Tényleg hatásos a sómentes táplálkozás a vérnyomás-csökkentésben?

2018 augusztus 13 - Meggyógyulnék szerkesztő

blood_pressure_measurement.jpg

A magas vérnyomásnak – amely alatt a tartósan 140/90 Hgmm feletti vérnyomást értjük – számos oka lehet. De ha már kissé megfakult fizikai tudásunkat vesszük alapul: a nyomás a nyomóerő és a felület hányadosa, vagyis attól függ, hogy mekkora felületre milyen erő nehezedik. A vérnyomásnál a felületet az erek fala jelenti, a nyomóerő pedig vér mennyiségétől, súlyától, a szívverések erejétől és szaporaságától függ. Vagyis a magas vérnyomás okai mögött ezek változását kell keresnünk.

Egy korábbi cikkünkben, már áttekintettük a magas vérnyomás kiváltó okait, így itt csak röviden emlékeztetünk ezekre:

  • az erek falának beszűkülése: a dohányzás, a túlsúly, az alkohol vagy az életkor miatt,
  • a sóháztartás egyensúlyának felborulása, amely a nyomóerőt fokozza,
  • zsíranyagcsere-zavar, folyamatos stressz, neuropathia, hormonális betegségek, amely magas pulzusszámot, nagyobb vérmennyiség kiáramlást okoznak, vagyis szintén növelik a nyomóerőt.

Most ezek közül a sóháztartás felborulását vizsgáljuk meg közelebbről, hiszen ez az egyik olyan ok, amelyen viszonylag könnyen változtathatunk egy kis odafigyeléssel.

Hogyan hat a sómennyiség a vérnyomásra?*

Ha az ideálisnál rendszeresen több nátriumot vagy nátrium-kloridot, közismerten konyhasót fogyasztunk, akkor nőni fog a vérnyomásunk, mert a nátrium nagyon sok vizet köt meg. Ugyanis a nátrium-ionokat óriási vízburok öleli körül: egy nátriumion akár több száz vízmolekulát is megköthet, vagyis óriási a térfogata. Ezzel pedig megemelkedik a vér és az egyéb testnedvek oldatának koncentrációja, az ozmózisnyomás, vagyis a vér nagyobb nyomással feszül az erekre. Ezt egyébként szervezetünk érzékeli is, szomjasak leszünk. Vagyis azonnal jelzi, hogy oldjuk a folyadék koncentrációját.

Ha rendszeresen túl sózzuk az ételeket, vagyis magas a nátriumbevitelünk, akkor állandóan magas lesz az erekben keringő vér térfogata. Ezért az érfalakra tartósan megnövekedett nyomás nehezedik, és lassan fokozódik az érfalak tónusa. A nagyobb nyomásnak csak a merevebb, vastagabb falú erek tudnak ellenállni.

Ezzel egy ördögi kör kezd kialakulni: a magasabb ellenállású ereken ugyanis csak magasabb nyomás tudja a vért átjuttatni, vagyis már nemcsak az oldat pillanatnyi koncentrációja miatt lesz magas a nyomás, hanem kialakul a magas vérnyomás, mint betegség.

Mi a szervezet ideális sóaránya?

Nem szabad a nátriumot, vagy a konyhasót önmagában hibáztatni, hiszen bizonyos mennyiségben mindenképpen szükség van rá, mivel éppen az előbb leírtak miatt képes a szervezet számára a szükséges folyadékmennyiséget biztosítani. Itt is – mint mindenben – a helyes arányok, az egyensúly fenntartása a lényeg.

Egy felnőtt ember szervezetében ideális esetben 80-100 g nátrium található, melyből a vizelettel, az izzadással folyamatosan vesztünk. Ennek pótlására naponta 2-2,5 mg nátriumra, vagy ha só formában fogyasztjuk 5 grammnyira, 1 teáskanálnyira van szükség. Élelmiszereink (természetes nátrium-tartalom és a készítés során hozzáadott só formájában) ezt a mennyiséget bőven tartalmazzák, csak az extrém igények (pl. intenzív sport, vízvesztés) esetén kell arra külön figyelni, hogy többlet sót vigyünk be a szervezetünkbe.

A nátrium mellett a kálium is fontos alkotóeleme a szervezetnek. Sőt egymáshoz viszonyított arányuk is rendkívül fontos. A nátrium ugyanis többségében a sejten kívül, a kálium pedig a sejten belül található meg.

Na és K aránya sejten belül és kívül**

Sejten belül Sejten kívül
K+ 139 mmol/l 4 mmol/l
Na+ 12 mmol/l 145 mmol/l
Na:K arány ~1:12 ~36:1
**Forrás: Sejtbiológia (szerk.: Szabó Gábor)

A káliumvesztés szintén főként a vesén keresztül történik, melynek pótlására 2-2,5 grammra minimum szükség van. Mivel ez elsősorban zöldségekben, gyümölcsökben található meg, a vegán étrend akár napi 8-10 g káliumot is tartalmazhat (de a sajnos gyakran hallott-olvasott rémhírekkel ellentétben, ez nem veszélyes, nincs káros hatása). Ugyanakkor a zöldségekben gazdag étrend jellemzően nátriumszegény.

Mennyivel csökkenthető a vérnyomás a só csökkentésével?***

Azt már látjuk, hogy a túlzott sóbevitel magas vérnyomáshoz vezet, de vajon fordítva is igaz-e az állítás? Ha csökkentjük a sóbevitelt, akkor csökkenthetjük a vérnyomásunkat, vagy ha egyszer kialakult a betegség, akkor már nem lehet visszafordítani a folyamatot?

Több vizsgálat is bizonyítja, hogy a hosszú távú – több, mint 4 hétig tartó – ajánlott beviteli mennyiségre visszaszorított sótartalmú étrend csökkenti a vérnyomást! A jó eredményekhez érdemes még gyümölcsökben, zöldségekben, alacsony zsírtartalmú tejtermékekben gazdagon táplálkozni. Továbbá minimalizálni kell az alkoholfogyasztást, letenni a cigarettát, és sokat mozogni!

Hirdetés

A magnézium segíti a sima izmok ellazulását, mely hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez. A Magnerot tablettában a magnézium orotát molekulához kötött, mely biztosítja a magnézium jobb felszívódását.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

*Forrás: http://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/10026
***Forrás https://hu.wikipedia.org/wiki/Magas_v%C3%A9rnyom%C3%A1s

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr1514178141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.