Zavarok az ágyban

A neuropátia nőknél és férfiaknál is okozhat szexuális zavarokat. A neuropátiás betegek 20%-ánál megfigyelhetőek hasonló problémák, a férfiaknál még gyakoribb: minden második neuropátiás férfinál jelentkezhet. Általánosságban is igaz, hogy a diabéteszes férfiak 10-15 évvel hamarabb tapasztalhatnak problémákat a szexuális teljesítőképességükben, mint a nem diabéteszes társaik. De miért van ez? Mi a kapcsolat a cukorbetegség és a szex között?

34563686_ml.jpg

Az erektilis diszfunkció, avagy merevedési zavar előfordulási gyakorisága idősebb korban általában is nagyobb. A korral természetesen is csökken a nemi hormonok szintje, és ennek hatására a libidó is. Ezzel párhuzamosan romlanak a fiziológiai funkciók, csökken az izmok mennyisége az egész testen, így a hímvesszőben is. Ezt a helyzetet a férfiak bizonyos szinten normálisnak tartják, és mivel csak kevesen tudják, hogy az erekció kialakulásának vagy fenntartásának képtelenségét a sok cukorbetegeket érintő neuropátia is okozhatja, eszükbe se jut megemlíteni a merevedési zavart, mint tünetet diabetológusuknak. A tünet elhallgatását egyfajta szégyenérzet, szemérmesség is erősíti, így nem biztos, hogy fény derül a merevedési zavart kiváltó valódi okra.

A magas vércukorszint károsítja az idegrostokat ellátó ereket, így oxigénhiányt okoz és károsul az idegszövet anyagcseréje is. Ez kezdetben az idegburok, majd később az idegrost pusztulásához vezet. A folyamat nem kíméli az idegszálakat az erekciót létrehozó szövetekben sem! Minél tovább áll fenn a túl magas vércukorszint, annál nagyobb az esélye, hogy kialakul a merevedési zavar. A panaszok lassan-lassan súlyosbodnak, és válnak egyre határozottabbá, így kezdetben hajlamosak vagyunk minden másra gyanakodni: a stresszre, elfoglaltságra, fáradtságra. Eleinte csak átmenetileg jelentkezik, vagy egyszerűen csak kevésbé kemény az erekció, ez válik aztán gyakoribbá és súlyosabbá. Ekkorra azonban sokan hozzászoknak a kialakult helyzethez, nem tartják megváltoztathatónak, kockára téve ezzel párkapcsolatukat.

Pedig ez a stratégia nem vezet sehova, hiszen a szöveti károsodások már nem visszafordíthatók! Míg ha ideje korán komolyan veszi a problémát, és gyorsan megfelelő szakemberhez kerül, akkor időben felfedezik, és akár még vissza is fordíthatják a folyamatot, de legalább karban tudják tartani. Ráadásul a merevedési zavar kezelésére is léteznek már hatékony gyógyszerek! Így egyszerre nyerheti vissza szexuális teljesítőképességét, és óvja meg magát a neuropátia más, akár életveszélyes következményeitől.

A nőknél a leggyakoribb probléma, hogy a diabéteszes neuropátia hatására jelentősen csökken a nemi vágy, és nehezebb elérni az orgazmust. Ráadásul a diabéteszes nők hajlamosabbak a hüvelyi fertőzésekre vagy a hüvely szárazságára is. Ráadásul a neuropátia egyik velejárója az ok nélküli fájdalom is, amely eltántoríthat a szexuális aktustól.

A megoldást a megelőzésben kell keresni: ha cukorbeteg, akkor meg kell próbálnia minél hosszabb ideig elkerülni a neuropátiát. Ehhez alapvetően vércukorszintjét kell rendben tartani, amit rendszeres és helyes táplálkozással, megfelelő szénhidrát bevitellel, helyes mennyiségű és intenzitású mozgással lehet elérni. Ha azonban a fenti problémákat tapasztalja, ne habozzon, ne halogassa az orvoshoz fordulást. Ne érezze kellemetlennek, mindenképpen beszéljen problémájáról kezelőorvosával!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr713582121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása