5 jó tanács az ünnepi alkolholfogyasztáshoz – nemcsak cukorbetegeknek!

koccint2.jpg

Az ünnepek mindenkinek nagy kihívást és nagy kísértést jelentenek, akiknek fontos az egészségük, az ideális testsúlyuk és vonalaik megőrzése. Még inkább így van ez a cukorbetegekkel! Tavaly már összegyűjtöttük néhány hagyományos karácsonyi fogás kalória és tápanyagértékét, idén viszont az alkoholokkal szeretnénk egy kicsit bővebben foglalkozni.

Az első és legfontosabb tanácsunk: ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, nem szükséges alkoholt fogyasztani. Ha Ön valamilyen okból nem ihat, akkor ne érezze magát ünneprontónak, utasítsa vissza udvariasan, de határozottan a kínálást! De ha mégis megengedhet magának egy-egy pohárral, akkor legyen tisztában vele, hogy mit is fogyaszt, és mi játszódik le a szervezetében!

  1. Az alkohol először nagyon megemeli a vércukor-szintet, különösen a sok cukrot, szénhidrátot tartalmazó italok: likőrök, sör, édes borok…
  2. Az alkohol hosszabb távon gátolni fogja a máj glükóz kibocsátását, ezért csökkenti a vércukor szintet. Különösen igaz ez a szénhidrátot nem tartalmazó alkoholok esetében: vagyis bár a cukorbeteg ezekkel elkerülhetné, hogy magas legyen a vércukorszintje, de ha egy-két pohárnál többet iszik belőlük, különösen, ha még inzulinkezelést is kap, akkor komoly veszélybe sodorhatja önmagát! Ha tehát nem fogyaszt valamilyen táplálékot is az alkohol mellé – akkor akár hipoglikémia is kialakulhat a cukorbetegnél. Ennek ellensúlyozására jó, ha teljes kiőrlésű lisztből készült, rostban gazdag, cukormentes kekszet fogyaszt.
  3. Az alkohol növeli az étvágyat, és csökkenti a teltségérzetet, vagyis lehetőleg étkezés után igyon, különben könnyen többet fog enni a megengedettnél!
  4. Vigyázzon! Bizonyos alkoholok kifejezetten sok szénhidrátot tartalmaznak: a legveszélyesebbek ezek közül is a cukrozott likőrök. A legkevésbé káros a száraz vörösbor, de belefér a száraz fehérbor vagy pezsgő is.
  5. Még az egészséges embereknek is érdemes betartaniuk, hogy egy nap nem isznak többet a kelleténél. Ez nőknél napi egy egység, a férfiaknál maximum napi két egység lehet. 1 egységnek számít: 2 dl sör /1 dl bor/ 2 cl tömény. Viszont a cukorbeteg számára a sör is veszélyes lehet, mivel ennek nagyon magas a szénhidrát tartalma.

Megnevezés

(100 gr)

Energia

(kcal)

Fehérje

(gr)

Zsír

(gr)

Szénhidrát

(gr)

Barna sör

35

0,30

0,00

2,80

Fehérbor

82

0,10

0,00

2,60

Gin

263

0,00

0,00

0,00

Konyak

217

0,00

0,00

0,00

Likőr

336

0,10

0,30

46,80

Pálinka

260

0,00

0,00

0,00

Pezsgő

65

0,20

0,00

1,00

Rum

231

0,00

0,00

0,00

Sör

43

0,50

0,00

3,60

Tequila

110

0,30

0,10

11,30

Unicum

323

0,00

0,00

19,00

Világos sör

41

0,40

0,00

3,00

Vodka

231

0,00

0,00

0,00

Vörösbor

85

0,10

0,00

2,60

Whisky

250

0,00

0,00

0,1

 

Még egy fontos szempont: a cukorbetegség egyik legveszélyesebb és leggyakoribb szövődménye a neuropátia. Különösen nagy kockázatot jelent a szélsőségesen magas és alacsony értékek között ingadozó vércukorszint. Továbbá a cukorbetegségen kívül a neuropátia másik legjellemzőbb kiváltó oka az alkoholizmus. Vagyis a gyakran, a kelléténél több alkoholt fogyasztó cukorbetegek sokszorosan ki vannak téve a neuropátia veszélyeinek! Ez még egy fontos érv lehet a mértékletes és tudatos alkoholfogyasztás mellett.

Azonban – akik figyelembe veszik tanácsainkat azok aggodalom és szorongás nélkül koccinthatnak karácsonykor és újévkor is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr6014500548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása