Mi az összefüggés a nátha az influenza és az alacsony D-vitaminszint között?

university-cancer-centers-vitamin-d_1.jpg

Régóta sejtjük, hogy a D-vitaminnak fontos szerepe van az immunrendszer működésében. Az utóbbi időben bizonyították is, hogy a szervezet megfelelő D-vitamin ellátottsága véd a tél végi légzőszervi megbetegedésektől, például a náthától és az influenzától is.

Ezt hétköznapi megfigyeléseink is megerősítik, hogy minél inkább távolodunk a nyártól, minél inkább belemegyünk a télbe, annál valószínűbben betegszünk meg.

És ne gondoljuk, hogy a tavasz beköszöntével azonnal elmúlik a veszély! Hiszen hiába emelkedik a hőmérséklet, a nap beesési szöge miatt a napsugarak ilyenkor még nem tudják beindítani bőrünk D-vitamin termelését, és persze még a legelszántabbak sem töltenek elég időt a napon márciusban, lengén öltözve…

Így aztán nem is csoda, hogy rendszerint márciusra tetőzik az influenzajárvány, sőt sokszor még áprilisban is gyakoriak a megbetegedések, hiszen valójában ilyenkor a legalacsonyabb a szervezet D-vitamin-szintje.

A D-vitamin úgy véd a légúti fertőzésektől, hogy növeli a baktériumok elpusztításában fontos szerepet játszó antimikrobiális peptidek szintjét a tüdőben. Ezek – az élővilág legősibb védekező mechanizmusai közé tartozó, rövid, 15-40 aminosavból álló peptidláncok – a kórokozók sejtmembránjában fejtik ki baktériumölő hatásukat.

Szervezetünk optimális D-vitamin szintje 75-250 nmol/l közé tehető, mely a vérből mutatható ki. Ezt március végétől októberig legalább napi 15-20 perces napozással érhetjük el, persze rövid ujjú pólóban és sortban, napkrémek nélkül 11 és 16 óra között! Ebből hozzájutunk a napi szükséglethez, és még raktározni is tudunk belőle. Az elraktározott mennyiséget 6 hét alatt bontjuk le teljesen, vagyis ha ennél hosszabb ideig nem megyünk napra (betegség, időjárás, eltérő napirendünk miatt), akkor pótolni kell.

A D-vitamintermeléshez csak az UVB-sugarak megfelelőek, ezek azonban nem jutnak át a szennyezett levegőn, az ablaküvegen, és a 8-asnál nagyobb faktorszámú fényvédőkön, ezért a D-vitamint ezekben az esetekben is pótolni kell. Október végétől március végéig azonban még szikrázó napsütésben sem megfelelő a nap beesési szöge ahhoz, hogy napozással jussunk D-vitaminhoz. Vagyis március elején hazánkban bizonyosan D-vitaminhiánya van annak, aki nem pótolja mesterségesen.

A pótláshoz egészséges felnőttek esetében naponta 1500-2000 nemzetközi egységnyi (NE) D-vitamin bevitelére lenne szükség. Az alábbi táblázat bemutatja a D-vitaminhiány megelőzésére javasolt D3-vitamin dózisokat Magyarországon olyan emberek számára, akik nem kapják meg a szükséges UVB-sugárzást, valamint október végétől márciusig mindenkinek.

d_vitamin_tablazat_3.jpg

Milyen következményei lehetnek a D-vitaminhiánynak?

  • Csontritkulás alakulhat ki: ha egy idős embernek combnyaktörése van, 90%-ban súlyos D-vitaminhiányt is találnak nála.
  • Gyermekkorban angolkór, ó láb alakulhat ki, és nem fejlődik ki a megfelelő csontmennyiség, amelynek következménye majd felnőtt korban jelentkezik, mint gyenge csontozat.
  • Gyengül az izmok ereje: ezért esnek el gyakrabban idősebbek, vagy ezért bírják rosszabbul a mozgást, ami a bezártság miatt növelni fogja a problémát!
  • Nagyobb valószínűséggel alakulnak ki autoimmun betegségek, például cukorbetegség
  • Növeli bizonyos daganatos betegségek kockázatát.
  • Nő a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kockázata is.
  • Rendszertelenné válhat a menstruációs ciklus, esetleg teljesen kimarad a tüszőérés.
  • Növeli a terhességi magas vérnyomás, preeclampsia, a vetélés és a terhességi cukorbetegség kockázatát.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Vitagamma® D3 2000 NE étrend-kiegészítő tabletta ugyanazt a D3 (kolekalciferol) molekulát tartalmazza, amelyet a szervezetünk is előállít a napsugarak segítségével. Így egészségünk megőrzése szempontjából ugyanolyan jó, mintha bőrünk termelte volna. Szervezetünk nem tud különbséget tenni, és hatásaiban sincs különbség. Már egy tabletta is tartalmazza az egészséges felnőttek számára megelőzés céljából szükséges mennyiséget, és mivel a készítmény laktózmentes, laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Ráadásul tartósítószert és színezéket sem tartalmaz.

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr7913766448
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása