Ewing-tesztert kapott a Nyugat-magyarországi Neuropathia Centrum

2016 szeptember 01 - Meggyógyulnék

A Wörwag Pharma egy Ewing-teszter adományozásával támogatta a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórházában működő Nyugat-magyarországi Neuropathia Centrum működését. A Ewing-teszter a cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődményének, a szív-érrendszert érintő autonóm neuropátiának a szűrését könnyíti meg. Ezzel több beteg alaposabb kivizsgálására nyílik lehetőség a centrumban.

adomany.jpg

A cukorbetegség számos szövődményt okoz, többek között neuropátiát is, melynek egyik típusa az autonóm neuropátia. Egészséges embereknél a testhelyzet változása, a légzés fázisai és más külső tényezők hatnak a szívritmusra és a vérnyomásra. Ha stresszes helyzetben vagyunk, akkor szaporodik szívverésünk, ha jóllakottan pihenünk, akkor lelassul. Belégzésnél gyorsabban dobog a szívünk, kilégzésnél lassul. Az autonóm neuropátiás betegeknél ezek a szívritmus- és vérnyomásváltozások nem figyelhetők meg.

A Ewing-teszter a kardiovaszkuláris reflexek kimutatását, automatizált mérését teszi lehetővé EKG, vérnyomás- és szívfrekvencia-mérés útján. Az eszköz segítségével egyértelműen kimutatható a kardiovaszkuláris autonóm neuropátia. A vizsgálat a gép nélkül nagyon munka- és időigényes volna, lényegesen kevesebb beteget lehetne megvizsgálni.

A Nyugat-magyarországi Neuropathia Centrum 2009 óta működik. Az utóbbi időben, a neuropátiacentrum-hálózat bővülésével már inkább csak a megyei betegekkel foglalkozik, de így is 3000 szűrést végeztek el itt a megalapítás óta. Eddig elsősorban Neurométerrel vizsgálták a szenzoros, vagyis a végtagok érzékelését károsító neuropátiát, és speciális, kobalt-tartalmú tapasszal mutatták ki a lábon az autonóm neuropátiát. „Az új eszközzel alaposabb vizsgálatokat tudunk elvégezni, miközben az ellátott betegek száma is tovább növekedhet. Így nagyobb eséllyel indíthatjuk el időben a megfelelő gyógyszeres kezelést is.” – emelte ki dr. Sudár Zsolt, főorvos, a centrum vezetője.

A Wörwag Pharma 2016-ban még egy Ewing-teszter adományozását tervezi egy másik kiválasztott neuropátiacentrumnak. Egy berendezés értéke mintegy 800.000 Ft. E mellett a cég idén már támogatta egy neuropátiacentrum megnyitását, és további új diagnosztikai eszköz átadását tervezik szeptemberben.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr8711667970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása