A cink szerepe az immunerősítésben

2020 szeptember 18 - Meggyógyulnék szerkesztő

vedelem_kisebb_2.jpg

Érdemes az utolsó meleg, napsütéses napokon már készülni a borús, sötét és nyirkos időre, amely mindnyájunkat védtelenebbé tesz a fertőzésekkel szemben. Fontos tudni, hogy egészségünk nem csak a vak szerencsén múlik, hanem azon is, hogy milyen életmódot folytatunk.

Először is figyelnünk kell arra, hogy mit eszünk, mennyit mozgunk, mennyit vagyunk a friss levegőn, sikerül-e csökkentenünk a stresszt, eleget pihenünk-e. Ugyanis ezek a tényezők javítják vagy rontják ellenálló képességünket.

Azonban az életmód általános jellemzői mellett bizonyos vitaminok és ásványi anyagok is nagyon fontos szerepet játsszanak az ellenálló képesség megőrzésében. A teljesség igénye nélkül említhetjük a C-vitamint, a D-vitamint és a cinket is. Mivel ez utóbbi ritkábban kerül szóba, érdemes egy kicsit bővebben foglalkozni vele.

A cink minden élő szervezet számára nélkülözhetetlen elem, ám mivel az emberi szervezetben viszonylag alacsony koncentrációban található meg, ezért a nyomelemek közé soroljuk. A cink normál értéke a vérben mérve: 9,2 és 19,9 µmol/l között van. Felnőtteknek naponta 15 mg-ra van szükségük, hogy a kiválasztott mennyiséget pótolják.

A kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás alapjában véve fedezi a szervezet cinkszükségletét, de sajnos sokan nem figyelnek arra, hogy mit esznek. Mi tartalmaz sok cinket?

  • a húsok,
  • a máj,
  • a tej és a tejtermékek,
  • a kagylók, rákok,
  • a gabonacsíra,
  • a hüvelyesek,
  • az olajos magvak,
  • a zöldségek.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A vény nélkül kapható laktóz- és gluténmentes Zinkorot tabletta optimális megoldás lehet a cinkpótlásra.

A Zinkorot 25 mg tabletta cink-orotát tartalmú, cinkhiány kezelésére szolgáló, vény nélkül kapható gyógyszer.

 A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

(ZinkorotMBlog2020.09.11.)

Az enyhe cinkhiányt nehéz felismerni, mert nincsenek jellegzetes tünetei. Ám hiányára felhívhatja a figyelmet többek között az elhúzódó sebgyógyulás, a pattanásos arcbőr, a bőr szárazsága, az ekcéma, a hajhullás, a repedezett körmök.

Ez nem is csoda, hiszen a cink számos hormonális folyamatban és a sejtek védekező képességének megőrzésében is szerepet játszik, de antibakteriális hatással is bír. Kevesen tudják, hogy cinkhiányban csökken a szervezet ellenálló-képessége is, így ha nagyon gyakran kapjuk el a náthát, okkal gyanakodhatunk arra, hogy cinkhiány áll a háttérben. Kutatások szerint a cinkhiányos idősek immunrendszerét erősítheti a nagy dózisú cinkpótlás, illetve, hogy az idősebbek körében a cinkhiány összefügg a gyenge immunrendszerrel.

Egy kutatásban 65 év feletti részvevőket vizsgáltak, közülük minden másodiknak a vizsgálat kezdetekor cinkhiánya volt. A csoport fele 3 hónapon át napi 30 milligramm cinket kapott, míg a kontrollcsoportnak 5 mg cinket tartalmazó készítményt adtak. Három hónapos kezelés után ismét megvizsgálták őket. A nagy dózisú cinkkel kezelt résztvevőknek nemcsak a cinkszintje javult, de szervezetükben az immunrendszer védekezéséért felelős T-sejtek száma is növekedett.

Az 50 év felettiek sokkal gyakrabban cinkhiányosak, mint a fiatalabbak, hiszen megváltoznak a táplálkozási szokásaik, a betegségek és a gyógyszeres kezelés is hatással lehet a felszívódásra és így a hiányállapot kialakulására.

Természetesen a legjobb táplálkozás, a legegészségesebb életmód sem véd meg 100%-os biztonsággal a fertőzésektől. Így nagyon fontos, hogy járvány idején minden szociális távolságtartással kapcsolatos szabályt tartsunk be:

  • ne menjünk tömegrendezvényekre, különösen zárt térben,
  • viseljünk maszkot a közösségi terekben,
  • sorban állásnál 1,5-2 méterre állunk az előttünk, illetve mögöttünk állótól,
  • ne fogjunk kezet, ne ölelkezzünk távolabbi ismerősökkel,
  • rendszeresen mossunk kezet,
  • szükség esetén viseljünk kesztyűt is,
  • ne nyúljunk az arcunkhoz, szemünkhöz, szánkhoz, ha közösségi terekben hozzányúltunk valamihez.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr5716200940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása