór kórokozójának felfedezője, és a malériát gyógyító kininterápia megalapozója. 1907-ben orvosi-élettani Nobel-díjat kapott.

Június 23.

1995-ben halt meg Jonas Edward Salk, a paralízis elleni vakcina kidolgozója.

Június 26.

Kábítószer-ellenes világnap

Június 29.

1854-ben halt meg Kossuth Zsuzsa, Kossuth Lajos húga, aki megszervezte az első katonakórházat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr2114878802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.