Mi értelme az éves orvosi vizsgálatoknak?

2016 szeptember 16 - Kontent

A diabétesz nem gyógyítható, krónikus betegség, de megfelelő gyógyszeres terápiával, helyes táplálkozással és rendszeres testmozgással ma már nagyon jól karbantartható. A komoly szövődmények megelőzésében Önnek is jelentős szerepe van!

A diabétesz felfedezését követően rendszeres vendégei leszünk az orvosi rendelőknek. A sorban állás, várakozás sokszor idegölő lehet, de gondoljon arra, hogy a diabétesz akár szó szerint is az idegeire mehet, ezért nagyon fontos, hogy a kezelőorvosa által előírt kontrollokon és szűrővizsgálatokon mindig megjelenjen!

Milyen szűrővizsgálatokon kell megjelennie a diabéteszeseknek és milyen gyakorisággal?

2.jpg

Szemészeti vizsgálat

Mikor? A diagnózis felállításakor és azt követően, amennyiben nem áll fenn szemfenéki elváltozás, évente.

Miért? A diabétesz a szemünk világára is hatással lehet. Kialakulhat rövidlátás, árpa, szaruhártya- vagy kötőhártya-gyulladás, zöld és szürke hályog, szemfenéki elváltozás, melyet retinopátiának neveznek. A szemet érintő szövődményeket a sorozat következő cikkében mutatjuk be részletesen.

Lábvizsgálat

Mikor? A diagnózis felállításakor, és azt követően legalább évente egyszer

Miért? A cukorbetegség szövődményeként kialakuló neuropátia (idegkárosodás) a diabéteszes láb kialakulásához vezet. Az erek és az idegek is károsodhatnak. A nyomásnak kitett helyeken keringési zavar alakulhat ki, amely fekélyhez vezethet, de Ön nem érez fájdalmat. A seb elfertőződhet, és a fertőzés továbbterjedhet a csontokra. A szűrés alkalmával, hangvillával vibrációs vizsgálatot végeznek, majd megvizsgálják a bőr állapotát, bőrkeményedéseit, megtapogatják az ereket és megnézik, hogy körmein tapasztalható-e gombásodás, benövés. Ezek mellett jó tanácsokkal látják majd el Önt a lábápolással és a megfelelő lábbeli kiválasztásával kapcsolatban.

Fogászati vizsgálat

Mikor? Félévente mindenképpen!

Miért? A nem megfelelően kontrollált diabétesz rombolja a fehérvérsejteket, melyeknek az lenne a szerepe, hogy védelmet nyújtsanak a szájban előforduló bakteriális fertőzésekkel szemben. Milyen panaszok esetén forduljon azonnal fogorvoshoz? Szájszárazság, duzzadt, puha fogíny, kellemetlen szájszag, lassan gyógyuló sebek a szájban.

3.jpg

HbA1C mérés

Mikor? Inzulinnal kezelt betegek: évente legalább négyszer, egyéb kezelés esetén (ide értve az életmódváltást is): évente legalább kétszer.

Miért? A cukorbetegség kezelésének  célja, hogy a HbA1c érték 6-7% (6,5 - 7,8 mmol/l) alatt maradjon, hogy a cukorbetegség hosszú távú szövődményei csak később vagy egyáltalán ne jelentkezzenek. Ez egy vérből meghatározott laboratóriumi paraméter. A vörösvérsejt és a benne levő hemoglobin életideje kb. 120 nap, ezért ez a vizsgálat az elmúlt 60-90 nap átlagos vércukorértékéről ad felvilágosítást. Annál több hemoglobinhoz kötődik cukor, minél magasabb a vér cukorszintje. Az eredményt korábban mindig %-ban adták meg, ma már  mmol/mol –ban is feltüntetik a leleten.

Teljes laborvizsgálat

Mikor? Évente legalább egyszer. Magas koleszterin-szint esetén szérumlipidek mérése ennél gyakrabban is!

Miért? Nem csak a HbA1C érték alakulását kell nyomon követni. Szükséges a koleszterin, triglicerid, májfunkció, húgysavszint, pajzsmirigy-paraméterek ellenőrzése is. A nem megfelelő vércukorszint a vizeletből is kimutatható. A vizeletgyűjtés módjával kapcsolatban a kezelőorvosa ad majd pontos utasításokat. A laborvizsgálat e része legalább annyira fontos, mint a vérvétel, hiszen pl. a vizeletben megjelenő nagy mennyiségű albumin (egy speciális fehérjefajta) a vesekárosodást korán jelzi.

Tudta Ön? 100 évvel ezelőtt az orvosok a vizelet cukortartalmát kóstolás útján állapították meg.

Vérnyomásmérés

Mikor? Minden orvosi vizsgálat alkalmával. Amennyiben Önnél magas vérnyomás betegséget diagnosztizáltak, minden nap mérje otthon vérnyomását

Miért? Az 1-es típusú diabétesz esetén gyakran a nefropátia, azaz diabéteszes vesebetegség áll a hipertónia hátterében, a 2-es típusú esetén a metabolikus szindróma. A cukorbetegség és a hipertónia együttes előfordulásának következménye az, hogy a késői szövődmények korábban és súlyosabb formában fordulnak elő. Az étrendi, életmódbeli előírásokat mindenképp tartsa be! Szabaduljon meg túlsúlyától, mozogjon rendszeresen, csökkentse a só-és alkoholfogyasztást, és ha eddig nem tette meg, szokjon le a dohányzásról! Nem csak a vércukra-, hanem a vérnyomása is hálás lesz érte!

Tudta Ön? Létezik az úgynevezett fehér köpeny szindróma. Akkor beszélünk róla, ha a rendelőben az orvos jelenlétében izgulunk, felmegy a vérnyomásunk, otthon pedig normális értékeket mérünk. Fontos tudni, hogy a mért eredmény mindig csak egy pillanatfelvétel. A mért értékeket az elfogyasztott italok, aktuális lelkiállapot, a végzett testmozgás befolyásolja. A vérnyomás napszakonként eltérő, ez teljesen normális élettani jelenség.

shutterstock_4822379172.jpg

EKG

Mikor? Diagnózis felállításakor, majd azt követően évente legalább egyszer

Miért? A 2-es típusú diabéteszhez gyakran társul a nagyerek megbetegedése, illetve jelentősen felgyorsulhat az érelmeszesedési folyamat. Ezért a 2-es típusú cukorbetegek fő halálozási oka a szívkoszorú- és agyi erek megbetegedése. A nagyérszövődmények megelőzéséhez a vércukor-, a vérnyomás- és a vérzsír-szinteket is normalizálni kell!

És persze ne feledkezzenek meg az általános szűrővizsgálatokról sem!  Életkorának megfelelő időközönként menjen el tüdőszűrésre, a hölgyek legalább évente keressék fel nőgyógyászukat, ne feledkezzenek meg a mammográfiáról, az urak pedig urológusuknál ellenőriztessék prosztatájukat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr5311701471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása