Mit jelentenek a betűk a vitaminoknál?

2016 június 17 - Meggyógyulnék

A legutóbbi posztunkban megírtuk, hogy hogyan csoportosíthatjuk a vitaminokat. Most nézzük meg őket közelebbről. Mit rejtenek a betűk? Miért van rájuk szükségünk? Hogyan juthatunk hozzájuk?

8202224_19e9474b0f01f3c38cf37f05d592fb48_o.jpg

A-vitamin: az elsőnek felfedezett vitamint „A”-nak nevezték (ami valljuk be, nem vall nagy fantáziára). Más néven: retinol. Elengedhetetlen a szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős látóbíbor képződéséhez. A-vitamin hiány esetén a bőr megvastagszik, berepedezik, érdessé, szárazzá, „pikkelyessé” válik, ami nem csak esztétikai problémát okoz, hanem, mivel sérül a bőr felső, védekezésre hivatott rétege, fogékonyabbak lehetünk a fertőzésekre. Ezért javasolnak a berepedt sarokra A-vitamin tartalmú krémeket.

Provitamin (amely a szervezetben normális anyagcsere-folyamatok során vitaminná alakul) formájában előfordul a természetben, ilyen például a karotin. Az A-vitamin legfőbb forrása a máj, vese, szív, tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája. Karotint pedig a sárga, piros és zöld színű gyümölcsökben, zöldségekben találunk.

B-vitamin:
voltaképpen család, mert sok tagot számlál, ámde némelyik csak nevében vitamin.

B1-vitamin: segíti a szénhidrátok elégetését, valamint létfontosságú szerepet tölt be az idegrendszer, az izmok és a szív normális működésében. Ezt a vitamint gabonafélék, teljes kiőrlésű lisztélesztő, bab, borsó, lencse, diófélék, húsok, narancsmazsolaspárgakarfiolburgonya, barna rizs, tej, máj fogyasztásával visszük be szervezetünkbe. Hiánya étvágytalansággal jár, szívgyengeség és keringési elégtelenség léphet fel. Ennek eredménye a fáradtság, a depresszió, valamint egyes bélrendszeri problémák.


B2-vitamin: riboflavin. Igazi mindenes. Nem csak vörösvérsejtek képződéséhez, az antitestek termeléséhez kell, hanem elősegíti a vas felszívódását, javítja az idősek memóriáját és még a migrén kellemetlen tüneteit is csökkenti. Enyhíti a szem fáradtságát, és fontos a szürkehályog megelőzésében és kezelésében. Segít továbbá a szénhidrát, zsír és fehérje anyagcserében.
A teljes kiőrlésű gabonák jó forrásai a B2-vitaminnak, de a finomított lisztek még vitaminnal dúsított formában sem megfelelőek. Magas riboflavin tartalma van a májnak, sajtoknak, tojássárgájának. Spenóttal, ribizlivel, kelbimbóval is bevihetjük szervezetünkbe! Gondoskodjon a pótlásról, ha fogamzásgátló tablettát szed, sokat stresszel, antibiotikum kúrán van, vagy fokozott fizikai igénybevételnek van kitéve! Ha nincs elég a szervezetünkben, könnyen kirepedhet a bőr a szánk sarkában vagy esetleg fekélyeket fedezhetünk fel a szánkban!

3666810_e218210072899c381be7b615280a5f3f_o.jpg
B9-vitamin, alias, folsav vagy M-vitamin. Várandós anyukák figyelem! A terhesség első trimeszterében szedett folsav az idegcső (azaz a baba leendő gerince) záródásához elengedhetetlen! Talán itt van a legnagyobb jelentősége, ám emellett a fehér és vörösvértestek képzésében is szerepet játszik. És miben van belőle sok? Igen, eltalálta, a májban.

C-vitamin. Talán a leghíresebb vitamin, Szent-Györgyi Albert „gyermeke”, az aszkorbinsav. Biztosan Ön is olvasta már az interneten a „laikus okosító”, nem túl megbízható oldalakon, hogy vásároljon aszkorbinsavat C-vitamin helyett. Nos, ha rám hallgat, nem teszi ezt, hiszen a felszívódás szempontjából nem mindegy milyen formában jutunk hozzá. Márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy van-e elegendő C-vitamin a szervezetünkben, hiszen fokozza immunrendszerünk működését, segít a vasnak a felszívódásban. Mivel vízben oldódó vitamin, ezért ebben az esetben igaz, hogy ha túl sokat viszünk be belőle, a felesleg a vizeletünkkel távozik, így az valóban drágább lesz. És még veseköve is kialakulhat. Folyamatos pótlásra a dohányosoknak van legnagyobb szüksége, de daganatos betegek, műtéten átesettek és náthások is emeljék a napi bevitelt.

D-vitamin, azaz a napfény vitamin. Ez az elnevezés több (D1, D2 és D3), zsírban oldódó vitamint foglal magában. Ma már tudjuk, hogy feladata nem csak az, hogy elősegítse a kálcium lerakódását a csontszövetekben. A D-vitamin egy részét (D2) a szervezetünk az olyan elfogyasztott ételekből nyeri, mint a tejtermékek, tojás, tőkehal, tőkehal máj-olaj, lazac, másik részét pedig napfény hatására állítja elő (D3). Az egészséges felnőttek D-vitamin szükségletét fedezi, ha megfelelő időt töltenek a napon, ám október végétől azonban mindenkinek D-vitamin pótlásra lenne szüksége, hiszen az elraktározott mennyiséget 6 hét alatt fel is használja szervezetünk. Nagy légszennyezettség mellett pedig folyamatosan pótlásra van szükség, mert a nap sugarai nem tudnak megfelelő módon áthatolni. Annak eldöntésére, hogy kinek milyen adagú D-vitamin szedése vagy pótlás javasolt, laborvizsgálat szükséges. A vizsgálat eredményének függvényében lehet megkezdeni a D-vitamin adását. Az elmúlt években egyre több jótékony hatására derült fény, ezért erről a későbbiekben hosszabban is olvashat majd.7193403_e09a84eb90be542d30062e6b1b301882_o.jpg

E-vitamin: szívünk egészségéért és a szépségért. A napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra, a hús, máj és tojás a természetes forrása. Mivel a magas zsírtartalmú élelmiszerekben található meg, ezért kalóriaszegény diéta, fogyókúra esetén a szervezet kevesebb mennyiségű E-vitaminhoz jut. Elősegíti az LDL (”rossz”) koleszterin lebontását, csökkenti a szívbetegség és a trombózis következtében fellépő szélütés kockázatát. Lassítja az öregedést, erősíti a körmöket, hajszálakat.

K-vitamin: nem raktározódik sokáig a szervezetünkbe. Elsődlegesen a zöld leveles növényekkel visszük be a szervezetünkbe. A véralvadási folyamat szabályozásához elengedhetetlen és a májunk méregtelenítését is elősegíti. Azoknak, akik egyoldalúan táplálkoznak vagy sérült a bélflórájuk, számolniuk kell a K-vitamin hiánnyal, hiszen a vitamin egy részét a táplálékkal visszük be szervezetünket, másik felét pedig a jótékony hatású baktériumok segítségével a bélben állítjuk elő. Az újszülöttek pótlást kapnak, mert bélflórájuk még nem alakult ki, az anyatejben nem választódik ki. Ha nincs belőle elegendő a szervezetünkben, vérzékenység és véralvadási problémák léphetnek fel.

Hirdetés

Mit ajánlunk? 

A „napvitaminnak” is nevezett D-vitamin előanyaga a napfény UV-sugarainak segítségével az emberi bőrben képződik, és később a májban és a vesében aktív formává alakul át. De a szervezet saját D-vitamin termelése csak márciustól októberig napsütéses időben biztosított, ha legalább 10-15 percig tartózkodunk a napon 10 és 15 óra között. Ez kb. 1500– 3000 NE D3-vitamin képzéséhez elegendő. Az ajánlott mennyiség naponta 1500-2000 NE, elhízott felnőttek részére napi 2000-4000 NE.

A Vitagamma® D3 2000 NE vitaminkészítmény 2000 egység D3-vitamint tartalmaz, laktóz-, tartósítószer- és színezékmentes.

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr758817828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása