Cukorbeteg, és még nem szűrték neuropátiára? Keresse meg a legközelebbi centrumot!

_urb7662.jpg

A neuropátia a cukorbetegség leggyakrabban kialakuló szövődménye, amelynek veszélyeiről már több korábbi cikkünkben írtunk. De arról még nem beszéltünk, mit tehet az, aki úgy érzi, hogy érintett lehet? Hol vizsgáltathatja ki magát? Mi fog vele történni a vizsgálat során?

Először is fontos tudni, hogy sokan élhetnek éveken át a cukorbetegség küszöbén anélkül, hogy ezt észrevennék. Sokan nem is sejtik, hogy vércukorértékeik már évek óta magasabbak a kelleténél. Lehet, hogy miközben még cukorbetegségüket sem állapították meg, már a szövődmények is kialakulnak náluk. Ugyanis a cukorbetegség önmagában nem okoz egyértelmű panaszokat, így sokszor a következményeként kialakuló betegségek miatt fedezik ezt fel.

Bár jó lenne, ha ez soha nem fordulna elő, de esetleg ha cukorbetegségre vagy neuropátiára gyanakszik, kezdje a helyzet feltárását a háziorvosánál! Mondja el részletesen minden panaszát, ne tekintsen semmit mellékesnek. Például, olyan apróságok, mint hogy görcsöl, vagy zsibbad a lába, ortopédiai jellegű elváltozások alakultak ki, vagy nehezen gyógyulnak sebei, mind lényegesek lehetnek!

Ha beigazolódik a cukorbetegség gyanúja, és elképzelhető a neuropátia is, ezt jó eséllyel egy neuropátia centrumban fogják kivizsgálni.

Mivel és hogyan fogják megállapítani a neuropátiát?

Azt próbálják majd megállapítani, hogy a vizsgált személy ugyanúgy érzékeli-e a külvilág impulzusait, mint az egészséges emberek. Az érzékelés tompulásának mértékét is igyekeznek majd mérni, hogy megállapítsák, mennyire előrehaladott a betegség. Abból, hogy mennyire romlott a beteg érzékelése, milyen erős vagy gyenge ingerekre képes reagálni, tudják mérni, hol tart a neuropátia kialakulása, vagy egy előző vizsgálathoz képest, javult-e vagy előrehaladt a betegség. Ezeket a vizsgálatokat egyrészt egyszerűbb eszközökkel, másrészt bonyolultabb összefüggések kimutatására alkalmas, pontosabban skálázható eszközökkel is végzik. Az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

Ewing-teszter

A Ewing-teszter az autonóm neuropátia gyors és megbízható szűrésére alkalmas műszer, egy speciális EKG- és vérnyomás-mérést jelent. Az egészséges embereknél a testhelyzet változása és más külső tényezők módosítják a szívritmust. Ha stresszes helyzetben vagyunk, akkor szaporább a szívverésünk, ha jóllakottan pihenünk, akkor lelassul. Az autonóm neuropathiás betegeknél nem lehet megfigyelni ezt az eltérést: mintha nem hatna a szívre az agy működése. Ezért a vizsgálat közben bizonyos mozdulatokat hajt végre a beteg: feláll, felül stb., és a gép pontosan kimutatja, ha nincs összhangban a szív működése a megváltozott testhelyzettel.

img_0451.JPG

Kalibrált hangvilla

A szenzoros neuropátia kialakulásának első figyelmeztető jele lehet a vibrációérzet csökkenése. Ennek megállapítására a 128 Hz-es kalibrált hangvilla szolgál, melyet egy normális hangvillától egy numerikus mérésre szolgáló skála különböztet meg. A vizsgálat során a villát rezgésbe hozzák, majd a beteg kezén vagy lábán egy csontos alapra helyezik. A beteg szól a vizsgálatot végző személynek, amikor nem érzi már a rezgést, a vizsgáló ekkor leolvassa a 8- fokú skálán szereplő értéket. Ha ez az érték 6-os, akkor fenn áll a szenzoros neuropátia gyanúja, ha 5-ös vagy annál alacsonyabb, akkor ez a betegség biztos jele.

kalibralt_hangvilla.jpg

Monofilament

Ez egy kevésbé érzékeny, egyszerű vizsgálati eszköz, a horgászzsinórszerű fonalból készülő, 10 g súlyú g/cm³ nyomást biztosító nylonszál, úgynevezett monofilament, amely csupán erősen csökkent vagy már teljesen hiányzó tapintásérzet esetén utal az érzékelés csökkenésére. Az eszközt 90 fokos szögben 1,5 másodpercig kell a vizsgálati helyre (talp több pontja) helyezni. Érzékeny módszer a talpi fekély előrejelzésére. E módszerrel csupán a súlyosabb állapot detektálható.

Neurométer

Érzékenyebb, de egyúttal költségesebb is a Neurométerrel végzett vizsgálat, amely során az áramérzet küszöbértékét határozzák meg. Használata során 1 cm átmérőjű elektródapárokat helyeznek el a mutatóujjon vagy az öregujjon kétoldalt szimmetrikusan, és kisfeszültségű, egyenáramú elektromos ingert alkalmaznak. Az áramerősséget fokozatosan addig emelik, amíg a vizsgált személy az ingerlést megérzi. A vizsgálatot a felső és alsó végtagon három különböző frekvencián végzik. A műszerrel a neuropátia korai és késői stádiuma is kimutatható.

neurometer2_preview.jpg

Neuropad

A bőr verítéktermelésének kémiai tesztje. A diabéteszes láb és az autonóm neuropátia korai felismerésére alkalmas önellenőrző tapasz. A tapasz színe megváltozik a verejtékezés hatására, ha ez nem tapasztalható, akkor a verejtékezés mértéke csökkent, vagyis fennáll az autonóm neuropátia gyanúja.

Neurotip

A Neurotip a fájdalomérzet vizsgálatára alkalmas, steril, tompa tű. A tű bőrhöz érintésével az orvos azt vizsgálja, hogy a beteg érzi-e a szúrást vagy sem.

Q-Sense

A Q-Sense egy érzékeny műszer, amely a hőérzékelés mértékét méri a vékony idegrostokon, így már a korai, kismértékű neuropátiás elváltozást is jelezni tudja. A Q-Sense számszerűsíthető, összehasonlítható és megismételhető eredményeket ad, így a kezelés hatékonysága is kimutatható. A szenzoros teszttel meghatározhatóak a meleg és hideg hőérzet, valamint a fájdalmas hideg- és melegérzet küszöbértékei. A betegnek szólnia kell, amikor érzi a végtagjára adott hőimpulzust. Az alacsonyabb hőmérséklettől haladnak a magasabb hőmérséklet felé.

_urb7503.jpg

Tip Therm

A Tip Therm a bőr hideg-meleg érzetétének vizsgálatával a korai szensoros neuropátiás károsodást mutatja ki. A Tip-Therm egyik vége fém, a másik műanyag polimer. A fémes véget az egészséges egyének hidegebbnek érzékelik a műanyag végnél, a neuropátiás betegek nem éreznek különbséget a két vég között.

tiptherm.jpg

 Hirdetés

Mit ajánlunk?

A súlyos esetekben orvos által felírt készítmény mellett enyhébb esetekben recept nélkül kapható gyógyszer is van a neuropátiára. A Milgamma zsíroldékony benfotiamint és idegvédő vitaminokat (B6, B12 vitamin) tartalmazó gyógyszer. A szénhidrátok, zsírok és alkoholok lebontásához és átalakításához, valamint a szívizom és idegsejtek megfelelő működéséhez szükséges a tiamin vagy más néven B1-vitamin. A tiamin azonban a többi B-vitaminhoz hasonlóan vízben oldódó vitamin,   kis mennyiségben szívódik fel, ezért kevésbé hatékony, mint a zsíroldékony benfotiamin. A Milgamma hatóanyaga a benfotiamin, meggátolja, hogy a glükóz-fehérje kötődések kialakuljanak, és károsítsák az idegrostokat védő burkot, ezzel megakadályozhatják az idegbántalom kialakulását. A zsíroldékony benfotiamin többek között azért is hatékony, mert könnyen átjut az idegsejtek fehérjéből és zsírból álló falán.

Kockázatokról, mellékhatásokról  olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! 

Hova végzik a vizsgálatokat a terület gyakorlott szakértői?

Budapest:

Országos Neuropathia Oktató és Szűrő Központ   Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika

Budai Neuropathia Centrum                                   Szent János Kórház

Dél-budai Neuropathia Centrum                             Szent Imre Egyetemi Oktatókórház

Dél-pesti Neuropathia Centrum                              Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház III. Belgyógyászati osztály

Észak-Magyarországi Neuropathia Centrum          Bajcsy-Zsilinszky Kórház

Kelet-pesti Neuropathia Centrum                            Egyesített Szent István és Szent László Kórház Rendelőintézet

Debrecen

Debreceni Diabeteses Neuropathia Egyetemi Centrum  Orvos- és Egészségtudományi Centrum

Győr

Északnyugat-Magyarországi Neuropathia Centrum        Petz Aladár Megyei Oktatókórház

Miskolc

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Neuropathia Centrum    Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi

                                                                                        Oktató Kórház

Nagykanizsa

Zala Megyei Neuropathia Centrum                                 Kanizsai Dorottya Kórház

Nyíregyháza

Kelet-Magyarországi Neuropathia Centrum                    Jósa András Oktató Kórház

Pécs

Pécsi Diabeteses Neuropathia Egyetemi Centrum         Pécsi Tudományegyetem, II. sz. Belgyógyászati Klinika

Szeged

Dél-Magyarországi Diabeteses Neuropathia Centrum   Szent-Györgyi Albert Tudományegyetem, I. sz. Belgyógyászati Klinika

Szekszárd:

Nyugat-Magyarországi Neuropathia Centrum                Balassa János Kórház

 

Gyermek neuropátia centrumok:

Eger

Országos Gyermek Neuropathia Centrum                     Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet

Budapest

Budai Gyermek Neuropathia Centrum                           Szent János Kórház Budai Gyerekkórháza

 

A centrumhálózat megnyitását, diagnosztikai eszközökkel való felszerelését, fogyóeszköz ellátását, az egészségügyi dolgozók képzését a Wörwag Pharma támogatja. 2017-ben összesen mintegy 11 millió forintot tett ki a hálózat támogatására fordított összeg, melyből két 4 milliós eszközt adományoztak és 3 millió forint értékben biztosítottak fogyóeszközöket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr1213501701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása