Na, most napozzak, vagy ne napozzak?

exposure-to-the-sun-1252271_960_720.jpg

Van néhány dolog, amiben biztosak lehetünk: az egyik, hogy nyáron elő fog kerülni a napozás kérdése. Szabad-e napozni? Ha igen, milyen napszakban? Napvédő krémekkel vagy anélkül? Mi a veszélyesebb, ha nem megyünk a napra, vagy ha reggeltől estig a hasunkat süttetjük?

A megoldás e kérdésben is – mint annyi más területen az aranyközépút körül kereshető: napozz, de ésszel! 

Miért kell egyáltalán napozni?

Mert ha nem éri fény a bőrünket, akkor nem tudunk D-vitamint vagy pontosabban D-hormont termelni. Egy egészséges felnőtt ember átlagos napi D-vitamin igénye 1000-2000 nemzetközi egység körül van, bőrünk pedig akár 10-20 ezer egység termelésére is képes naponta. (Napozással nem lehet túladagolni a D-vitamint.)

Ahhoz, hogy bőrünk megtermelje ezt a mennyiséget, legalább 15 percet kellene napon lennünk 11 és 16 óra között, úgy, hogy a testünk 15-20%-a szabad. Vagyis maximum pólóban és rövidnadrágban vagyunk. És ez az időtartam csak akkor igaz, ha nem használunk 8-as faktor feletti fényvédő krémet Ha bekenjük magunkat, akkor több időt kell a napon lennünk, ahogy akkor is, ha délelőtt korábban vagy délután később napozunk. És persze van még egy feltétel: a mi éghajlatunkon ez is csak áprilistól októberig igaz. Novemberben akár órákat is tölthetünk fürdőruhában a verőfényben, hiába. A nap beeső szöge miatt nem fog bőrünk D-vitamint termelni, ellenben jól megfázunk. Ezt tehát semmiképpen nem ajánljuk.

Visszatérve a most aktuális nyárhoz, ez a 15 perc nem veszélyes? Nem lesz bőrrákunk ennyi idő alatt?

 Kevesen tudják, hogy hazánkban kétévente az összes érintett szakterület – belgyógyásztól a nőgyógyászig – bevonásával készül egy szakmai ajánlás a D-vitamin szerepéről, hiányának következményeiről. Ezt használják a különböző szakemberek, hogy beállítsák a megfelelő adagokat, felfedezzék a D-vitaminhiány következményeit, megelőzzék a hiánybetegségeket. Ebben sok más orvos mellett – bőrgyógyászok is ajánlást tesznek a D-vitaminnal kapcsolatos helyes gyakorlatról. Egyrészt bemutatják, hogy mi a hatása a D-vitamin hiányának bőrünk egészségére, másrészt hogy mennyi az a napozással töltött időtartam, amely nem növeli a bőrrák kockázatát, de már biztosítja a megfelelő D-vitamin mennyiséget. Ebben az ajánlásban szerepel, hogy ez a 15 perc körüli időtartam nem növeli a bőrrák kockázatát. Természetesen figyelmeztetnek arra, hogy a bőr megégését mindenképpen el kell kerülni, vagyis ennél hosszabb idejű védekezés nélküli napozást nem ajánlanak. Különösen azért, mert a hosszabb idő nem is feltétlenül jár a szervezet D-vitaminszintjének emelkedésével.

Egyébként a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatban már két területen igazolták, hogy a D-vitamin hiánya növeli a betegség kockázatát: az egyik a vastagbél-tumor, a másik az emlődaganat. Az is bizonyított, hogy a már kialakult daganatos megbetegedések esetén a jó D-vitaminellátottság, javítja a túlélést.

Összefoglalva: ne égesd magad órákig a tűző napon, de ne is rettegj néhány percig a napon mozogni, sportolni. Ne vidd túlzásba, de ne is kerüld el teljesen. Persze, ha nagyon fehér, nagyon érzékeny a bőröd, akkor kezdheted kevesebb idővel is, és csak lassan növeld a napi napfényadagod!

Azonban, ha reggeltől estig zárt szobában dolgozol, ha beteg vagy, és ezért nem tudsz napra menni, akkor étrend-kiegészítővel is pótolhatod a D-vitamint. Ugyanis attól, hogy nyár van, még nem jutsz hozzá automatikusan!

Hirdetés

A szervezet számára ugyanolyan jó a „természetes” és a Vitagammában található D-vitamin.

A Vitagamma® D3 2000 NE étrend-kiegészítő tabletta ugyanazt a D3 (kolekalciferol) molekulát tartalmazza, amelyet a szervezetünk is előállít a napsugarak segítségével. Így egészségünk megőrzése szempontjából ugyanolyan jó, mintha bőrünk termelte volna. Szervezetünk nem tud különbséget tenni, és hatásaiban sincs különbség. Már egy tabletta is tartalmazza az egészséges felnőttek számára megelőzés céljából szükséges mennyiséget, és mivel a készítmény laktózmentes, laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Ráadásul tartósítószert és színezéket sem tartalmaz.

Fontos figyelmeztetés!

Érdemes mindenkinek egyénileg megvizsgálni a D-vitaminszintet és személyre szabottan meghatározni a szükséges mennyiséget.

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl!

És hogy miért is van rá szükség? Olvasd el előző írásainkat, és megtudod!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr5112656309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása