A 2-es típusú diabétesz – kialakulás és diagnózis

2016 július 06 - Meggyógyulnék

A 2-es típusú diabétesz egyike a 21. század néma „gyilkosainak”, hiszen anélkül alakul ki, hogy komolyabb panaszokat okozna. Sokszor már csak akkor születik meg a diagnózis, amikor már a cukorbetegség szövődményei is kialakultak.

Mi a 2-es típusú cukorbetegség? Milyen vizsgálatokkal állapítható meg? Milyen állapotok előzik meg?

Ahhoz, hogy megértsük a folyamatot, meg kell ismerkednünk pár fogalommal.

A glükóz: szervezet sejtjeinek legfőbb energiaforrása. Olyan táplálékok emésztése során keletkezik a bélben, melyek tartalmaznak szénhidrátot. A vérbe szívódik fel. Innen két útja van: eljut a sejtekbe a véráram segítségével, vagy a májba kerül, ahol raktározódik.

Inzulin: a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta-sejtjeiben termelődik. Az egészséges hasnyálmirigy annyi inzulint termel, amennyi szükséges egy étkezéskor a szervezetbe juttatott táplálék felhasználásához. Ha nő a vércukorszint, akkor nő az inzulintermelés, és ahogy csökken a cukor szintje a vérünkben, kevesebb inzulin termelődik.i3.jpg

Minden kialakult 2-es típusú cukorbetegséget megelőznek úgynevezett pre-diabétesz állapotok, melyekre, ha időben fény derülne, a kialakulás megelőzhető lenne. Sokkal egyszerűbb lenne ezen állapot diagnózisa, ha azoknál, akik a rizikócsoportba tartoznak, elvégeznék a terheléses cukorvizsgálatot bizonyos időközönként. A pre-diabétesznek jellemzően nincsenek tünetei, külső, látható jelei. Előfordulhat ugyan a nyakat, hónaljat, könyököt, érintő acanthosis nigricans, azaz a bőr elsötétedése (olyan, mintha koszos lenne a hajlat), de ez sem feltétlen fordul elő minden érintettnél.

Terheléses vércukormérés: (orális glükóz tolerancia teszt=OGTT). Ez a laborvizsgálat alkalmas arra, hogy fényt derítsen a nem megfelelő szénhidrát anyagcserére. Egy ujjbegyből történő vércukorszint mérést követően 75 gramm glukózt kell meginni vízbe keverve éhgyomorra. Ezt követően, attól függően, hogy hány pontos vizsgálatot kértek, vért vesznek bizonyos időközönként (leggyakrabban csak a 0. percben és a 120. percben). Nagyon fontos, hogy:

  • a vizsgálatot megelőző 3 napban legalább 150 grammnyi szénhidrátot kell fogyasztani naponta,
  • a vizsgálat előtti 12 órában nem szabad enni,
  • a vizsgálat 120 perce során nyugodtan, egy helyben kell ülni. Tilos a mozgás (séta, ügyintézés), a dohányzás, evés, a sok folyadék bevitele, mert ezek befolyásolják a vércukorszintet!

Glikolizált hemoglobin (A1c) vizsgálat egy laborvizsgálat. A vér egyik alkotóeleme a vörösvértest, amely számos hemoglobin-molekulát tartalmaz. A vérben levő cukor hozzákötődik ehhez a molekulához, és egy új molekulát hoz létre: a hemoglobin A1c-t. Ezt rövidítik HbA1c-nek. Minél több cukor van a vérben, annál több HbA1c képződik. Egy vörösvértest körülbelül 8–12 hétig él, így a HbA1c érték megmutatja az előző 6–8 hét átlagos vércukorszintjét. 6 – 6.5 közötti A1c szint pre-diabéteszt jelez, a 6.5 fölötti érték pedig cukorbetegségre utal.i2.jpg

Hogyan jutunk el hosszú évek alatt a 2-es típusú diabéteszig?

Az inzulinrezisztencia (IR): manapság szerencsére egyre több szó esik róla, de sajnos még mindig nem elegendő. A cukor inzulin segítségével kerül a sejtekbe. Inzulinrezisztencia esetén a sejtek "éheznek", mert az inzulin nem képes elég jól kapcsolódni a sejt felszínén lévő receptorokhoz. Ennek oka többnyire a "hibás" receptor, amely miatt a sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására. Ezért több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy a sejtekbe cukor kerülhessen.
Hiába érkezik tehát a cukor a vérrel, az inzulin nem képes ellátni a feladatát. Így a sejt éhen, a cukor pedig a vérben marad. Ez pedig egyre több inzulin kibocsátására sarkallja a hasnyálmirigyet, ami bejuttat némi tápanyagot a sejtekbe, de le is csökkenti a vércukrot.
Ebben az állapotban az a jellemző, hogy a terheléses cukorvizsgálat még megfelelő, határértéken belüli vércukor értékeket mutat, ámde a 120 perces cukor „beesik” a 0. percben mért vércukor alá. Ez annak köszönhető, hogy a szervezet a kelleténél sokkal több inzulinnal reagál, ráadásul mivel a véráramban cukor marad, az inzulintermelés nem áll le, és nem is tér vissza a nyugvópontra.
Az inzulinrezisztencia okozója legtöbbször a helytelen életmód (mozgásszegény mindennapok, ülőmunka, rendszertelen, nem megfelelő táplálékbevitel), de magas a kockázat azoknál, akik pajzsmirigy betegek, D-vitamin hiányban szenvednek, illetve azok, akiknek családjában már előfordult 2-es típusú diabétesz.
Nagyon fontos, hogy az inzulinrezisztencia kezelendő és kezelhető állapot: helyes étrenddel, testmozgással, szükség esetén gyógyszeres terápiával elérhetjük, hogy a szénhidrát-anyagcsere javuljon. Így jó eséllyel elkerülhető lesz a hasnyálmirigy kifáradása és a 2-es típusú diabétesz kialakulása.
Figyelem! Az inzulinrezisztencia megállapítására még sok helyen a HOMA-index-et veszik figyelembe, de csupán erre hagyatkozni nem elegendő, szükség van a diagnózis felállításához a vércukor és inzulin görbére is.

Mi az a HOMA-index? A HOMA index az éhomi vércukor szint és az éhomi inzulin szorzatából számolható ki. Ha magasabb, mint 4,4, akkor jelentheti azt, hogy Ön inzulin rezisztens, de csupán erre nem szabad hagyatkozni. A diagnózis felállításához szükség van a vércukor és inzulin görbére is. Ha felmerül az inzulinrezisztencia gyanúja, és vérvétellel akarják ezt igazolni, akkor különösen fontos, hogy, reggel 8 óra előtt jelentkezzünk a vérvizsgálatra, hogy a 0. perces adatot ne zavarja meg más tényező!

IFG: emelkedett éhomi vércukorszint. Az az állapot, amikor az éhgyomorra mért vércukorszint enyhén emelkedett (6,1-6,9 mmol/l közötti), de a 2-órás terheléses vércukor normális, azaz kisebb, mint 7,8 mmol/l.

IGT: csökkent glükóztolerancia az az állapot, amikor az éhgyomorra mért vércukorérték kisebb, mint 7,0 mmol/l, és a 2-órás terheléses vércukorszint 7,8-11,1 mmol/l közötti.
Inzulinrezisztencia esetén 10-15, utóbbi két állapot esetén nagyjából 5 év választ el minket a 2-es típusú diabétesztől abban az esetben, ha életmódunkon nem változtatunk. Nem véletlenül nevezik ezeket az állapotokat a cukorbetegség előszobájának! IFG és IGT esetén már megnő a szív-és érrendszert érintő betegségek kockázata is!i1.jpg

2-es típusú diabétesz (diabétesz mellitusz): akkor alakul ki, ha a sejtek már érzéketlenné válnak az inzulin hatására, vagy éppen kimerül a hasnyálmirigy és csökken az inzulintermelő képessége. A két állapot akár egyszerre is fennállhat.

Mit mutat a laborvizsgálat, ha már kialakult a cukorbetegség?
Az éhgyomri vércukorszint eléri, vagy meghaladja a 7,0 mmol/l értéket;
Étkezés után bármely időpontban a vércukorszint eléri a 11,1 mmol/l értéket.
A diabéteszre jellemző tünetek megléte nem feltétele a diagnózis felállításának!
Mikor gondoljon arra, hogy érdemes kivizsgáltatnia magát? Ha:

  • elmúlt 45 éves,
  • túlsúlyos, azaz BMI-je (testtömeg index) 25 feletti,
  • hajlamos a hasi elhízásra,
  • koleszterinszintje nincsen rendben,
  • petefészkében cisztákat mutatott az ultrahang vizsgálat,
  • ha sokat stresszel, keveset alszik,
  • családjában előfordult cukorbetegség,
  • terhességi diabétesze volt vagy 4 kg feletti gyermeket szült (esetleg Ön is több mint 4 kilóval jött világra,
    a kockázat-alapú szűrés alapján Ön veszélyeztetett.

A Magyar Diabetes Társaság szakmai ajánlása szerint a FINDRISC kérőívet használják a szűrésre: http://www.diabetes.hu/findrisk

Ha a cukorbetegség valamilyen jelét, esetleg több jelét észleli, ne késlekedjen, forduljon orvoshoz! Ezekről a jelekről, tünetekről ide kattintva olvashat bővebben.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Multivitamin cinkkel és krómmal étrend-kiegészítőt kifejezetten cukorbetegek számára állította össze a Wörwag Pharma. A cink és a króm hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához és részt vesz a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartásában. Napi egy tabletta szedése javasolt, így egy doboz egy hónapra lesz elég.

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr938870586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Croma Soma 2016.07.06. 20:29:24

Az inzulin rezisztencia oka nem a "hibás" receptor az esetek többségében, hanem a túlzott szénhidrát bevitel, különösen ha magas a glikaemiás indexe...
süti beállítások módosítása