Egerbe költözött az Országos Gyermek Neuropathia Centrum

20170222_113856_4102_kisebb.jpg

Az Országos Gyermek Neuropathia Centrum 2018. április 4-étől az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben működik országos ellátási területtel. A centrumot Prof. dr. Barkai László, a gyermek diabetológia egyik legelismertebb hazai szakértője, a gyermek neuropátia nemzetközileg is jegyzett kutatója, a Markhot Ferenc Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati osztályának vezetője irányítja.

Az Országos Gyermek Neuropathia Centrum a kórház (3300 Eger, Markhot Ferenc u. 1.) rendelőintézetében az I. emelet 137-es szobában várja a betegeket szerdánként 13.00-15.00 óra között. Időpontot munkaidőben lehet kérni Szerencsiné Soós Andreánál a 06-30-857-5305-ös telefonszámon.

Prof. dr. Barkai László közreműködésével az egri gyermek diabetológia teljes körű, a Magyar Diabetes Társaság által akkreditált ellátó hellyé válik. Mostantól kezdve a cukorbeteg gyermekek ellátásának minden formáját – köztük az inzulinpumpa kezelést is – tudják itt alkalmazni, valamint minden szövődmény szűrését végzik a kórházban. E mellett nagy jelentősége van annak is, hogy a kórház a Debreceni Egyetem által akkreditált diabetológiai licenszképés gyakorlati képzőhelyévé vált.

A neuropátia a cukorbetegség egyik leggyakrabban kialakuló szövődménye, amely az idegrendszert érinti. Az autonóm neuropátia – többek között – károsíthatja a szív- és érrendszeri funkciókat, a szenzoros neuropátia következtében a betegek természetes érzékelési képessége romlik. Ez a betegség felelős a lábamputációk 85%-ért, melynek túlnyomó része megelőzhető lenne, ha időben diagnosztizálnák. Szerencsére a gyerekek ritkán jutnak ilyen rossz állapotba, de mégsem szabad mellékesnek tekinteni a kockázatokat. A diabétesz szövődményei ugyanis általában 10-15 év után jelennek meg, de a fiatalok többsége már 10-15 éve cukorbeteg, mire eléri a felnőttkort.

Az elmúlt 2 évben Barkai professzor vezetésével Miskolcon működő Országos Gyermek Neuropathia Centrum tapasztalatai alátámasztották a nemzetközi tanulmányok felismeréseit, miszerint a 6 év feletti, de még nem felnőtt cukorbetegek 15-20%-ánál már kialakul a neuropátia. A diagnózis nehézségét az okozza, hogy ebben a korban a neuropátiának még nincsenek jellegzetes, súlyos panasszal járó tünetei, csak megfelelően finom műszerekkel lehet igazolni. Ráadásul a normálértékek mások a fiatalkorúaknál, serdülőknél és gyerekeknél, mint a felnőtteknél. Az elmúlt időszak vizsgálatai során ezeket az értékeket kutatták és pontosították a centrum szakértői, mely kutató munka Egerben is folytatódik.

A neuropátia kockázata nő, ha a beteg vércukorszintje nincs rendben. Ezért ha egy gyermeknél neuropátiát állapítanak meg, először ezt ellenőrzik. Ha nincs rendben, akkor a kezelés első lépéseként ezt állítják be, viszont, ha jó vércukor értékek mellett alakult ki neuropátia, akkor gyógyszeres kezelésre is van mód. Ilyenkor a betegeket évente egyszer érdemes újra műszeres vizsgálatokkal ellenőrizni. Mivel a 10 évet betöltött, illetve serdülő gyermekeknél már 2-5 éves betegségtartam után kialakulhat a neuropátia, ebben az életkorban mindenkit érdemes legalább egyszer kivizsgáltatni. A Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabetes Szekció adatai szerint jelenleg az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek száma mintegy 3500, a 2-es típusú cukorbeteg gyerekek pedig mintegy ötszázan lehetnek hazánkban.

Az Országos Gyermek Neuropathia Centrum kialakítását és működését a Wörwag Pharma támogatta 14 felnőtt és a budapesti gyermekcentrum mellett. Tavaly összesen mintegy 11 millió forintot tett ki a hálózat támogatására fordított összeg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr5813838734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása