A D-vitamin a náthától és az influenzától is véd

sniff-1768463_340.jpg

Az orvosok, tudósok régóta sejtik, hogy a D-vitaminnak szerepe van az immunrendszer működésében is: segíti a védekezést a kórokozók ellen és csökkenti az autoimmun megbetegedések kockázatát. Szerencsére egyre több kutatás, tudományos adat alá is támasztja ezt a feltételezést. 

D-vitaminnal a nátha ellen

A D-vitamin szerepét az immunrendszer  működésében igazolta egy nemrég megjelent angol tanulmány. Februárban kaptunk hírt arról, hogy a Londoni Queen Mary Egyetem kutatói bizonyították, hogy a D-vitamin az akut légzőszervi gyulladásoktól, köztük a náthától és az influenzától is véd.

A szakemberek kimutatták, hogy a napi vagy heti D-vitaminpótlás felére csökkentette az akut légzőszervi gyulladás kockázatát azoknál, akiknek a kísérlet elején nagyon alacsony volt a D-vitamin szintjük. Azoknál is átlagosan 10%-kal csökkentette a megbetegedés valószínűségét, akiknek a szervezetében több volt a D-vitamin. Vagyis a D-vitaminpótlás önmagában is segítette a megelőzést, így igazolták, hogy a szervezet jó D-vitaminellátottsága csökkenti a nátha, influenza kockázatát.

A tanulmány eredményei egybeesnek azzal a megfigyeléssel, hogy a nátha és az influenza általában télen és tavasszal lép fel, amikor a szervezet D-vitamin-szintje a legalacsonyabb. Ebből a szempontból fontos kiemelni, hogy október végétől március végéig nem megfelelő a nap beesési szöge ahhoz, hogy napozással jussunk D-vitaminhoz. Ráadásul a hagyományos magyar konyha megszokott fogásai sem szolgáltatnak elegendő D-vitamint, ezért tavaszra teljesen kiürülnek készleteink. Vagyis most – március elején hazánkban – bizonyosan D-vitaminhiánya van annak, aki nem pótolja mesterségesen.

A D-vitamin úgy véd a légúti fertőzésektől, hogy erősíti a baktériumok elpusztításában fontos szerepet játszó antimikrobiális peptidek szintjét a tüdőben. Az antimikrobiális peptidek, amelyek az élővilág legősibb védekező mechanizmusai közé tartoznak, rövid, 15-40 aminosavból álló peptidláncok, amelyek a kórokozók sejtmembránjában fejtik ki baktériumölő hatásukat.

A British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmány 14 országban – köztük Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Japánban, Indiában, Afganisztánban, Ausztráliában és Kanadában – 11 ezer résztvevővel végzett 25 klinikai kísérlet eredményeinek új elemzésén alapul.

Hogy ne támadjunk önmagunkra

Több kutatás bizonyította már azt is, hogy a D-vitamin-hiánynak szerepe van az autoimmun betegségek kialakulásában, és a megfelelő D-vitamin-pótlás támogathatja a kezelésüket is. Összefüggést találtak a D-vitaminhiány és a szisztémás lupus erithaematodes (SLE), a sclerosis multiplex, a rheumatoid arthritis és az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása között. Lappföldön, ahol a napsugárzás és így az UVB sugárzás, vagyis a természetes D-vitaminbevitel nagyon korlátozott, végeztek egy vizsgálatot, amely bizonyította, hogy a D-vitaminellátottság 80%-kal csökkenti az 1-es típusú cukorbetegség kockázatát. Azok között a gyerekek között, akiknek az édesanyja a terhesség alatt megfelelő mennyiségű D-vitamint kapott, majd születés után a gyermek is hozzájutott az ajánlott mennyiséghez, 80%-kal kevesebb volt az 1-es típusú cukorbeteg, mint azok közt, akiknél nem pótolták a D-vitamint.

fish-oil-1915423_340.jpg

Mennyi a napi ajánlott D-vitaminmennyiség? És hogy juthat hozzá?

Szervezetünk optimális D-vitamin szintje  75-250 nmol/l közé tehető.

Ezt az értéket elérhetjük, ha március végétől októberig legalább napi 15-20 percet töltünk a napon rövid ujjú felsőrészben és sortban, napkrémek nélkül. Ebből hozzájutunk a napi szükséglethez, és még raktározni is tudunk belőle. Az elraktározott mennyiséget 6 hét alatt bontjuk le teljesen, vagyis ha ennél hosszabb ideig nem megyünk napra (betegség, időjárás, eltérő napirendünk miatt), akkor pótolni kell. A D-vitamintermeléshez csak az UVB-sugarak megfelelőek, ezek azonban nem jutnak át a szennyezett levegőn, az ablaküvegen, és a 8-asnál nagyobb faktorszámú fényvédőkön, ezért a D-vitamint ezekben az esetekben is pótolni kell.

A pótláshoz egészséges felnőttek esetében naponta 1500-2000 nemzetközi egységnyi (NE) D-vitamin bevitelére lenne szükség. 

Hirdetés 

Mit ajánlunk?

A szervezet számára ugyanolyan jó a „természetes” és a Vitagammában található D-vitamin.

A Vitagamma® D3 2000 NE étrend-kiegészítő tabletta ugyanazt a D3 (kolekalciferol) molekulát tartalmazza, amelyet a szervezetünk is előállít a napsugarak segítségével. Így egészségünk megőrzése szempontjából ugyanolyan jó, mintha bőrünk termelte volna. Szervezetünk nem tud különbséget tenni, és hatásaiban sincs különbség. Már egy tabletta is tartalmazza az egészséges felnőttek számára megelőzés céljából szükséges mennyiséget, és mivel a készítmény laktózmentes, laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Ráadásul tartósítószert és színezéket sem tartalmaz.

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl!

(forrás: MTI, Második magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr812334719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása