Jó tanácsok diabéteszes gyermekek szüleinek

2016 október 25 - Kontent

Szülőként nekünk kell pontosan tudnunk az ételek szénhidrát tartalmát. Folyamatosan sarkallnunk kell csemeténket a rendszeres vércukormérésre, nekünk kell referálnunk a szakorvosnak, mi tartjuk észben a kontroll időpontokat és szemünk előtt lebegnek a rendszeres szűrővizsgálatok. A tét itt mérhetetlenül nagy! Azaz mérhetően, mert ha fiatalkorban szokássá válik a helyes táplálkozás, akkor mérföldekkel megkönnyítjük gyermekünk későbbi életét, és mérhetően később jelentkeznek a szövődmények, mérhetően nőhet az egészséges életévek száma.

1_8.jpg

Ez eddig a cukormentes torta alapja, nézzük a habot.

Kamaszkorú gyermekek esetén nagy kihívás lehet megbirkózni azzal, hogy ebben az időszakban zajlik az önállósódás, az ízlés változása, a társak és a média hatása kopogtatás nélkül ront rájuk, egyszóval dübörög a lázadás. Naprakésznek kell lenni, hogy mi az az étel, ami csábítást jelenthet szemünk fényének és azokat megpróbálni helyettesíteni egy-egy egészséges vetélytárssal.

Remélem, a cukorbetegség még semmilyen szövődménye nem jelenik meg, és egészségesnek érzi magát gyermeke, így fájdalom hiányában a későbbi betegségekkel riogatni őket, nem helyes. Sok türelemmel és elsősorban példamutatással lehet őket motiválni arra, hogy a felelősségérzet kialakuljon.

Tipp 1.

Tornaóra napjára kell a tornazsák és plusz szénhidrát, amelynek mennyiségét egyeztessék a kezelőorvossal, hogy igazodjon az inzulinadaghoz.

Tipp 2.

Osztálykirándulás előtt készítsük fel az osztályfőnököt, és ha lehet a gyerekeket is. A gyorstalpaló megvalósítható egy biológia- vagy osztályfőnöki óra keretében. Bevált módszer az, ha a gyerekeket afelé terelgetjük, hogy úgy tekintsenek társukra, hogy ez nem egy súlyos baj, nem kell sajnálni. Viszont oda kell figyelni rá, hogy ne is legyen baj. A vércukormérő nem egy szégyellni való teher, hanem egy érdekes eszköz, egy kis csodatalálmány, ami olyan szükséges kellék az étkezéshez, mint másnak a kanál és villa.

2_9.jpg

Tipp 3.

Osztálykirándulás alkalmával a sok séta, hegymenet miatt extra szénhidrát bevitelre lesz szükség. A müzli szeletet, gyümölcsöt akár a csomagolásán elláthat címkével, hogy „tízórai”, „csúcs csoki” „pénteki uzsi”. Továbbá a tanárok mindig gondosan előre egyeztetik az étkezéseket. Annak érdekében, hogy nyugodtan engedhesse el gyermekét több napra is akár, konzultáljon a vendéglátókkal a pontos étlapról, és kérjen esetlegesen módosítást, segítséget, hogy együtt megoldják. Így gyermeke ugyanolyan felhőtlenül lehet az élmény részese.

Tipp 4.

Ha cukorbeteg gyermekünk indul el otthonról, az ellenőrző kérdés „Van nálad kulcs, telefon, zsebkendő, iratok?” egészüljön ki ezzel: Vércukormérő? Inzulin? Szőlőcukor?

Tipp 5.

A cukorbeteg ne legyen egy elszigetelt probléma, különleges bánásmódot igénylő személy a családban. Könnyen beláthatjuk, ha a testvéreknek mást szabad és mást nem, ha az egyik gyerekre másképp főzünk, vagy jobban figyelünk, akkor folyamatosan konfliktusoknak leszünk kitéve. Az egyik oldalon a féltékenység, a másik oldalon az irigység keseríti meg gyermekeink és a mi életünket is. Ráadásul két háztartást kell vezetnünk, így sokkal többet fogunk dolgozni. E helyett változtassunk együtt életmódunkon. Az egész család egyen egészségesen, ne jelentsen egy közös ebéd leküzdhetetlen sóvárgást egyikünknek. Mutassunk jó példát: sportoljunk, figyeljünk oda saját magunkra is. Életünk legyen rendszeres és kiszámítható. Ezzel teremtsünk stabil alapot a cukorbeteg családtag életmód szabályai számára.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr7411834887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása