Hol található az immunrendszer a testünkben?

 bacteria-1477522_960_720.jpgUgyan sokat hallunk az immunrendszer erősítéséről, de vajon tudjuk, hogy egyáltalán mi az? Egy szerv? Valami megfogható vagy épp ellenkezőleg: olyan, mint a lélek, a szellem vagy személyiség, biztosan létezik, de mégsem tudjuk megmondani, hogy hol van?

A választ a vérben kell keresnünk. Itt találhatók ugyanis a fehérvérsejtek, amelyek az immunrendszer alapjai. A fehérvérsejtek között többféle immunsejtet lehet megkülönböztetni: például a granulocitákat (kis falósejtek), a makrofágokat (nagy falósejtek), a B- és a T-sejteket. A fagociták felismerik a testbe jutó veszélyt jelentő idegen sejteket, és bekebelezik őket. A limfociták a szervezetbe kerülő idegen sejtek hatására átalakulnak, és képessé válnak, hogy egy speciális módszert alkalmazzanak a betolakodás elpusztítására.

A T-limfociták az érés után közvetlenül pusztítják el az idegen részecskét, míg a B-limfociták ellenanyagokat termelnek. Ezeket az ellenanyagokat immunglobulinoknak nevezzük. A B- és a T-sejtekből is képződnek "memóriasejtek", melyek a kórokozóval történő újbóli találkozás alkalmával gyorsabb reagálást tesznek lehetővé.

Az immunrendszert azonban nemcsak a vérben keringő fehérvérsejtek alkotják, hanem vannak olyan szerveink, amelyek kifejezetten a védekezést szolgálják. Ezek rendszerét nyirokrendszernek nevezzük, amely nyirokszervekből és az őket összekötő nyirokerekből áll. A nyirokszervek közé tartozik a csontvelő, a csecsemőmirigy, a lép, a nyirokcsomók, de nagy szerepet kap a védekezésben a bőr és a nyálkahártyák is. Az emésztőrendszer nyálkahártyájához tartozó immunszervek a mandulák és a féregnyúlvány is.

Az immunrendszer hatékonysága sok különböző tényezőtől függ, ezek közül az egyik legfontosabb a szervezet folyadék-ellátottsága. A víz egyrészt oldószer, vagyis szükséges más anyagok felhasználásához, másrészt a folyadék biztosítja az anyagcsere gyorsaságát, a méreganyagok elszállítását és ürülését, illetve a különböző ingerület-kapcsolatok, ingerátvitelek minőségét.

A folyadék-bevitel mellett a kiegyensúlyozott táplálkozás is segíti az immunrendszer működését és egyensúlyban tartását. Ennek lényege, hogy a szervezetbe megfelelő arányban jussanak alap- és védőtápanyagok, mint vitaminok és ásványi anyagok.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

Cinkhiányra a Zinkorot a megoldás! A Zinkorot 25 mg tabletta jó felszívódását az orotát segíti. A gyógyszer laktóz- és gluténmentes.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ha megfelelő a táplálkozásunk, kevés gondunk lesz az ürítéssel. De ha mégis panaszaid jelentkeznek ezen a területen, akkor semmiképp ne menj el mellettük, mert a bélrendszer és a bélflóra tisztulása is jelentős szerepet kap az immunrendszer hatékonyságában. Nem szabad elfeledkezni a helyes higiéniáról: a rendszeres kézmosásról sem.

Talán nem meglepő, de fontos a rendszeres mozgás is. Erősebb lesz az immunrendszerünk, ha „életre való” környezetben élünk: rendszeresen hozzájutunk tiszta levegőhöz, ha sokat vagyunk a napfényben. A stresszhelyzetek tudatos oldása is nagyon fontos. Végül, de nem utolsó sorban a megfelelő hosszúságú alvási idő és minőség is nagy szerepet játszik az immunrendszer jó működésében.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr7414642572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása