A cukorbetegség gyógyszerei – kezelés az inzulinon túl

kutatas.jpg

A diabétesz mellitust hosszú ideig, az inzulin felfedezéséig nem tudták kezelni. De 1922-től – az inzulin első sikeres használatától kezdve – a betegek új reményt kaptak. Az azóta eltelt, mintegy 100 évben – különösen az utóbbi évtizedekben – sem állt meg a tudomány fejlődése szerencsére, így mára már számos más elven, máshol ható gyógyszer segíti a cukorbetegek gyógyítását.

Az 1-es típus esetében azonban ma is az inzulin a megfelelő gyógymód, hiszen a diabétesznek ebben a formájában a hasnyálmirigy egyáltalán nem képes inzulintermelésre, tehát mindenképpen mesterségesen kell pótolni. A 2-es típusú cukorbetegségnél viszont az inzulin helyett vagy mellett más hatásmechanizmusú tabletták és injekciós készítmények is szóba jöhetnek. 

A cukorbetegség gyógyításának főbb állomásai

ie. 1500

Először említik a betegséget az egyiptomi Ebers-papíruszokban.

1. sz.

Celsus leírja tüneteit, Arateus elnevezi a betegséget diabetesnek: „átfolyásnak”, ami a megnövekedett vizeletmennyiségre utal.

1675

Thomas Willis leírja, hogy a cukorbetegek vizelete édes, koplalást javasol gyógymódként.

17. sz.

Cawly egy cukorbeteg boncolásakor észreveszi a hasnyálmirigy sorvadását.

kb. 1840

Trommer és Fehling kidolgozzák a vizeletcukor kimutatásának módszerét és a betegség biztos felismerésének alapjait.

1869

Paul Langerhans leírja a hasnyálmirigy szigeteit, de nem ismeri fel élettani jelentőségüket.

1889

Josef von Mering és Oskar Minkowski egy kutatás során véletlenül észrevették, hogy a kutyák, akiknek hasnyálmirigyét eltávolították, hasonló tüneteket produkálnak, mint a cukorbeteg emberek.

1921

Frederick Banting és Charles Best szarvasmarhák hasnyálmirigyéből előállított porral injekciózták be a hasnyálmirigy-műtéten átesett kutyákat, és megfigyelték, hogy a vércukorszint lecsökkent. Banting, Best és Collip finomították és tesztelték az inzulint.

1922

Egy már haldokló fiúnak beadják az inzulint, aki a kezelés után még évekig élt. A kutatók Nobel-díjat kaptak.

1920-as évektől               

a Cori házaspár a hormonok és enzimek szerepét kutatta a glükóz lebontásában, eredményeikért 1947-ben Nobel-díjat kaptak.

 Jelen és jövő

  • szájon át szedhető gyógyszerek
  • az inzulinadagolás új módszerei: implantátum, aeroszol
  • más mechanizmusú gyógyszerek
  • műtéti megoldások: hasnyálmirigy és az inzulintermelő sejtek transzplantációja
  • a kialakulás okainak kutatása: genetikai tényezők, vírusok, autoimmun hatások, életmód

Ma a leggyakrabban ajánlott tablettás készítmény az izmok cukorfelvételét fokozza, és a máj cukorleadását gátolja. Az egészséges embereknél ugyanis szénhidrát-fogyasztáskor nem ad le cukrot a máj, de a 2-es típusú diabéteszeseknél legalább annyi cukrot bocsájt ki, mint amennyit megeszik a beteg. Ezt akadályozza meg a gyógyszer, miközben az izmok plusz cukorfelvétele is csökkenti a vérben keringő cukrot.

Egy harmadik gyógyszertípus egy enzimgátló. Van ugyanis egy enzimünk, ami akadályozza egy olyan bélhormonunk hatását, amely az inzulin hatását fokozná. Ha az enzimet kikapcsoljuk, akkor hatékonyabb a bélhormon, vagyis jobban hat az inzulin, tehát csökken a vércukorszint.

Léteznek a vesén át ható tabletták is. A vese 180 g cukrot választ ki naponta, és ez visszaszívódik, amíg a vércukor szintje nem haladja meg a 9 mmol/l-t. Ezt a folyamatot egy enzim váltja ki, ha ezt az enzimet blokkoljuk, akkor a szervezet akár napi 75 g plusz cukrot is ki tud üríteni.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Multivitamin étrend-kiegészítő tabletta cinket és krómot tartalmaz. A króm hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához, és a cinkkel együtt részt vesz a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartásában. Napi egy tabletta szedése javasolt, így egy doboz egy hónapra lesz elég.

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl!

A nem inzulinjellegű injekciós készítmények között említhetjük, azokat, amelyek az agyra hatnak, és jelentősen csökkentik az étvágyat, miközben az inzulin-elválasztást úgy befolyásolják, hogy a vércukor csökkenjen, de a testsúly ne nőjön. Ezt a gyógyszertípust inzulinnal kombinálva is lehet adni.

A bemutatott gyógyszertípusok közül jó néhány az utolsó évtized eredménye, és sokszor együtt is alkalmazhatóak. Az orvosok a beteg állapotát, anyagi lehetőségeit é sa mellékhatásokat is figyelembe véve választanak közülük.

A cukorbetegség súlyossága attól függ, hogy mennyire magas a beteg vércukorszintje. Mint látjuk számos különböző hatásmechanizmussal működő kezelés létezik, és ezek hatékonysága és alkalmazhatósága egyéni adottságoktól és életmódtól függően nagyon eltérő lehet. A cukorbetegség előállapotában akár az életmód megváltoztatásával is jelentős javulást lehet elérni, vagy sokáig meg lehet előzni a betegség előrehaladását.

Míg a múlt század közepén egy gyerekkorban diagnosztizált 1-es típusú cukorbetegnél nagyon valószínű volt, hogy 20 éves korára megvakul, és 25 éves korára veseelégtelenségben meghal, mára idős koráig élhet teljes és szinte teljesen normális életet. Az inzulinok megjelenése, és az önálló vércukormérés elterjedése óta, szerencsére hihetetlenül sokat javultak a cukorbetegek életkilátásai. Ma már akár folyamatosan is lehet monitorozni a vércukorszintet, az adatokat online el lehet küldeni az orvosnak, aki ez alapján azonnal módosítást javasolhat. A betegek oktatására is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy maguk is képesek legyenek az adatokat értékelni, és tudják, min kell változtatniuk, mikor kell orvoshoz fordulniuk, mit ehetnek, hogyan kell élniük, jó állapotuk fenntartása érdekében.

De még térjünk vissza egy szó erejéig az inzulinra. Sokan félnek ettől a szertől, mert nem szeretik a szúrást, aggódnak, hogy túlzottan leesik a vércukruk, vagy éppen nem akarnak meghízni. Szerencsére ma már az inzulinok között is sok a jó és korszerű készítmény. Vannak például hosszan, 24-40 óráig ható inzulinok, és vannak olyanok, amelyek kevésbé hizlalnak: vagyis ha valakinek az állapota miatt ez szükséges, nem kell félnie a testsúly-növekedéstől, vagy a hipoglikémiától. Ma már megfelelő inzulinkombinációval szinte mindenkinél le lehet vinni a vércukorszintet! Tehát egy tudatos és fegyelmezett cukorbeteg számára a betegség nem ítélet, hanem állapot, amihez alkalmazkodni kell!

A cikk a Meggyógyulnék Magazin 2018 áprilisi számában megjelent dr. Fövényi Józseffel készült interjú alapján íródott.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr1913849980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása