Vigyázz, kész, ősz!

2016 október 24 - Meggyógyulnék

Itt az ősz, a bacik és vírusok támadásra készen állnak. Az időjárás szeszélyes, reggel megfagyunk, napközben melegünk van, a munkahelyünkön a fűtés még nincs be, a légkondi meg kikapcsolva. Minden adott ahhoz, hogy jól megbetegedjünk. Nátha, táppénz, „százas zsepi”. Ön melyiket választaná? Én a megelőzést.

Vegyük sorra, mit tehet Ön azért, hogy megelőzze a betegséget!

shutterstock_226861948.jpg

Réteges öltözködés:

Igazi klasszikus, de ne becsüljük le jelentőségét! Ne csak a kedvezőt, az Önnek tetszőt hallja meg az időjárás-jelentésből! Ha azt mondják, napközben 20-22 °C várható, reggel simán lehet mindössze 5-6 °C. Ezért inkább induljon el otthonról több ruhában. Sokkal jobb levenni egy-két réteget, mint a kollégáktól kardigánt kölcsönkérni. És mindig legyen a táskájában egy esernyő vagy esőkabát! A váltócipő pedig nemcsak az óvodások kiváltsága! Egy kedves pöttyös gumicsizmát a munkahelyén átvehet egy kényelmes balerinára. A megoldást ebben a kombinációban természetesen csak hölgyeknek ajánljuk.

Kézmosás:

A legtöbb baktériumot a kezünkön keresztül adjuk tovább. Alaposan mosson kezet naponta többször, lehetőleg szappannal és langyos vízzel. Tartsa kezét folyó víz alá, szappanozza be alaposan, öblítse le alaposan és szárítsa meg!

Jó erőnlét és friss levegő:

Amellett, hogy gyakran szellőztet, töltsön időt ősszel is a szabadban a friss levegőn! Szervezete igényli a friss oxigént. Egy kellemes kirándulás testmozgásnak sem utolsó, átmozgatja az egész testet, így este biztosan jól alszik majd! Nem utolsó sorban kiszabadulhat a hétköznapok monotonitásából, a mókuskerékből. Figyelje meg, egészen más lesz a hangulata is utána! Ha rendszeresen sportol, ősszel kapcsoljon turbó fokozatra, ne legyen kifogás, hogy a hidegben nincs kedve elindulni otthonról!

2_5.jpg

Étrend:

Amellett, hogy napi legalább 2 liter folyadékot fogyaszt, figyeljen oda a kiegyensúlyozott táplálkozásra is! Ha a zöldségek és gyümölcsök eddig nem kerültek minden nap az asztalra, ősszel és télen minden étkezés tartalmazza a vitaminoknak ezt a természetes forrását! Az egészséges étrend tartalmaz: zöldségfélét, gyümölcsöt, gabonafélét, kenyeret, tésztát, burgonyát, rizst, tejet, tejterméket, húst és húskészítményeket, halat, tojást, szárazhüvelyeseket, olajos magvakat. Az ősz nagy slágere lehet a brokkoli, amit számtalan módon elkészíthet: párolva, sütve, főzve, rakott egytálételként, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak. Kuktában elkészítve megóvhatjuk a benne lévő vitaminokat!

Vitaminok:

Arról, hogy mik azok a vitaminok és mi a szerepük itt  és itt olvashat. Fontos tudnia, hogy a zöldségek, gyümölcsök a vitaminok finom és természetes forrásai, de nem mindig tudjuk fedezni belőlük napi szükségletünket. Ezért javaslom, hogy a tízóraira, uzsonnára elfogyasztott gyümölcs mellett ebben az időszakban szedjen multivitamint!

Amikor csökken a napsütéses órák száma, a D-vitamin pótlás elengedhetetlen, hiszen ezt napfény hatására állítja elő szervezetünk, ám október végétől azonban mindenkinek D-vitamin pótlásra lenne szüksége, mert az elraktározott mennyiséget 6 hét alatt fel is használja szervezetünk! Napi  2000 NE (nemzetközi egység) rendszeres fogyasztása hozzájárul az Ön D-vitamin ellátásának hosszú távú biztosításához. Arról, hogy mi mindent okoz a napfény-vitamin hiánya, itt olvashat bővebben.

Védőoltások:

shutterstock_292175498.jpg

Rengeteg rémhír kering az Interneten, ne dőljön be minden önjelölt szakértőnek. Inkább konzultáljon háziorvosával és/vagy krónikus betegségét kezelő szakorvosával arról, hogy milyen nem kötelező védőoltások ajánlottak Önnek.

Influenza elleni oltás: kora ősszel javasolt beadatni, mert 2-3 hét alatt alakul ki a védettség. Kinek ajánlott? 60 év felettieknek, krónikus betegeknek, olyanoknak, akik sok időt töltenek emberek között, közösségben (egészségügyi dolgozók, pedagógusok, kereskedelemben, vendéglátásban dolgozók). Kérjen ingyenes oltást háziorvosától!

Pneumococcus elleni védőoltás: a kimondhatatlannak tűnő pneumococcus (ejts: pneumokokkusz) teljes nevén Streptococcus pneumoniae baktérium cseppfertőzéssel terjed (gyakran megtalálható a légutakban anélkül, hogy tüneteket okozna) és a tüdőgyulladások jelentős hányadáért, a középfül-és torokgyulladásért is felelős. Mivel ez a baktérium át tud jutni az agy burkán, súlyosabb esetekben gennyes agyhártyagyulladást is okozhat, mely, ha még időben fel is fedezik, a korszerű kezelés ellenére is tartós károsodást okozhat.

Kinek ajánlott? Az oltás 2 éves kor alatt és 50 éves kor felett mindenkinek ajánlott! A krónikus betegek: cukorbetegek, tüdőbetegek, szív-, vese-, májbetegek, dohányosok, autoimmun betegek fontolják meg a védőoltás beadatását! Nem olcsó mulatság, de közgyógyellátás esetén ingyen is felírhatja Önnek orvosa!

Bárányhimlő elleni védőoltás: az iskola és az óvoda megnyitja ősszel kapuit. A gyerekek átalakulnak igazi „bioterroristává”, hozzák haza a kellemetlenebbnél kellemetlenebb betegségeket. Ilyenkor a bárányhimlő, ez a cseppfertőzéssel terjedő és nagyon ragályos betegség is szedi áldozatait. Aki gyermekkorában nem esett át rajta, könnyen nagy bajba kerülhet! Tévhit, hogy a bárányhimlő egy ártalmatlan, csupán pár kellemetlen viszkető pöttyöt okozó betegség! Felnőtt korban sokkal súlyosabb ez a herpes vírus csoportba tartozó vírus okozta megbetegedés lefolyása és sokkal nagyobb a szövődmények kialakulásának a kockázata: tüdő-, agyvelő-, agyhártya-, középfülgyulladás, idegrendszeri zavarok kísérhetik.

Gondoskodjon Ön is saját maga, idős és/vagy krónikus beteg hozzátartozói védelméről! És tudja, sál-sapka!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr6111788811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása