Minden nap egy alma… Távol tartja az orvost?

2016 szeptember 30 - Kontent

Az első és legfontosabb, aki diabéteszes, ne tartsa magától távol az orvost! A cukorbetegség nem gyógyítható, folyamatos orvosi felügyeletet igényel, mert a nem megfelelően karbantartott cukorbetegség rengeteg szövődménnyel járhat, melyek negatívan befolyásolhatják az életminőséget. Eszébe ne jusson hanyagolni a kontrollvizsgálatokat! Ugye tudja? Az inzulin nem gyógyítja a betegséget, de életben tart, amíg egyszer csak fel nem fedezik a betegség ellenszerét!

shutterstock_2178642761.jpg

De térjünk is a tárgyra.

Ehetnek a diabéteszesek almát vagy más gyümölcsöt?

A rövid válasz: Igen.

A hosszú válasz pedig:

A gyümölcsök finomak és egészségesek. Rost, vitamin- és folyadék tartalmuk jelentős, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy gyümölcscukrot tartalmaznak. A gyümölcscukor, más néven fruktóz a mézben és a gyümölcsökben, valamint kis mennyiségben néhány zöldségfélében  természetesen megtalálható legédesebb cukorféleség.

Az egészséges étrend tartalmaz: zöldségfélét, gyümölcsöt, gabonafélét, kenyeret, tésztát, burgonyát, rizst, tejet, tejterméket, húst és húskészítményeket, halat, tojást, szárazhüvelyeseket, olajos magvakat. Tehát megvan a helye az egészséges, kiegyensúlyozott étrendben, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt és mikor eszünk.

shutterstock_2882773011.jpg

Mikor?

Mivel a gyümölcsök gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, javasolt a kisétkezésekre fogyasztani. Reggel és este válasszon lassan felszívódó, magas rosttartalmú ételeket!

Milyet?

A szénhidrát-táblázat a megfelelő gyümölcsök kiválasztásában is segítségünkre lehet. Legyen óvatos, az Interneten nagyon sokféle, teljesen különböző adatokat tartalmazó szénhidráttáblázat kering! Íme itt talál egy megbízhatót. 

Fontos, hogy a friss, idénygyümölcsöt részesítsük előnyben, télen pedig választhatunk mirelit gyümölcsöket is. Fontos továbbá, hogy ha a mélyhűtött termékre esik a választása, nézze meg a csomagolást! Sajnos nagyon sokszor hozzáadott cukorral kívánják ízletesebbé tenni ezeket.

A diabéteszesek étrendjébe beilleszthető gyümölcsök a teljesség igénye nélkül: alma, egres, eper, grapefruit, málna, narancs, szeder.

Milyet ne?

Kerülje a cukrozott gyümölcskészítményeket (gyümölcslé, szörp, dzsem, befőttek, kompót, gyümölcs zselé), aszalt gyümölcsöket! Legyen óvatos a banánnal, szőlővel, görögdinnyével, szilvával, mert kimondottan magas a cukortartalmuk!

Tudta? A meggy csalóka gyümölcs! Magasabb a cukortartalma, mint a cseresznyének, csak savanyú íze elnyomja!

Ha úgy dönt, hogy gyümölcslevet szeretne inni, válasszon 100%-os, hozzáadott cukor nélkülit és maximum napi 2 deciliterrel igyon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr8411751475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása