Lehetek pilóta, ha cukorbeteg vagyok?

mystical-oldtimer-propeller-plane-m17-old-aircraft-1563629.jpg

Legyünk pozitívak! Ha pilóta nem is lehet, de lehet például kertész vagy óvónő! Sokat lehet a szabadban, foglalkozhat cuki kisgyerekekkel. Nem tetszik? Semmi baj: egy csomó másik lehetősége is van még!

Jó hír a cukorbetegeknek, hogy jogszabály csak nagyon kevés szakma végzését tiltja kifejezetten, és eltanácsolni sem tanácsolják őket a jó szándékú szakemberek a túl sok munkától. Ezeket nemsokára végigvesszük, de előzetesen érdemes leszögezni, hogy minden beteg és minden munkahely egyéni. Ezért általánosságban nem is igazán érdemes feltenni a kérdést. Sokkal fontosabb az adott munkahely körülményeit, elvárásait és a szóban forgó személy aktuális állapotát, kezelését és személyiségét megvizsgálni, és személyre szabva tanácsot adni. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy valaki már ismert cukorbeteg és pályaválasztás előtt áll, vagy fordítva: régóta dolgozik egy munkakörben, és akkor derül ki róla, hogy cukorbeteg. Mert nyilván másképp kell kezelni ezt a két helyzetet.

De induljunk az alapoktól: ki dönti el, hogy alkalmas-e egy cukorbeteg egy munkára?

Mielőtt valaki szakmát választ, el kell mennie szakmai alkalmassági vizsgálatra. Ez megelőzi a szakma elsajátítását, a képzést vagy átképzést. Munkavállaláskor pedig minden szervezett munkavégzés keretében munkavállalókat foglalkoztató munkáltatónak el kell küldenie dolgozóit munkaköri alkalmasság vizsgálatra. Ez alól csak az egyéni vállalkozók jelentenek kivételt. E vizsgálat során azt állapítják meg, hogy az adott munkakörben és munkahelyen végzett tevékenység által okozott megterhelésnek a vizsgált személy képes-e megfelelni. E vélemények meghatározzák, hogy valaki alkalmas, ideiglenesen nem alkalmas vagy egyáltalán nem alkalmas egy szakmára, munkakörre. Emellett bizonyos korlátozásokat is előírhatnak az egyén és munkatársai egészségének védelme érdekében.

Az alkalmatlanság okát a munkavállalóval, tanulóval ismertetik, a munkáltatóval vagy az oktatási intézménnyel csak a beteg írásbeli hozzájárulásával közölhetik. Ha a javaslattal nem ért egyet az érintett, kérheti ennek felülvizsgálatát. Bár az okokat nem tudja meg a munkáltató vagy az oktatási intézmény automatikusan, ha az igazolás feltétele a munkavégzésnek, a képzésben való részvételnek, akkor ennek hiányában ez nem valósulhat meg.

entrepreneur-593362_960_720.jpg

El lehet-e, el szabad-e titkolni a munkáltató elől a cukorbetegséget?

Természetesen nem. A kötelező éves munka-alkalmassági vizsgálat során alá kell írni, hogy nincs eltitkolt tartós betegségünk. Ráadásul ennek nem is lenne értelme: hiszen, ha a munkánkat egyébként jól végezzük, megbízhatóak vagyunk, nem fognak elbocsátani csak azért, mert cukorbetegek vagyunk. Ha a betegség miatt nem végezhetjük az adott munkakört, akkor saját, kollégáink vagy ügyfeleink életét nyilván nem akarjuk kockáztatni a változástól való félelmünkben. Ha őszinték vagyunk (és jó munkatársak voltunk), keresnek majd egy másik munkakört, amit biztonsággal el tudunk látni. Vagy ha továbbra is alkalmasak vagyunk, csak nagyobb odafigyelés, jó szervezés kell az együttműködéshez, ezt minden emberséges munkáltató meg fogja érteni. Kollégáink pedig jobban odafigyelnek ránk, gyorsabban tudnak segíteni, ha tudnak a problémáról. Tehát nem szabad, és nem is érdemes eltitkolni. A pillanatnyi látszatelőnyért nem szabad kockára tenni a hosszú távú bizalmat és biztonságot!

Foglalkoztatás-egészségügyi szakértők szerint a szakmájuk lényege éppen az, hogy minden lehetőséget kihasználjanak a munkaképes emberek foglalkoztatásért. A szakirodalom ismer például olyan inzulinos hegesztőt, akinek a kedvéért munkáltatója átalakította a körülményeket, mert ragaszkodott a tapasztalt szakemberhez.

Jogszabályi tiltás

Bár egy jól karbantartott állapotú cukorbeteg majdnem mindenre képes, amire egészséges társai, néhány szakmától a jogszabályok mégis eltiltják őket. Inzulinnal kezelt cukorbeteg nem dolgozhat:

  • a vasúti vagy a hajózási közlekedés biztonságával összefüggő munkakörben,
  • állami célú légi közlekedésben folytatott szakszolgálatban, pilótaként és légi utaskísérőként,
  • hivatásos gépjárművezetőként (vonat-, autóbusz-, trolibusz-, villamos-, metróvezető), kamionsofőrként,
  • fegyveres testületeknél és katasztrófa-elhárításban (honvédelem, rendőrség, biztonsági szolgálat, fegyőr, tűzoltó), vadászati engedélyt is csak egyéni elbírálás alapján kaphat,
  • veszélyes munkakörökben (pl.: bányászat, öntödei munka, magas feszültséggel, illetve magasban végzett tevékenység stb.)

A csak diétával vagy vércukorcsökkentő tablettával kezelt diabéteszes esetében nincs foglalkoztathatósági korlát.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Milgamma zsíroldékony benfotiamint és idegvédő vitaminokat (B6, B12 vitamin) tartalmazó gyógyszer, amely különböző idegrendszeri bántalmak (neuropathiák, polyneuropathiák (diabéteszes, alkohol), neuralgiák, ideggyulladás; övsömör, arcideg-bénulás kezelésére javasolt. Alkalmazható tiaminhiány következtében kialakult szívizom-károsodások, reumás panaszok, izomfájdalmak gyógyítására is. Segíthet a kimerültség leküzdésében, és gyorsíthatja a lábadozást. Vény nélkül kapható bevont tabletta és lágy kapszula formában, többféle hatóanyag-tartalommal.

Kockázatokról, mellékhatásokról  olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! 

Nem ajánlott munkakörök

  • a nehéz fizikai munkák pl. rakodómunkás, költöztető, építőmunkás,
  • több műszakos, éjszakai munkák,
  • szemet erősen igénybe vevő munkakörök: pl. órás, varrónő, vésnök,
  • a nagyobb vibrációs ártalommal járó foglalkozások: pl. légkalapáccsal dolgozó útépítő munkás,
  • vegyipari munkák,
  • hidegben végzett munkák,
  • édesipari, élelmiszer-ipari munkák: pl. cukrász,
  • túl nagy stresszel járó munkák,
  • szennyezett munkahelyen végzett munkák.

Érdemes azonban egy kicsit az ajánlások mögé nézni! A cukrászatot például azért nem ajánlják, hogy ne legyen egy egész életen át kitéve a cukorbeteg a kísértésnek. Ugyanakkor elég csak körülnézni, és láthatjuk, hogy egyre-másra nyílnak a cukorbetegeknek speciális készítményeket kínáló üzletek, cukrászdák. Sokakat éppen az motivál a végzettség megszerzésére, hogy családtagján, saját magán segítsen, megoldást kínáljon a piacon erre a problémákra. Tehát éppen érv is lehet a cukorbetegség a pálya választása mellett.

A vibrációs ártalommal járó munkavégzést a neuropátia kockázata miatt nem ajánlják, ahogy a végtagok potenciális sérülésével járó munkaköröket is ugyanezért vetik el. Azonban erre is igaz, a neuropátia kialakulása a jó vércukorértékektől is függ, vagyis tudatos életmóddal, és a tünetekre való odafigyeléssel, fokozott óvatossággal, a munkavédelmi szabályok betartásával nem lehetetlen az ilyen munkák végzése sem.

A szennyezett munkahelyeket nem ajánlják, mert nehéz az inzulin megfelelő beadása, de belátható, hogy odafigyeléssel ezen is könnyű segíteni. Világos az is, hogy a vegyipari munkáknál is a munkavédelmi előírások betartása segíthet a kockázatok kiküszöbölésében. És a több műszakos beosztást is meg lehet úgy csinálni, hogy a munkavállaló tudja folytatni addigi munkáját, és a munkahely ne veszítsen el egy tapasztalt, megbízható kollégát. Vagyis őszinteséggel és empátiával a legtöbb helyzet kezelhető lesz!

Végül, de nem utolsó sorban a stresszmentes munkahely ideája – cukorbetegség ide vagy oda – elég utópisztikusnak tűnik! Minden munkahelyen lehet feszültség, de mindenütt meg is lehet tanulni kezelni ezt. Ehhez mindkét félnek aktívan kell együttműködni: a dolgozó is megtanulhatja oldani a saját feszültségét például rendszeres testedzéssel, relaxációval, és a munkahely is kialakíthat olyan környezetet, ahol a cukorbeteg és az egészséges kollégák egyaránt hosszú évekig dolgozhatnak lelki megterhelés nélkül, hatékonyan.

Milyen a cukorbetegbarát munkahely?

Nem akadályozza a cukorbeteg kollégát a rendszeres életvezetésben, elég időt ad a rendszeres táplálkozásra (ez megint olyasmi, amit az egészségesek, sőt a menedzserek is kikövetelhetnek maguknak) és az inzulinbeadásra.

Egy jó hír a végére: a cukorbetegeknek adókedvezmény jár

Még mindig sokan nem tudják, hogy a „súlyos fogyatékosság adókedvezménye” kifejezést nem kell szó szerint érteni, hiszen például a cukorbetegnek is jár ez a személyi jövedelemadó kedvezmény. 2017-ben havi 6375 Ft, vagyis éves szinten már 76.500 Ft-ot lehet levonni a fizetendő adóból.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr3612387013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása