Ne hagyd, hogy cukorbetegséged amputációhoz vezessen!

labak_kisebb.jpg

Bár nem lenne eleve elrendelt, elkerülhetetlen végzet, mégis évente 3-4000 olyan amputációt végeznek, amelynek oka a cukorbetegség.

Hazánkban több, mint 700 ezer ismert cukorbeteg él, de a szakemberek ennek kétszeresére teszik a cukorbetegek tényleges számát. Minden diagnosztizált cukorbetegre jut egy, aki nem tudja ezt magáról, vagy már a betegség előszobájában van. Így aztán nem változtat életmódján, étrendjén, nem szed gyógyszert. Cukorbetegsége az idő múlásával súlyosbodik, és ezzel párhuzamosan kialakulnak a szövődmények is. Sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már egy-egy szövődmény okoz náluk problémát. Pedig ilyenkor már nagy a baj.

Pedig ha időben felismerik a cukorbetegséget, és ezután betartják az életmódra, táplálkozásra, gyógyszeres kezelésre vonatkozó utasításokat, az érintettek hosszú évekig élhetnek együtt komolyabb problémák nélkül cukorbetegségükkel. A cukorbetegek élete általában nagyobb rendszerességet igényel, mint egészséges társaiké, de megfelelő kezeléssel ugyanolyan jó minőségű életet élhetnének, mint bárki más.

Vagyis mielőtt az amputációkhoz vezető diabéteszes lábról beszélnénk, nagyon fontos hangsúlyozni, hogy sok múlik a tudatosságon és a kiegyensúlyozott táplálkozáson. Ezzel előzhető meg a legtöbb esetet jelentő 2-es típusú cukorbetegség, és ezzel tartható kordában az 1-es és a 2-es típus, és a szövődmények többsége is. A tudatos táplálkozás a cukorbetegek számára elkerülhetetlen, de valójában az egészségesek számára is ugyanolyan ajánlott lenne, hiszen a cukorbetegség kialakulása visszavezethető táplálkozással összefüggő anomáliákra.

De mit tehet, hogy megelőzze a diabéteszes láb szindróma kialakulását, ha már cukorbeteg?

Okok és következmények

0. lépés

A 2-es típusú diabétesznél az ok-okozati láncban a 0. lépés a mozgásszegény életmód és túlzott szénhidrát-fogyasztás. Az 1-es típusú cukorbetegek életmódja nem tehető felelőssé a betegség kialakulásában.

1. lépés

A helytelen életmód miatt (vagy örökletes okok miatt) kialakul a cukorbetegség.

2. lépés

A beteg nem veszi észre, vagy bár tud róla, elhanyagolja a betegségét. Nem tartja rendben (vagy esetleg valamilyen rajta kívül álló ok miatt nem tudja rendben tartani) vércukor, vérzsír, vérnyomás értékeit. Nem tartja be az orvos utasításait, nem táplálkozik megfelelően, nem tér át a rendszeres életmódra.

3. lépés

Kialakulnak a szövődmények, köztük a neuropathia diabetica. Ez a kóros anyagcsere folyamatok miatt jelentkező idegbántalom. Sok neuropátiás beteg nem érzi a fájdalmat, amikor valamilyen sérülés éri, vagy nyomja a cipője. E mellett csökken az izzadás mértéke, a bőr kiszárad. Ortopédiai problémák jelentkeznek, elváltozik a végtagok formája. A neuropátia megötszörözi a halálozási valószínűséget is.

A neuropátia nemcsak a diabeteszes láb kialakulásáért felelős, más súlyos problémákat is okozhat, melyről korábbi cikkeinkben olvashat. E cikkünkben elsősorban a lábra koncentrálunk.

4. lépés

Mivel a beteg nem érzi a fájdalmat, nem vesz tudomást a végtagot érő sérülésekről, melyek elfertőződhetnek. Nem veszi észre a lábon megjelenő fekélyeket sem, melyek további fertőzéseket okozhatnak. A fekélyek megjelenését követő egy évben a betegek 15%-a amputáción esik át.

Állítsd meg és fordítsd vissza a folyamatot!

Szerencsére e folyamatba minden lépésnél hatékonyan be lehet avatkozni.

0. beavatkozási pont

Táplálkozz helyesen, mozogj sokat!

1. beavatkozási pont

Vedd észre a cukorbetegség korai jeleit, melyről e cikkünkben olvashatsz, de mindenképpen jelentkezz szűrésre, ha hastájékon elhíztál, ha hirtelen ok nélkül lefogytál, ha rendszeres táplálkozás mellett folyton éhes vagy, ha folyamatosan szomjas vagy.

2. beavatkozási pont

Ha már cukorbeteg vagy, kövesd az orvos előírásait pontosan, tartsd rendben a vércukor, vérzsír és vérnyomás értékeidet. Járj el rendszeresen a felülvizsgálatokra.

vercukormeres_kisebb.jpg

3. beavatkozási pont

Fontos a neuropátia korai felismerése és okainak a kezelése, vagyis a normális anyagcsere visszaállítása, a helyes vércukorértékek elérése. Ehhez be kell tartani a táplálkozási előírásokat és megfelelően kell szedni a gyógyszereket.

Az alkoholfogyasztás és a dohányzás súlyosbíthatja beteg állapotát, a betegség előrehaladását, így csak akkor lehet eredményes a kezelés, ha ezeket is abbahagyjuk.

A neuropátia tüneteiről részletesen olvashatsz korábbi cikkünkben, és felkészült szakemberek az esetek nagy részében a beteg alapos kikérdezésével is rájöhetnek, hogy baj van. Éppen ezért fontos, hogy a betegek őszintén beszéljenek a panaszaikról, azokról is, amelyekről nem gondolnák, hogy összefüggenek a cukorbetegséggel. Ilyen lehetnek például a merevedési zavarok.

A neuropátia vizsgálata fájdalommentes: a csökkenő vibrációérzést például egy hangvilla segítségével állapítják meg. A szív- érrendszer működésének integritását reflex tesztekkel, illetve a verejtékmirigyek működését Neuropad tapasszal mérik.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Milgamma zsíroldékony benfotiamint és idegvédő vitaminokat (B6, B12 vitamin) tartalmazó gyógyszer, amely különböző idegrendszeri bántalmak (neuropathiák, polyneuropathiák (diabéteszes, alkohol), neuralgiák, ideggyulladás; övsömör, arcideg-bénulás kezelésére javasolt. Alkalmazható tiaminhiány következtében kialakult szívizom-károsodások, reumás panaszok, izomfájdalmak gyógyítására is. Segíthet a kimerültség leküzdésében, és gyorsíthatja a lábadozást. Vény nélkül kapható bevont tabletta és lágy kapszula formában, többféle hatóanyag-tartalommal.

Kockázatokról, mellékhatásokról  olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! 

4. beavatkozási pont

Már a cukorbetegség felismerésekor meg kell vizsgálni a lábakat, hogy nem jelentek-e meg fizikai elváltozások, fertőzések vagy gombásodás, ezt még tünetmentes cukorbetegeknél is legalább évente egyszer meg kell ismételni.

  • Kíméletesen mosd a lábad (naponta), az ujjközöket is gondosan töröld szárazra, hogy ne alakuljon ki gombás fertőzés. Vigyázz, hogy a víz ne legyen túl forró.
  • Használj krémet, puhítsd a bőrt!
  • Rendszeresen vizsgáld meg a talpadat, lábad bőrét és alakját.
  • Gondozd körmeidet, ha szükséges, kérd pedikűrös segítségét. Egyenesen vágd a körmeidet, hogy ne legyen éles széle, ne nőjön be a köröm, és használj körömreszelőt.
  • A bőrkeményedések, tyúkszemek ápolásánál használj habkövet.
  • Puha vastag pamut vagy gyapjú zoknit, kényelmes, alacsony sarkú, jó minőségű és finom belső kiképzésű cipőt viselj.
  • Ortopédiai elváltozások esetén műttesd meg a lábad és használj talpbetétet.
  • Ne járj mezítláb, ne terheld a lábad túlzott mértékben.
  • Ha sebes a lábad, ne aludj házi kedvenceddel!

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség szerint a cukorbetegség okozta amputációk 85%-a elkerülhető lenne.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr2012277483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása