Tévhitek a cukorbetegségről: a gyermekvállalás kockázatos

6.jpg

A cukorbetegséggel kapcsolatban a hosszú évek óta tartó ismeretterjesztés ellenére még mindig számos tévhit kering, kezdve azzal, hogy a cukor túlzott fogyasztása okozza, folytatva a betegség bagatellizálásával egészen ennek ellenkezőjéig: a cukorbetegségtől való rettegésig. A sok hasonló tévhitet sokan sok helyütt cáfolták már, mi most a gyermekvállaláshoz kapcsolódó kérdéseket járjuk körbe.

Szabad egy cukorbeteg nőnek, egy cukorbeteg apának, vagy – hogy rosszabbat ne mondjunk – szabad-e egy cukorbeteg párnak gyermeket vállalni? Lehet-e egészséges gyermekük, vagy a betegség örökletes?

A jó hír, hogy a cukorbetegség nem örökletes abban az értelemben, hogy bizonyosan cukorbeteg lesz a baba, ha a szülei azok voltak, és örökli tőlük a „cukorbetegség génjét”. Sajnos, az viszont igaz, hogy nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a cukorbetegség annál, akinek a felmenői között voltak cukorbetegek.

Genetikai vizsgálatok már több eltérést is találtak, amelyeket kapcsolatba hoznak a cukorbetegséggel, de még ezek megléte esetén sem 100%-ig biztos, hogy valaki cukorbeteg lesz, úgy tűnik, hogy az eltérő gén nem mindig válik aktívvá. Lehet, hogy több generációban sem jelentkezik a cukorbetegség, majd később egy egyelőre nem ismert környezeti hatásra mégis megjelenik a betegség az elváltozást hordozó utódban.

Az anya 1-es típusú cukorbetegsége esetén kisebb – mindössze 2-3% annak az esélye, hogy a gyermek is az lesz. Ha az apa a beteg, akkor 5-6%-os valószínűséggel örökíti gyermekére. Ha mindkét szülő 1-es típusú cukorbeteg, akkor az utód 20-30%-os valószínűséggel lesz az.

Ha bármelyik szülő 2-es típusú cukorbeteg, a gyermekek diabétesz-veszélyeztetettsége az említetteknél lényegesen nagyobb.

Az 1-es típusú cukorbetegségnél a szervezet inzulintermelése áll le, melynek egyik lehetséges okaként bizonyos vírusfertőzéseket feltételeznek. A beteg szervezetében megtaláljak a vírust elpusztító ellenanyagot, melyek azonban az inzulintermelő sejteket is károsítják, és ezáltal teljes inzulinhiányt okoznak. Úgy tűnik, ezt az anyagot is át lehet örökíteni. Vagyis ha az egyik gyermeknél diagnosztizálják az 1-es típusú cukorbetegséget, akkor érdemes a testvérénél is szűrni, hogy jelen van-e a szervezetében az ellenanyag. Ha nála szintén megtalálható, akkor előbb-utóbb a testvérnél ugyancsak megjelenik az 1-es típusú diabétesz.

Tehát a tévhit inkább féligazság, mint igazság. Fennáll ugyan az utódoknál a cukorbetegség nagyobb kockázata, mint a lakosság körében általában, de az nem igaz, hogy biztosan nem lehet egészséges gyermeke egy cukorbeteg párnak. Érdemes a gyermekvállalás előtt genetikai tanácsadásra menni, és személyre szabottan felmérni a kockázatokat.

Más szempontból közelítve a kérdést: vajon mennyire veszélyes cukorbeteg nőként kihordani egy gyermeket? És van a baba egészségre nézve a cukorbetegség „öröklésén túl” más kockázat is?

A válasz ismét összetett: tervezéssel, odafigyeléssel elkerülhetőek a veszélyek, de tudatosság hiányában valóban kockázatot jelent az anyára és a babára nézve is, ha a mama cukorbetegen esik teherbe.

Először is szét kell választani azt az esetet, amikor már ismert cukorbetegség mellett esik teherbe az anya, és azt, amikor a terhesség alatt alakul ki időlegesen a terhességi cukorbetegség.

Mindkét esetben veszélyeztetett terhességről van szó, és kiemelt figyelmet érdemel az anya és a magzat is. Az anyánál jelentős vércukor-emelkedés várható, mert csökken a szervezet sejtjeinek az inzulin iránti érzékenysége, és az érszövődmények léphetnek fel. A magzatnál a már eleve meglévő diabétesz esetén fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki, és fokozott a vetélés és a koraszülés veszélye is.

Ezek megelőzhetőek tudatos készüléssel a gyermekvállalásra. A cél, hogy az anya egészségi állapota és vércukorszintje a normálishoz közeli legyen a fogantatáskor. Nagyon fontos, hogy a terhességet a lehető leghamarabb felismerjék, melynek első jele éppen a vércukorszint labilisabbá válása lehet. Ekkor haladéktalanul nőgyógyászhoz kell fordulni, és meg kell bizonyosodni a jó hírről. Ezután azonnal meg kell kezdeni a speciális terhesgondozást, amelyben nőgyógyász, diabetológus, szemész is részt vesz.

Az inzulinszükséglet folyamatos változása miatt hetenkénti belgyógyászati ellenőrzésre van szükség, de elképzelhető a kórházi kezelés is. Nagyon fontos a rendszeres szemészeti kontroll is: szövődménymentes esetekben 4-6 hetente, szemfenéki elváltozás esetén gyakrabban. A szülést megelőző hetekben valószínűleg ismét kórházba kell feküdni.

Döntő kérdés, hogyan védekezzen a cukorbeteg kismama a magas vérnyomás ellen. A szűrést és kezelést már a terhesség előtt érdemes elkezdeni, a vérnyomást a vércukorhoz hasonlóan a lehető legjobb szintre kell hozni, és olyan vérnyomáscsökkentőt kell választani, amit terhesség alatt is lehet szedni.

Terhességi cukorbetegség

A terhes nők 5-7%-a a terhesség alatt időszakosan cukorbeteggé válik.

Hajlamos lehet, aki:

  • 35 év felett esik teherbe
  • elhízott (30-as vagy nagyobb a testtömegindexe)
  • van cukorbeteg a családban
  • korábban volt spontán vetélése, koraszülése, fejlődési rendellenességgel vagy halva született gyermeke
  • korábban már született 4000 g-nál nagyobb születési súlyú gyermeke
  • korábban volt enyhe glukóz-anyagcserezavar

Ugyan a terhességi cukorbetegség lappang, vagyis nem okoz különösebb panaszokat, de a magas vércukorszint veszélyes az anyára és a magzatra is. Ezért minden várandós nőt szűrnek erre a betegségre.

A terhességi cukorbetegség általában a terhesség után elmúlik, de akinél kialakult egész életében fokozottan veszélyeztetettnek számít a diabétesz szempontjából. Közülük minden második tíz éven belül valóban cukorbeteggé is válik, ha nem tartja be a javasolt étrendi és életmódbeli tanácsokat. Ezért – ha egy volt terhességi cukorbeteg kismama ismét gyermeket tervez – a következő terhességnél cukorbetegként kell kezelni, neki is így kell gondolnia magára: neki is az „igazi” cukrosokhoz hasonlóan tudatosan kell terveznie, törekednie kell a jó vércukorszintre a fogamzáskor.

Összefoglalva elmondható, hogy a cukorbetegek vállalhatnak gyermeket, de nagyon tudatosan kell ezt megtervezniük, hogy megóvják a babát és a kismamát a kockázatotoktól. A tudatosságot pedig nem lehet elég korán kezdeni! A cukorbeteg lányokat például a terhességre már a kora serdülőkorban, az első menstruáció után fel kell készíteni. Fel kell hívni a figyelmüket a biztonságos fogamzásgátlásra, hogy ne essenek teherbe véletlenül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr1012599869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása