Ciki, ha bemegy a pisi?

2016 november 22 - Meggyógyulnék

Hölgyeim, Uraim, kérem, a szégyenlősebbek se forduljanak el most. Olyan témát fogunk feszegetni, ami bár mindkét nem képviselőit érinti, mégsem mer senki beszélni róla. A szégyen miatt sajnos sokan későn jutnak el orvoshoz, miközben a legtöbbször lehetne segíteni a panaszokon.

5_2.jpg

A kínos témák közül most a vizelési panaszokat vesszük górcső alá. Mi állhat ezek hátterében? Van-e rájuk megoldás? Kihez kell fordulni?

A vizelési panaszok egy összefoglaló elnevezés. Ide tartozik többek között a:

  • gyakori vizelési inger
  • sürgető vizelési inger
  • akaratlan vizeletvesztés, inkontinencia
  • a hólyag nem teljesen történő kiürítése
  • nem megfelelő erősségű vizeletsugár
  • éjjeli vizelés
  • vizeletelakadás.

Milyen okok állhatnak ezek hátterében?

Mivel egyik fókusztémánk a cukorbetegség és a szövődményei, először az ehhez kapcsolódó vizelettartási problémák okait mutatjuk be. A diabéteszes betegek, reméljük, már betéve tudják, hogy ki vannak téve a magas vércukorszint okozta idegkárosodás, azaz a neuropátia kockázatának. Viszont az kevésbé közismert, hogy az úgynevezett autonóm neuropátia a szív, a gyomor, a belek, a húgyhólyag, a nemi szervek, az izzadságmirigyek, a szemek és a tüdő idegeit érinti. A tünetek lassan, évek alatt fokozatosan romlanak, és előrehaladottabb szakaszban a beteg a székletét és vizeletét sem tudja visszatartani. Figyeljen tehát erre is, ha érintett, és panaszaival haladéktalanul forduljon diabetológus kezelőorvosához vagy neurológushoz!

A vizelettartási problémák hátterében leggyakrabban mégis egy sokkal hétköznapibb dolog áll: az úgynevezett felfázás. A bakteriális eredetű fertőzés a húgycsövön keresztül jut be a szervezetbe. Főként a hölgyek szembesülnek ezzel, mert az ő húgycsövük rövidebb, így könnyebben megfertőződnek. Közös fürdő-, WC-használattal vagy akár szexuális úton terjedő fertőzésekkel lehet erre szert tenni, melynek tünetei a gyakori vizelési inger, fájdalom, vagy akár a véres vizelet is. Ne próbálkozzanak otthoni kezeléssel, azonnal menjenek háziorvoshoz vagy a beutaló nélkül igénybe vehető nőgyógyászati, urológiai szakrendelésre!

1_14.jpg

A hölgyek legtöbbször a szülés után szembesülnek először az úgynevezett stresszinkontinencia okozta kellemetlenségekkel. A stressz inkontinencia nem azt jelenti, hogy idegességünkben bepisilünk, hanem azt, hogy a szervezetünket ért stressz, jelen esetben a terhesség, szülés következményeként meggyengült tartóizmok nem képesek teljes mértékben visszatartani a vizeletet. Ha a hólyag nyomás alá kerül, köhögés, tüsszentés, nevetés, nagy súly emelése közben, a meggyengült tartóizmok nem képesek teljes mértékben visszatartani a vizeletet. Igaz, ez nem tart örökké és magától is rendeződhet a probléma, mégis érdemes az első panaszok megjelenésekor nőgyógyász szakorvoshoz fordulni, mert később akár komolyabbra is fordulhat! Kérje szakember segítségét már a várandósság alatt, a megfelelően elsajátított gáttorna nem csak a kezelésben lehet kulcsfontosságú, hanem a megelőzésben is!

A hólyagsüllyedés is a hölgyek betegsége. A szülések, a menopauza idején bekövetkezett hormonális változások, nehéz tárgyak emelése, gyakori székrekedés hatására meggyengül a hüvely elülső fala, ami egyébként segít megtartani a hólyagot, a hólyag lesüllyed a hüvelybe.

A férfiaknál az esetek többségében a korábban diónyi méretű prosztata megnagyobbodása áll a panaszok hátterében. Uraim, ha azt tapasztalják, hogy vizeletük nehezen indul, vékony sugárban, gyakran akadozva ürül, a vizeletürítéshez erőlködnie kell, egyszerre kevés vizelet távozik, vetkőzzék le gátlásaikat és keressenek fel egy urológust, hiszen a szakorvosi vizsgálat tisztázhatja, hogy miről van szó – kizárhatja vagy idejében diagnosztizálhatja a prosztatadaganatot.

4_4.jpg

Az úgynevezett hiperaktív hólyag szindróma oka ma még sajnos nem ismert. A hólyag izmai hirtelen görcsbe rándulnak, a hólyag-nyálkahártya ingerlékenysége miatt úgy érzi, most azonnal indulnia kell pisilni. Kezdetben még odaér, de később már egyre gyakrabban fordulnak elő balesetek. Sajnos az érintettek későn jutnak el orvoshoz, mert könnyű hozzászokni a panaszokhoz. Eleinte csak a nagyobb túrákról mond le az ember, előszeretettel választ két rövidebb, mint egy hosszú felvonásos színdarabokat, később inkább a közelebbi, de drágább boltba jár (hogy még időben hazaérjen), aztán az évek alatt szépen lassan megszűnik a szociális élete. Továbbá fennáll a kiszáradás veszélye is. A folyamatos vizelési inger miatt az ember automatikusan csökkenti a folyadékbevitelt! Tudnia kell, hogy van megoldás! Alapos kivizsgáláson kell átesnie és a megfelelő gyógyszer megtalálása is eltarthat egy ideig, így rengeteg türelemre lesz szüksége, hiszen nehezítheti a diagnózis felállítását, hogy sokszor a stresszinkontinencia tünetei is jelen vannak.

A fentiekből is világos, hogy a vizelettartási problémák mögött számos ok állhat, ezért nagyon fontos, hogy minél előbb orvoshoz forduljon! Bármerre indul el, háziorvoshoz, urológushoz, nőgyógyászhoz – esetleg diabatológushoz megy is – hamarabb végigjárja a gyógyuláshoz vezető utat, mintha nem tesz semmit. Ne törődjön bele abba, hogy inkontinencia betétet kell használnia, keresse a megoldást!

Mit tehet még?

  • Kerülje a nagy hőkülönbséget! Ne üljön le a nagy melegben hideg kőre! Ha „bundabugyit” visel, figyeljen arra, hogy a teste többi részét is ugyanolyan melegen tartsa! És felejtse el az ülésfűtést a kocsiban, annak használata során borítékolható a folyamatos felfázás!
  • Hölgyek eddzék intim testrészeiket is!
  • Urak járjanak prosztataszűrésre, ha már elérték ezt a kort!
  • Cukorbetegek tartsák rendben vércukorértékeiket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr5911988164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása