Cukorbetegként étterembe menni

2016 október 12 - Kontent

Szabad és lehet!

Mindezt anélkül, hogy létezne diabetikus étterem hálózat és a diabetikus étlap részlet is elenyésző a kínálatban. Jobb is így, mert a diabetikus termékek nem kaphatják meg vak bizalmunkat, étteremben is maradjunk a jól bevált saccolásnál.

1_5.jpg

Hogyan is kezdjük, hogyan menjünk étterembe?

Először is maradjunk még egy kicsit otthon és szánjunk időt arra, hogy kiválasztjuk a megfelelő éttermet és tájékozódunk interneten keresztül, telefonon a kínálatról.

Érdemes akár egy egyszerűbb étterembe is előre telefonálni, hogy foglaljon asztalt, hogy ne húzza a megszokott étkezési időpontot új hely kutatásával, ha teltházas rendezvény fogadja a remélt helyszínen. Akár ételt is rendelhet előre, hogy rövidítse a várakozási időt, esetleg előre egyeztethet az adott étel átalakítási lehetőségével kapcsolatban. Mindez sokszor már facebookon keresztül az étterem oldalának ingyenes üzenet váltási felületének köszönhetően pikk-pakk lerendezhető.

Ha megbízható ismerős, cukorbeteg-társ ajánlja az adott étteremet, akkor is járjunk utána. Nekünk is jobb, ha nem helyben kell netalán csalódnunk és elkerüljük, hogy bárkit hibáztassunk utólag. Orvos/dietetikus/szakasszisztens ajánlását hezitálás nélkül követheti.

Ha ajánlanak valamit, vagy menet közben talál egy minden szempontból megfelelő éttermet, jegyezze fel a nevét, címét, nem mindig ugrik be a korábbi jó ötlet, amikor szükség lenne rá.

Ugyebár tény, hogy cukorbetegként ajánlott azonos időben azonos szénhidrát mennyiséget fogyasztani és ugyanilyen szabályosan adagolni hozzá a gyógyszert/inzulint is. Ha étterembe megyünk, kalkuláljunk az odaút időtartamával, a szervírozásig eltelt idővel, a minimum 20 perces étkezéssel (aminek lejjebb pontos indoka is olvasható) és a visszaúttal.

Az inzulin beadással kapcsolatban a legjobb technika talán, ha megkéri a pincért, hogy lehetőség szerint pontosan mondja meg, hogy mennyit kell várni az elkészítésre.

Ha helyben vagyunk, kifüggesztett, bejárati étlap is segíthet a döntésben, vagy felmérhetjük a terepet gyorsan a vendégek tányérját átfutva (a szemünkkel).

2_6.jpg

SZABÁLY: Ne legyünk szégyenlősek, bátran kérdezzünk, ne feledjük, az étteremben a vendég az első, akár cukorbeteg, akár megfázással küszködő a kedves illető. Persze tisztelettel kérjük ki magunknak az információt, és észben tartva, hogy a pincértől a tájékozottság elvárható, de azért nem hibája, ha nem dietetikus, sőt örüljünk neki, ha bevallja, hogy nincs információja, ahelyett, hogy valamit lódítana, mert magában úgy dönt, hogy Ön, mint vendég, nagyon is egészségesnek tűnik, így szerinte Önnek megfelelően vannak elkészítve az ételek. Amennyiben a pincér bedobja a konyharuhát, nyugodtan kérjük, hogy a szakács legyen segítségünkre, akár ehhez egy jobb helyen ragaszkodhatunk is, de legyünk türelmesek, ha csúcsidőben van ilyen kívánságunk. Azt gondolom, hogy egy illedelmesen sokat kérdezősködő vendégnek mind a szakácsok, mind a felszolgálók jobban örülnek, mint egy elégedetlen vendég puffogásának. Aztán, ha országosan megnő az előkéretett szakácsok száma, remélem, az én hollétem nem derül ki. De ha jobbak lesznek a vércukorszintek, még ezt sem bánom :-) .

Akkor tehát foglaljunk helyet. Előttünk az étlap. És egyből ugorhatunk a végére, mert ott vannak az italok és azt kell választanunk elsőként. Ha alkoholt fogyasztana, abból elégedjen egy pohárnyival, mert emeli a vércukorszintet és növeli az éhségérzetet is. Kerülje az édes borokat, cukros koktélokat, likőröket. Az üdítőket kérje édesítőszerrel, szirup nélkül, gyümölcsléből a 100%-osat válassza kizárólag és max. 2 dl-t, és ha ebből néhány kortyot a fogás végére hagy lezárásnak, akár az édességet is megúszhatja.

3_3.jpg

Első oldal: Előételek, levesek. Itt bátran kérhetünk salátát, zöldséglevest. Az átalakítást máris kérhetjük, pl., hogy a cézár salátából a kenyér kockát mellőzzék, valamint a levest is tészta betét nélkül legyenek kedvesek szervírozni. Ezek olyan apró módosítások, amik nagy terhet biztosan nem rónak a konyhára. Segít a félénknek mutatkozó személyzet jegyzetelésében, ha jelzik, hogy emiatt nem kívánnak kevesebbet fizetni, nem az árcsökkentés a cél, hanem életmódbeli okok vannak a háttérben. Találtam már magam én is hasonló szituációban és azzal sikerült meggyőznöm a méltatlankodó hölgyet, hogy „Most képzelje el az étterem összképét, ahogy egy vendég azzal bajlódik, hogy cérnaszálanként húzgálja és piszkálja ki a tésztát a levesből és pakolássza egy másik tányérra, vagy otthagyja a tányérban, mintha az nem ízlett volna. Ki kérne körülöttem hasonló levest?”

Lapozzunk. Főétel.

Feltét. Ez feltétlen valami kevésbé zsíros legyen, attól, hogy étteremben vagyunk, ne dobjuk be a gyeplőt és hajítsuk be a csülök és a pacal közé. Melegen ajánlom ilyen alkalmakkor a halat. Az éttermeknek általában jobban van lehetőségük minőségi haláru beszerzésre. És vallja be! Ugye, hogy kevés halat fogyaszt!?

Köret. Persze, ezt már annyit hallotta, nem kell a körítés, bízom benne, hogy igyekszik szem előtt tartani, hogy a köret fele legyen párolt zöldség, friss kerti vetemény – cukros, zsíros nyakon öntés nélkül. A köret gyakran túl nagy adag lehet. Ha nem megoldható a fél adag, akkor kérdezzünk rá, hogy megoldható-e a maradék elcsomagolása, mert akkor előre ezt kérhetjük egy burgonya/gabona köret esetén, hogy biztosan megelőzzük a kísértést, vagy ha olyan az asztaltársaság, akkor megfelezhetjük a köretünket, ez esetben kérjünk ráadás tányért. Sose tévessze meg az étlapon az ételek összepárosítása – mátrai borzaska petrezselymes rizzsel és vasalt csirkemell fűszeres steak burgonyával, a köreteket úgy házasíthatja, ahogy kedve tartja, ha ki is kerekedik a rendelést felvevő szeme, ha tud, ajánljon esetleg jobbat, vagy hát tudja: ízlések és pofonok.

SZABÁLY vagy JÓ TANÁCS (ahogy könnyebben megfogadja): Egyen lassan. Használja ki, hogy van kapacitása, lehetősége étteremben, új környezetben élvezni az ételt, nem kellett vele sem előtte sem utána bajlódni, másrészt, ha lassabban étkezik, kevesebb is elég lesz. A jóllakottság érzés az agyban, az idegrendszeren keresztül kb. 15 perc elteltével alakul ki. Rágja, ízlelje meg alaposan az ételt, és ha 10 perc alatt majdnem a végére ért, akkor tegye V alakba az evőeszközöket és igyon, beszélgessen az asztaltársakkal.

4_2.jpg

Desszert. Ha van édesítőszerrel készített, túrós, gyümölcsös „értelmes” édesség, akkor szerencsénk van, ellenkező esetben a legjobb, amit kérhetünk, az egy üres kistányér süteményes villával. Így kérhetünk két falatot valakitől, aki szintén tudatosan beéri kisebb adag „bűnözéssel”. A kávé, pici tejszínhabbal, vagy sok tejjel szintén elcsaphatja az édesség hiányunkat.

Jó étvágyat!

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Multivitamin cinkkel és krómmal étrend-kiegészítőt kifejezetten cukorbetegek számára állította össze a Wörwag Pharma. A cink és a króm hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához és részt vesz a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartásában. Napi egy tabletta szedése javasolt, így egy doboz egy hónapra lesz elég.

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr611796563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása