Mennyi és milyen szénhidrátokat ehet egy cukorbeteg? És az egészséges ember? +GI táblázat

fruit_and_vegetables_basket.jpg

A szénhidrátok vagy tudományos néven szacharidok a növények által, fotoszintézis során termelt, szén-, oxigén- és hidrogéntartalmú szerves vegyületek. Az összes energiaszükségletünk 50-70%-át szénhidrátokból fedezzük. A szénhidrátok közé tartoznak a cukrok (glükóz, fruktóz, szacharóz), a keményítő és a cellulóz, vagyis a rostok.

Ez utóbbiak azért érdekesek, mert a rost formájában előforduló szénhidrátok a szervezet számára szinte egyáltalán nem hasznosíthatók. Ráadásul csökkenti a többi szénhidrát felszívódásának sebességét, jóllakottság érzést okoz, és növeli a táplálék áthaladási idejét. Vagyis míg általában a fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek nagyon oda kell figyelniük, hogy ne lépjék túl az ajánlott szénhidrát-beviteli mennyiséget, ez alól a rostok kivételek! Nyers és ízesítetlen zöldséget tehát szabad nagyobb mennyiségben enni! Ezzel ugyanis nemcsak értékes vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz juthatunk, hanem még a fogyókúránkat is segíthetjük…

A szervezet az összetett szénhidrátokat egyszerű cukorrá, a fel nem használt cukrot zsírrá alakítja. A legegyszerűbb, és így a leggyorsabban felszívódó cukor a glükóz, vagyis a szőlőcukor. Épen ezért az egyes élelmiszerek vércukoremelő képességét ehhez képest számítjuk, és glikémiás indexnek (GI) nevezzük. A glükóz glikémiás indexe: 100, ehhez képest nézzük a többi szénhidrát felszívódási sebességét. 55-ös GI alatt alacsonynak, 55-69 között közepesnek, 70-100 között magasnak számít egy táplálék glikémiás indexe.

 

szenhidrat_tablazat.jpg

Az inzulintermelés kímélése és a vércukorszint fenntartása érdekében három dologra kell figyelni. Egyrészt a napi szénhidrát beviteli mennyiségre, ami egészséges embereknél 4-6 g/testsúlykilogramm, vagyis 60 kg esetén 240-360 g.

Szükségletünk persze sok mindentől függ: pl. a fizikai aktivitástól, testsúlyunkkal kapcsolatos célunktól (pl. fogyás), nemünktől, korunktól. Vagyis, ha intenzíven edzünk, akkor lehet kicsit több, mintha pihenünk, és ha a testsúlyunkat tartani akarjuk, akkor is több szénhidrátot ehetünk, mintha fogyni szeretnénk. Vagyis, ha tudatosan szeretnénk napi szénhidrát-bevitelünket beállítani, akkor használjunk kalkulátorokat, ahol megadhatjuk nemünket, korunkat, súlyunkat, célunkat, és táplálékaink mellett naplózhatjuk aktivitásunkat is: így a kalkulátor pontosan meg fogja mondani, ha többet vagy kevesebbet ettünk a kelleténél. A legegyszerűbben éppen a mozgással korrigálhatjuk az eredményt, ha becsúszott egy süti, irány a park, fuss vagy sétálj néhány percet.

A napi mennyiségek mellett ugyanilyen fontos, és cukorbetegeknek egyenesen kötelező az egyes étkezésenként javasolt szénhidrátmennyiségek betartása, ideálisan 5-6 alkalomra elosztva.

De lényeges az is, hogy az adott táplálék mennyire emeli meg a vércukrot. A tudatos táplálkozáshoz tudnunk kell, hogy az adott élelmiszerben ténylegesen mennyi szénhidrát van. Ezzel, és nem az étel tényleges súlyával kell számolnunk (lásd a táblázatot). Mivel a rostok ugyan szénhidrátok, de szervezetünk nem tudja használni ezeket, a rostgazdag nyers (esetleg párolt, hozzáadott szénhidrátot nem tartalmazó) zöldségeket, salátákat tulajdonképpen szabadon lehet fogyasztani. (Tudj meg többet a helyes táplálkozásról az Okostányérról®!)

Más azonban a helyzet, ha cukorbetegről vagy prediabéteszes emberről beszélünk. Nekik egyáltalán nem szabad finomított cukrot, szőlőcukrot, mézet és az ezeket tartalmazó ételeket, italokat fogyasztaniuk. Jobb, ha édesítőszereket használnak, ha szükséges.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Multivitamin cinkkel és krómmal terméket más néven diabétesz vitaminnak is nevezik: tartalmaz C-, E-, B1-, B2-, B3-, B4-, B5-, B6-, B7-, B12-vitamint, β-karotint, cinket, krómot.

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl!

Korlátozott mennyiségben fogyaszthatnak gyümölcsöket, tejtermékeket, de például tejből maximum napi fél litert, és azt is csak több részletre osztva ihatnak. Gyümölcscukorból napi 50 g-ot vihetnek be, ami kb. fél kiló gyümölcs. Vigyázat! A 100%-os gyümölcslé, a diétás lekvár, a kompót is tartalmaz gyümölcscukrot! A keményítőt tartalmazó élelmiszereket – kenyeret, tésztát, rizst, burgonyát, lisztet – ugyan szabad enniük, de csak a megadott mennyiségben, és jó, ha a rostban gazdag változatot választják. Az alacsony szénhidráttartalmú, főleg rostokat tartalmazó zöldségek, főzelékek nyersen, párolva vagy salátának szabadon fogyaszthatók cukorbetegeknek is.

Cukorbetegek napi javasolt szénhidrát-beviteli mennyisége, ha az orvos másképpen nem rendeli, nőknél naponta 140-180 g, férfiaknál 160-200 g. Ebből reggelire 25-30 g, ebédre 50-60 g, vacsorára 40-45 g, köztes étkezésekre 10-20 g jut.

Ez a cikk Gyurcsáné Kondrát Ilona, dietetikus a Meggyógyulnék Magazin 2018 áprilisi számában megjelent írása alapján készült.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr7813965628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása