Terhességi cukorbetegség – kérdések és válaszok

2016 július 13 - Meggyógyulnék

A terhességi cukorbetegséget, más néven gesztációs diabéteszt (GDM) 4-es típusú diabétesznek is szokták nevezni. Akkor beszélünk terhességi cukorbetegségről, ha várandósság alatt jelentkezik, és olyan nőknél fordul elő, akik a terhesség előtt nem szenvedtek cukorbetegségben.

Miért alakul ki?

Mert a terhesség alatt nagyon sokféle hormon termelődik, amelyek az inzulin hatását akadályozzák, vagy esetleg lebontják azt. Az inzulin a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta-sejtjeiben termelődik. Az egészséges hasnyálmirigy annyi inzulint termel, amennyi szükséges egy étkezéskor a szervezetbe juttatott táplálék felhasználásához. Ha nő a vércukorszint, akkor nő az inzulintermelés, és ahogy csökken a cukor szintje a vérünkben, kevesebb inzulin termelődik. A szervezet a terhesség alatt bekövetkezett hormonális változásokkal nem tud lépést tartani, így felborul a szénhidrát anyagcsere.

2.jpg

Ki veszélyeztetettek?

Tévhit, hogy csak azok a kismamák vannak kitéve a terhességi diabétesz kockázatának, akik túlsúlyosak. A magas anyai életkor, diabéteszes rokon a családban, magas vérnyomás, policisztás petefészek szindróma ugyanúgy növeli a kialakulás kockázatát, mint a túlsúly. Ha Önnek az előző terhességéből is nagy súllyal született gyermeke (4 kg felett), vagy esetleg Ön is nagy baba volt, ezt jelezze nőgyógyászának és a védőnőnek! A korábbi sikertelen terhesség(ek) esetén is kiemelt figyelemmel kísérik a kismamákat a terhesgondozás során.

Hogyan tudom megakadályozni a terhességi cukorbetegség kialakulását?

A hormonális változások ellen nincs mit tenni. A legtöbb, amit magáért és születendő gyermekéért tehet, hogy egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozik. Valljuk be, ez a tanács kicsit olyan „nesze semmi, fogd meg jól”, hiszen a terhesség első 12 hetében az émelygés, hányás sokszor akadályokat gördít a jövendőbeli anyukák útjába. Ha kívánós, próbáljon ellenállni a kísértésnek! Javasolt dietetikushoz fordulni, aki nem csak abban segíthet Önnek, hogy összeállítsa étrendjét a várandósság alatt, hanem abban is, hogy később a szoptatás időszakában mit fogyasszon! Sajnos az állami ellátás keretei igen szűkösek, előfordulhat, hogy csak akkorra kap időpontot, amikor a baba már megszületett. A magán ellátásban egy konzultáció ára 8-15 000 Ft között mozog, de gondoljon arra, hogy ez egy nagyon jó befektetés az Önök egészsége érdekében!

Mik a tünetei?

Akárcsak a 2-es típusú diabéteszre, a terhességi cukorbetegségre is az alábbi tünetek hívhatják fel a figyelmet: megnövekedett folyadékigény és vizelet, száraz, viszkető bőr és visszatérő gombás fertőzés. Legtöbbször azonban semmi tünet nem utal arra, hogy terhességi cukorbetegség áll fenn, ezért is végzik el a cukorterhelést minden kismamánál.

1.jpg

Hogyan diagnosztizálják?

Terheléses vércukorméréssel. A rizikócsoportba tartozó terhesek esetén javasolt a korai szűrés a terhesség 12–16. hete között. Negatív terheléses teszt esetén ismétlés javasolt a 24–28. terhességi hét között. Az orális glükóz tolerancia teszt (OGTT) laborvizsgálat alkalmas arra, hogy fényt derítsen a nem megfelelő szénhidrát anyagcserére. Egy ujjbegyből történő vércukorszint mérést követően 75 gramm glukózt kell meginni vízbe keverve éhgyomorra. Ezt követően a 0. percben és a 120. percben vesznek vért.

Hogyan kezelik?


Állapottól függően diétával és/vagy gyógyszeres terápiával (inzulin). Nincs apelláta, a kezelőorvos és dietetikus tanácsait szigorúan be kell tartani! Szükséges a vércukorszint folyamatos ellenőrzése is, hiszen a cukorháztartás egyensúlya hétről hétre változhat! Amennyiben más okból nem ellenjavallt, a mozgás nagyon jót tesz a kismamáknak! A kezelés célja minden esetben az, hogy vércukor értékei a normál tartományon belül maradjanak, és a baba a fejődéséhez szükséges minden tápanyagot megkapjon.

Mi az, amit a cukorbeteg kismamák ehetnek?


A cukor száműzendő az étrendből, és kerülje a fehérlisztes ételeket is! A napi étkezések számát az orvos és/vagy dietetikus határozza meg. Általában 5-6 étkezést javasolnak. Fogyasszon sok zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, durum tésztát, barna rizst. Bánjon csínján a gyümölcsökkel, hiszen azok fruktózt, azaz gyümölcscukrot tartalmaznak! A diéta – nevezzük inkább étrendnek – során megismerkedhet majd új alapanyagokkal és a szénhidrát számolással. A kezdeti nehézségek miatt semmiképp se adja fel! Gondoljon arra, hogy kettőjük egészsége forog kockán! A diéta egyik jótékony hatása az lesz, hogy kevesebbet szed  magára a várandósság alatt.

3.jpg

Milyen következményei lehetnek?

Mind a mamára, mind a babára veszélyes a kezeletlen GDM. Megnő a fejlődési rendellenességek, koraszülés kockázata. A méhlepény vérellátása nem lesz megfelelő, ezért a vártnál korábban születhet meg a baba. A nem diétázó cukorbeteg kismamák rendszerint magas súllyal világra jövő gyermekei sokszor éretlenek, nem megfelelő a keringésük és a légzésük. Ezek az újszülöttek nehezebben alkalmazkodnak a külvilághoz. Közvetlenül a születés után a babánál alacsony vércukorszint (hipoglikémia) léphet fel, mely azonnali intenzív ellátást igényel! Az Ön esetében pedig számolni kell a magas vérnyomás kockázatával!

Elmúlik a szülés után?

Ez a típusú cukorbetegség a terhesség után az esetek többségében megszűnik, de később a diabétesz nagyobb valószínűséggel jelenik meg újra. A szülés után általában még 6-8 hétig kötelező tartani a diétát és a kezelőorvos dönt majd a továbbiakról.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Multivitamin cinkkel és krómmal étrend-kiegészítőt kifejezetten cukorbetegek számára állította össze a Wörwag Pharma. A cink és a króm hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához és részt vesz a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartásában. Napi egy tabletta szedése javasolt, így egy doboz egy hónapra lesz elég.

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr768885136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása